sehir Yazıları
sehir

Sakarya

Marmara bölgesinde il. Yüzölçümü 4 817 km2`, nüfusu 1990 sayımında 683 061, merkezi Adapazarı kenti olan Sakarya ili, 13 ilçeye bölünmüştür: Merkez (Adapazarı),1 Akyazı, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Söğütlü, Taraklı. Kuzeyde Karadeniz kıyıları,doğuda Bolu, güneyde Bilecik, batıda Kocaeli illeriyle sınırlı olan Sakarya ilinin orta kesimini, `Adapazarı ovası` adı verilen geniş düzlükler kaplar. İlin kuzeyinde kalan kesimler, yani bu ova ile Karadeniz arasındaki kesim, tepelik görünüştedir. Adapazarı ovasının güneyiniyse, doğu-batı doğrultusunda uzanan dağlar kuşatır. Bu dağlar, güney-kuzey doğrultusunda uzanan ve Sakarya ırmağı tarafından açılmış Geyve boğazıyla derin biçimde yarılmıştır. Sakarya ilinde fazla sert olmayan bir iklim görülür. İlin .

“Marmara bölgesinde il. Yüzölçümü 4 817 km2`, nüfusu 1990 sayımında 683 061, merkezi Adapazarı kenti olan Sakarya ili, 13 ilçeye bölünmüştür: Merkez (Adapazarı),1 Akyazı, Ferizli, Geyve, “

Marmara bölgesinde il. Yüzölçümü 4 817 km2`,

Marmara bölgesinde il. Yüzölçümü 4 817 km2`, nüfusu 1990 sayımında 683 061, merkezi Adapazarı kenti olan Sakarya ili, 13 ilçeye bölünmüştür: Merkez (Adapazarı),1 Akyazı, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Söğütlü, Taraklı. Kuzeyde Karadeniz kıyıları,doğuda Bolu, güneyde Bilecik, batıda Kocaeli illeriyle sınırlı olan Sakarya ilinin orta kesimini, `Adapazarı ovası` adı verilen geniş düzlükler kaplar. İlin kuzeyinde kalan kesimler, yani bu ova ile Karadeniz arasındaki kesim, tepelik görünüştedir. Adapazarı ovasının güneyiniyse, doğu-batı doğrultusunda uzanan dağlar kuşatır. Bu dağlar, güney-kuzey doğrultusunda uzanan ve Sakarya ırmağı tarafından açılmış Geyve boğazıyla derin biçimde yarılmıştır. Sakarya ilinde fazla sert olmayan bir iklim görülür. İlin merkezi olan Adapazarı kentindeki meteoroloji istasyonunun verilerine göre, en soğuk ay ortalaması 5,7 °C, en sıcak ay ortalaması 22,8 °C, günümüze kadar kaydedilen en düşük sıcaklık— 14,5 °C (22.1.1961), en. yüksek sıcaklık 41,40 °Ctır (11.8.1970). Yıllık yağış tutarı 798 mm`dir. Güneydeki dağlık kesimde, yağış tutarı daha da artar. En yağışlı mevsim kıştır. Adapazarı ovasını güneyden kuşatan dağlar üstünde, orman örtüsü gürdür. Ovanın da, Mudurnu çayının Sakarya`ya ulaştığı kesiminde ve Gökçeören gölünün doğusunda kalan kesimi ormanlıktır. Sakarya ilindeki ormanlar daha çok, nemcil Karadeniz ormanı özelliği taşır. Yayvan yapraklı ağaçlar (özellikle kayın) egemendir (kayın1 ağaçları 1 250 m yüksekliklere kadar çıkar). Etek kesimlerinde, kayınlar arasına gürgen, kestane, dişbudak, kavak, çınar, meşe ağaçları da karışır. İlin Karadeniz kıyısı yakınlarında bulunan kesimlerinde, maki topluluklarına raslanır. Sakarya ilinin en önemli akarsuyu, il topraklarını kabaca güney-kuzey doğrultusunda baştan sona aşarak Karadeniz`e ulaşan Sakarya ırmağıdır. İl sınırları içindeki başlıca kolları arasında Geyve çayı, Alaçam suyu,Adapazarı ovasının orta kesiminde karışan Mudurnu çayı ve Sapanca gölünün sularının fazlasını boşaltan Çark suyu sayılabilir. İl toprakları içindeki başlıca göl, batı yarısı Kocaeli ilinin sınırları içinde kalan Sapanca gölüdür. Ayrıca, Adapazarı ovasının kenar kesimlerinde Gökçeören gölü, Akgöl, Karadeniz kıyısı yakınında da Acarlar gölü gibi göller vardır.
EKONOMİ Sakarya ilinde geniş düzlüklerin fazla yer kaplaması, tarımın gelişmesinde önemli biretken oİmuştur.Tahıltürleri arasında birinci sırayı mısif, ikinci sırayı buğday alır. Mısırın birinci sırayı almasında, Karadeniz bölgesinin komşuluğu rol oynamakta ve bu tahıl türü en çok Merkez (Adapazarı), Karasu, Akyazı ve Hendek ilçelerinde üretilmektedir. Patates ve şekerpancarı ekimi de önemlidir. Tütün ekimine Hendek ilçesinde önem verilir. Son yıllarda ayçiçeği ekimi gelişme göstermektedir. Sakarya ilinde meyvecilik de gelişmiştir. Ağaç sayısı ve üretim bakımından birinci sırada fındık, ikinci sırada elma gelir. İldeki fındık ağaçlarının yarıdan çoğu Karasu ilçesinde, elma ağaçlarının aşağı yukarı üçte biri Sapanca ilçesindedir. Bağcılık en çok Geyve ilçesinde yapılır. Hayvancılık açısından özellikle sığırcılık, dana besiciliği ve süt üretimi gelişmektedir. Karadeniz kıyısında, göller ve akarsularda balıkçılık yapılır. Sakarya ırmağı ağzında biraz havyar elde edilir. Sakarya ili sınırları içinde önemli sayılabilecek yeraltı gelir kaynağı yoktur (Akyazı ilçesinin Kuzuluk madensuyu ünlüdür). İldeki en önemli sanayi kuruluşları arasında Adapazarı`ndaki DDY`nin| vagon fabrikası, şeker fabrikası, Zirai Donatım Kurumu`nun tarım alet ve makineleri|fabrikası, otomobil lastiği fabrikası ve Karasu`daki fındık kırma fabrikası sayılabilir. Sapanca gölü kıyılarında turizm gelişmektedir. ULAŞIM Türkiye`nin en işlek karayolu olan İstanbul-Ankara karayolu, Sakarya ilini batı-doğu doğrultusunda keserek, Adapazarı`nın hemen güneyinden geçer. Bu yol, Sapanca gölünün hem kuzeyini, hem güneyini, demiryoluysa gölün güneyini izler. Demiryolundan Sapanca`nın doğusunda Arifiye`de ayrılan bir hat, Adapazarı`na ulaşır. İl merkezini Karasu ve Akyazı`ya bağlayan yollar da önemli karayollarıdır.