Toplum Yazıları
Toplum

Akrabaları Evden Uzaklaştırılan 10 Ünlü

Geçmişte, akıl hastası oldukları veya gelişimsel olarak zorlandıkları için ana akım topluma uyum sağlamakta güçlük çeken insanlar, genellikle aileleri tarafından kurumlarda veya başka yerlerde gizlenirdi. Psikiyatrik sorunlara ve zihinsel engellere iliştirilen damgalama nedeniyle, bazen bir kişi ne kadar öne çıkarsa, bu akrabalarını gizli tutma konusunda o kadar endişeliydi.Diğer durumlarda, daha az ilerleyen zamanlarda bu koşulları tedavi etme yetenekleri sınırlı olan doktorlar tarafından akıl hastaneleri önerildi. Bununla birlikte, şöhret, bu ünlülerin kişisel yaşamları hakkında sır saklamalarını genellikle zorlaştırıyordu. İşte ünlü kişilerin yakın aile üyelerinin dışlanmasına dair en şaşırtıcı 10 hikaye.

10 Prens John

Bugün, eski İngiliz hükümdarı V. George ve Kraliçe Mary'nin .

“Geçmişte, akıl hastası oldukları veya gelişimsel olarak zorlandıkları için ana akım topluma uyum sağlamakta güçlük çeken insanlar, genellikle aileleri tarafından kurumlarda veya başka “

Geçmişte, akıl hastası oldukları veya gelişimsel

Geçmişte, akıl hastası oldukları veya gelişimsel olarak zorlandıkları için ana akım topluma uyum sağlamakta güçlük çeken insanlar, genellikle aileleri tarafından kurumlarda veya başka yerlerde gizlenirdi. Psikiyatrik sorunlara ve zihinsel engellere iliştirilen damgalama nedeniyle, bazen bir kişi ne kadar öne çıkarsa, bu akrabalarını gizli tutma konusunda o kadar endişeliydi.Diğer durumlarda, daha az ilerleyen zamanlarda bu koşulları tedavi etme yetenekleri sınırlı olan doktorlar tarafından akıl hastaneleri önerildi. Bununla birlikte, şöhret, bu ünlülerin kişisel yaşamları hakkında sır saklamalarını genellikle zorlaştırıyordu. İşte ünlü kişilerin yakın aile üyelerinin dışlanmasına dair en şaşırtıcı 10 hikaye.

10 Prens John

Bugün, eski İngiliz hükümdarı V. George ve Kraliçe Mary'nin sara hastası ve entelektüel olarak meydan okuyan en küçük çocuğu Prens John'un ayrıntılarına, 20. yüzyılın başlarında olduğundan çok daha erişilebilir. Dört yaşında başlayan nöbetlerine ve öğrenme güçlüğüne ek olarak otistik de olabilir. Onurlu ve çekingen kraliyet çifti, kamusal imajlarının son derece farkındaydı. John'un durumunun bir şekilde kendilerine olumsuz yansıyacağından ve ardından tebaasının kraliyet ailesine olan inancını azaltacağından endişeleniyorlardı.1913'te John sekiz yaşına geldiğinde, John'un ağabeyi Albert (gelecekteki George VI) ile aynı hazırlık okuluna gitmeyeceğine dair şaşırtıcı bir haber geldi. Hiç okula gönderilip gönderilmeyeceği sorusu vardı. Bu sıralarda John, halkın gözünden uzaklaşmaya başladı ve savaş zamanı görevleriyle meşgul olan ailesiyle çok az zaman geçirdi. Yıllar geçtikçe artan sıklıkta ve şiddette yaşadığı nöbetlerine tanık olmanın travmasından kurtarmak için sonunda kardeşlerinden izole oldu.John 11 yaşındayken, bakıcısı tarafından bakıldığı, ailenin Sandringham malikanesinin varoşlarındaki Wood Farm adlı bir mülkte yaşaması için gönderildi. Queen Mary, yerel çocukların onunla oynamasını ayarladı, ancak onu ormanda uzaktan görecek olan Balmoral ziyaretçilerinden gözlerden uzak tutuldu. Prens John, 13 yaşında geçirdiği nöbetin ardından ölene kadar Wood Farm'da yaşamaya devam etti.

