saglik Yazıları
saglik

safra kesesi

Karaciğerde, safranın toplandığı küçük, armut biçiminde kese. Safra kesesinin (öd kesesi de denir) içerdiği safra (ödde denir), hemoglobinin yıkımı sonucunda açığa çıkan, sarı pigmentler içeren alkali bir çözeltidir. Omurgalıların çoğunda karaciğer tarafından sürekli oluşturulur; tuz, asit ve kolesterol da içerir. Sindirim sırasında safra, karaciğer içi safra yollarıyla onikiparmak bağırsa­ ğına akar; sindirimin durduğu sıralarda karaciğerin hemen üstünde yeralan, kaslardan oluşan safra kesesinde birikir. Mideden gelen besinler barsağa ulaştığı zaman, salgılanan bir hormon, safra akımını başlatır. Safrada bulunan tuzlar, barsakta yüzey gerilimini azaltarak sindirimi ve emilimi kolaylaştırırlar. Safradaki yeşil pigmentler, akyuvarların yıkımı sonucunda ortaya çıkan artık ürünlerdir ve dışkıya koyu rengini .

“Karaciğerde, safranın toplandığı küçük, armut biçiminde kese. Safra kesesinin (öd kesesi de denir) içerdiği safra (ödde denir), hemoglobinin yıkımı sonucunda açığa çıkan, sarı pigmentler “

Karaciğerde, safranın toplandığı küçük, armut

Karaciğerde, safranın toplandığı küçük, armut biçiminde kese. Safra kesesinin (öd kesesi de denir) içerdiği safra (ödde denir), hemoglobinin yıkımı sonucunda açığa çıkan, sarı pigmentler içeren alkali bir çözeltidir. Omurgalıların çoğunda karaciğer tarafından sürekli oluşturulur; tuz, asit ve kolesterol da içerir. Sindirim sırasında safra, karaciğer içi safra yollarıyla onikiparmak bağırsa­ ğına akar; sindirimin durduğu sıralarda karaciğerin hemen üstünde yeralan, kaslardan oluşan safra kesesinde birikir. Mideden gelen besinler barsağa ulaştığı zaman, salgılanan bir hormon, safra akımını başlatır. Safrada bulunan tuzlar, barsakta yüzey gerilimini azaltarak sindirimi ve emilimi kolaylaştırırlar. Safradaki yeşil pigmentler, akyuvarların yıkımı sonucunda ortaya çıkan artık ürünlerdir ve dışkıya koyu rengini verirler. Safra yollarında görülen hastalıkların başlıcası olan safra kesesi iltihabı (ya da kolesistit), çoğunlukla safra kesesi taşlarından kaynaklanır. Sağ geğrekte ağrı ve ateş yükselmesiyle belirti verir. İlaç tedavisinden (antibiyotikler, kasılma çözücü ilaçlar) sonra, genellikle safra kesesinin ameliyatla alınmasını gerektirir. Safra yollarının bir taş (Bk. SAFRA TAŞI) ya da ur tarafından tıkanması, karaciğer kolitlerine ve sarılığa yol açabilir. Ayrıca, safranın karaciğer içinde ya da dışında birikmesi, sirozla sonuçlanabilir.

safrakesesi konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-