tarih Yazıları
tarih

Plevne Savunması

1877-1878 Türk-RusSavaşı`nda(ya da Doksanüç Harbi), Rumeli cephesinde Gazi Osman Paşa`nın Plevne kalesinde Ruslara karşı yaptığı savunmaya verilen ad. Türk-Rus Savaşı`nın başlangıcında elegeçirilen Plevne kalesinin muhafızlığına getirilen Osman Paşa`nın, çevresine istihkâmlar kazdırarak savunmaya hazırladığı kalenin Rus orduları tarafından 19 Temmuz 1877`de kuşatılmasıyla başlayan Plevne Savunması`nda, Ruslar 19 Temmuz günü giriştikleri ilk büyük saldırıda, 3 000`e yakın ölü vererek geri çekilmek zorunda kaldılar. 30 Temmuz`da girişilen ikinci büyük saldırıda da 7 000`i aşkın ölü vererek geri çekilmek zorunda kalmaları üstüne, Rus çarının yardım istediği Romanya kralı Carol, ordusuyla kuşatmaya katılıp, komutayı ele aldı. 7 Eylül`de başlatılan ve 3 gün süren topçu ateşinden sonra 11 Eylül`de yeni bir saldırıya .

“1877-1878 Türk-RusSavaşı`nda(ya da Doksanüç Harbi), Rumeli cephesinde Gazi Osman Paşa`nın Plevne kalesinde Ruslara karşı yaptığı savunmaya verilen ad. Türk-Rus Savaşı`nın başlangıcında “

1877-1878 Türk-RusSavaşı`nda(ya da Doksanüç Harbi),

1877-1878 Türk-RusSavaşı`nda(ya da Doksanüç Harbi), Rumeli cephesinde Gazi Osman Paşa`nın Plevne kalesinde Ruslara karşı yaptığı savunmaya verilen ad. Türk-Rus Savaşı`nın başlangıcında elegeçirilen Plevne kalesinin muhafızlığına getirilen Osman Paşa`nın, çevresine istihkâmlar kazdırarak savunmaya hazırladığı kalenin Rus orduları tarafından 19 Temmuz 1877`de kuşatılmasıyla başlayan Plevne Savunması`nda, Ruslar 19 Temmuz günü giriştikleri ilk büyük saldırıda, 3 000`e yakın ölü vererek geri çekilmek zorunda kaldılar. 30 Temmuz`da girişilen ikinci büyük saldırıda da 7 000`i aşkın ölü vererek geri çekilmek zorunda kalmaları üstüne, Rus çarının yardım istediği Romanya kralı Carol, ordusuyla kuşatmaya katılıp, komutayı ele aldı. 7 Eylül`de başlatılan ve 3 gün süren topçu ateşinden sonra 11 Eylül`de yeni bir saldırıya girişen Rus-Romen ordusu, 21000 ölü vererek püskürtüldü. 17 Eylül`de gene başarısızlıkla sonuçlanan bir saldırı girişiminden sonra, yeni kuwetlerle desteklenen Rus ordusu, Plevne`ye yardım yollarını kesti ve 28 Ekim`de Rus kuwetlerinin Sofya- Plevne karayolunu ele geçirerek, böylece Plevne`ye yardım gelebilecek son yolu da kesmeleriyle, erzak ve cephane sıkıntısı çeken kaledeki Osmanlı kuwetlerinin durumu daha da güçleşti. 2 Kasım`da yapılan teslim önerisini geri çeviren Osman Paşa, 10 Aralık`ta bir yarma hareketiyle çemberden kurtulmayı denediyse de, çok kanlı geçen bu çarpışmada 2 500 şehit, 3 500 yaralı verince (kendi de sol dizinden yaralanmıştı), Tevfik Pa- şa`yı Rus öncü kuwetleri komutanı general Strukov`a göndererek teslim olmayı kabul etti. Teslim olduktan sonra, Rus çarından ve Romen kralından büyük saygı görüp, barış antlaşmasının imzalanmasından sonra İstanbul`da `Gazi` unvanıyla ödüllendirildi. Plevne Savunması da, savunma savaşına örnek olarak gösterilmesinin yanı sıra, halk arasında destanlaşan bir nitelik kazandı: Gerek Gazi Osman Paşa, gerek savunma.adına türküler yakıldı.

PlevneSavunmasi konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-