9 Cary Grant'in Annesi Else

Uzun yıllar boyunca ekran ikonu Cary Grant yanlışlıkla annesi Else Leach'in öldüğüne inandı. 1930'ların ortalarında, oyuncunun kariyeri yükselişe geçerken, babası sonunda gerçeği açıkladığında şok oldu: Else yaşıyordu ve bir akıl hastanesinde yaşıyordu. Else, Grant 11 yaşındayken aniden ortadan kaybolduğunda, başlangıçta annesinin bir sahil beldesine dinlenmeye gittiği izlenimine kapılmıştı ve daha sonra onun öldüğü söylendi.Bu haber genç çocuğu travmatize etti ve kalıcı duygusal yaralar bıraktı. Aslında babası, mani teşhisi konan Else'yi yirmi yıl kalacağı Bristol Lunatic Asylum'a göndermişti.Grant onun nerede olduğunu öğrendiğinde serbest bırakılmasını ayarladı. Onu hemen tanımayan Else, küçük oğlunun zengin bir film yıldızı olduğunu öğrenince şok oldu. İkisinin yıllar boyunca anlaşılır derecede garip ama sevgi dolu bir ilişkisi oldu ve Grant, 1973'teki ölümüne kadar Else ile ilgilendi .

8 Prens Philip, Edinburgh Dükü'nün Annesi Prenses Alice

Prens Philip'in eksantrik annesi, merhum Yunan hükümdarı I. Konstantin'in baldızı Battenberg Prensesi Alice, son yıllarını Buckingham Sarayı'nda geçirirken The Crown dizisinin izleyicilerinin düşündüğünden daha az gözlerden uzaktı . Ancak yıllar önce, kendisi ve ailesi sürgündeyken Alice'e şizofreni teşhisi kondu. 1930'ların başında, Philip daha çocukken, iradesi dışında Berlin'deki bir psikiyatri kliniğine kapatıldı.Sigmund Freud'a danışıldığında, yaşadığı dini vizyonların cinsel hayal kırıklığından kaynaklandığına karar verdi. Erken menopoza neden olacak şekilde yumurtalıklarının röntgenini tekrar tekrar çekerek libidosunu öldürmeyi içeren tedaviyi tavsiye etti.Alışılmadık davranışları kadar şaşırtıcı olan da, yolundaki engellere rağmen bu kadar çok şeyi başarabilmesidir. Bir İsviçre kliniğinde iki yıl geçirdikten sonra Yunanistan'a döndü ve 2. Dünya Savaşı sırasında bir rahibeler birliği kurarak ve Yahudileri kurtarmaya yardım ederek hayırsever bir hayata başladı. Yemin etmemiş olsa da Alice, hayatının son yirmi yılı boyunca sürekli olarak bir rahibe kıyafeti giydi.

7 TS Eliot'un Karısı Vivienne

Vivienne Haigh-Wood Eliot, kocası şair/oyun yazarı TS Eliot için önemli bir ilham kaynağı olarak görülüyor. Ancak o kadar çok sıkıntıya neden olan ve evliliklerinin bozulmasına yol açan duygusal sorunlarıyla da tanınıyordu. Akıl hastalığının nedeni kesin olarak bilinmiyor. Bipolar veya paranoid şizofren olduğu veya düzensiz davranışının jinekolojik sorunlara dayandığı yönünde spekülasyonlar var.Vivienne, Eliot'un ilham perisi olmasının yanı sıra onun işbirlikçisiydi ve takma adlar altında kendi eserlerini yayınladı. Ancak akıl sağlığı sorunları devam etti ve kocasının onu terk etme kararını kabul etmesini zorlaştırdı. Onu takip etti ve kaçırıldığına ve yerine bir sahtekarın geldiğine inandı. Vivienne'in erkek kardeşi Maurice'in, bildirildiğine göre TS Eliot'un işbirliğiyle nihayet 1938'de onu bir akıl hastanesine yatırdı ve burada dokuz yıl sonra 58 yaşında öldü .

