Yazıları

İkinci Meşrutiyet

Osmanlı devletinde 23 Temmuz 1908`de başlayıp 21 Aralık 1918`de sona eren, yeni bir yönetim düzeninin uygulandığı dönemi belirten tarih terimi. Birinci Meşru- tiyet`e son verdikten sonra ülkeyi kesin bir mutlakiyetle yönetmeye koyulan Abdülhamit ll`ye karşı jöntürklerin ülke içi ve dışında yürüttükleri hareket, 1902-1906 arasında hızla yayıldı; özellikle askerî ve sivil okullardaki öğrenciler arasında, meşrutiyet yönetimini ilan etmeyi ve Kanunuesasi`yi yeniden yürürlüğe koymayı amaç alan devrimci topluluklar ortaya çıktı. Eylül 1907`de İttihat ve Terakki Cemiyeti`nin Selanik ve Paris gruplarının birleşmesinden ve ülkenin çeşitli kesimlerinde küçük ayaklanmalarpatlak vermesinden sonra, 4Temmuz`da Enver Bey, Resneli Niyazi, Eyüp Sabri jBey|gibi genç subayların birlikleriyle Makedonya`da dağa çıkmaları, 7 Temmuz`da Şemsi Paşa`nın .

“Osmanlı devletinde 23 Temmuz 1908`de başlayıp 21 Aralık 1918`de sona eren, yeni bir yönetim düzeninin uygulandığı dönemi belirten tarih terimi. Birinci Meşru- tiyet`e son verdikten sonra ülkeyi “

Osmanlı devletinde 23 Temmuz 1908`de başlayıp 21

Osmanlı devletinde 23 Temmuz 1908`de başlayıp 21 Aralık 1918`de sona eren, yeni bir yönetim düzeninin uygulandığı dönemi belirten tarih terimi. Birinci Meşru- tiyet`e son verdikten sonra ülkeyi kesin bir mutlakiyetle yönetmeye koyulan Abdülhamit ll`ye karşı jöntürklerin ülke içi ve dışında yürüttükleri hareket, 1902-1906 arasında hızla yayıldı; özellikle askerî ve sivil okullardaki öğrenciler arasında, meşrutiyet yönetimini ilan etmeyi ve Kanunuesasi`yi yeniden yürürlüğe koymayı amaç alan devrimci topluluklar ortaya çıktı. Eylül 1907`de İttihat ve Terakki Cemiyeti`nin Selanik ve Paris gruplarının birleşmesinden ve ülkenin çeşitli kesimlerinde küçük ayaklanmalarpatlak vermesinden sonra, 4Temmuz`da Enver Bey, Resneli Niyazi, Eyüp Sabri jBey|gibi genç subayların birlikleriyle Makedonya`da dağa çıkmaları, 7 Temmuz`da Şemsi Paşa`nın Manastır`da vurulması, padişaha Rumeli`nin çeşitli kesimlerinden gönderilen telgraflarda meşrutiyet yönetimi kurulmazsa veliahtın Rumeli`de padişah ilan edileceğinin ve 200 000 kişilik bir ordunun İstanbul`a yürüyüşe geçeceğinin bildirilmesi, Manastır`da meşrutiyetin ikinci kez ilan edilmesi üstüne, gelişmelerden kaygıya kapılan Abdülhamit II, 23 Temmuz 1908`de İstanbul`da İkinci Meşrutiyet`i ilan ederek, seçimlerin yapılması buyruğunu vermek zorunda kaldı. Başlangıçta perde arkasında kalan, 31 Mart Olayı`nın Mahmut Şevket Paşa komutasındaki Hareket Ordusu tarafından bastırılmasından ve Abdülhamit ll`nin tahttan indirilerek yerine Mehmet Vl`nın (Vahdettin) geçirilmesinden sonraysa açıkça yönetime ağırlığını koyan İttihat ve Terakki yönetimi altında, Osmanlı İm- paratorluğu`nun Birinci Dünya Savaşı`na sürüklenmesi ve savaşın yenilgiyle sonuçlanması üstüne, Mondros Mütarekesi`nin imzalanmasıyla (30 Ekim 1918), ardından da Meclis`in Mehmet VI tarafından dağıtılmasıyla (21 Aralık 1918), İkinci Meşrutiyet fiilen sona erdi. 1 Ekim 1922`de saltanatın kaldırılmasıyla, hukuksal varlığı da sona erdi.