6 Edith Rockefeller McCormick

Muazzam derecede zengin sanayici aile olan Rockefeller'lar, sosyetik ve sanatın koruyucusu Edith Rockefeller McCormick de dahil olmak üzere yıllar boyunca bazı büyüleyici insanlar üretti. Petrol kralı JD Rockefeller'ın kızıydı. Edith'in hayatında ihtişam, heyecan ve ayrıcalığın yanı sıra bolca karanlık ve ıstırap da vardı.Edith, iki çocuğunun ölümünün ve kendi uzun süreli hastalığının ardından, şiddetli depresyon ve anksiyete dahil olmak üzere akıl sağlığı sorunlarıyla mücadele etti. 1913'te, öncü psikolog Carl Jung tarafından tedavi edildiği bir İsviçre kliniğine yerleşti. İlginç bir şekilde Edith, Zürih'te geçirdiği sekiz yıl boyunca bir hastadan Jung'un işbirlikçisi oldu ve onun işini üstlendi.

5 Erik Erikson'ın Oğlu Neil

Erik Erikson'ın ünlü bir psikolog olarak durumu göz önüne alındığında, gelişimsel olarak engelli bir çocuğa sahip olmasına tepkisi biraz şaşırtıcı. 1944'te eşi Joan, Down Sendromlu oğulları Neil'i dünyaya getirdi. Erikson onu hemen gönderdi ve diğer çocuklarına bebeğin doğumda öldüğünü söyleyerek yalan söyledi. Susan Erikson Bloland'ın In the Shadows of Fame: A Memoir by the Daughter of Erik Erikson adlı kitabı, bu karardan kaynaklanan “duygusal kargaşayı” ve bunun ebeveyninin evliliğini neredeyse nasıl mahvettiğini tartışıyor.Neil'in durumu nedeniyle bir veya iki yıldan fazla hayatta kalamayacağının söylendiği Erikson, onu bir kuruma göndermek için profesyonel tavsiyeye uydu. Ancak, Neil aslında 21 yaşına kadar yaşadı.

4 Albert Einstein'ın Oğlu Eduard

Albert Einstein'ın ilk evliliğinden olan küçük oğlu Eduard'ın hayatına birçok ironi damgasını vurdu. 1910'da Zürih'te doğan Eduard, çocukken hastaydı ama zihinsel olarak o kadar yetenekliydi ki, zihinsel gerilemesi onu imkansız kılmadan önce büyük bir bilim adamı olarak parlak babasının izinden gidebilecek gibi görünüyordu. Sigmund Freud'u idolleştiren Eduard, psikolojiye çok ilgi duyuyordu ve psikiyatrist olma planları ile Zürih Üniversitesi'nde tıp okudu. Ancak Eduard, doktor olmak yerine yetişkin yaşamının büyük bir bölümünde hasta olarak kalacaktı.20 yaşına geldiğinde, daha sonra doğrulanacak olan şizofreni olduğuna dair belirtiler vardı. Yaşlı bir kadınla kötü biten bir aşk ilişkisinin ardından akıl sağlığı kötüleşti ve yirmili yaşlarının başında intihara teşebbüs etti.Eduard, kendisine daha fazla zarar vermiş olabilecek sanatoryumlarda zaman geçirdi ve sonunda Zürih'teki Burghölzli psikiyatri kliniğinde kalıcı bir yatılı hasta oldu. Albert Einstein, yıllar boyunca ona yardım etmek için gerçekten çaba sarf etti ve Eduard ile iletişimini sürdürdü, ancak oğlunun durumu onu mahvetti.

3 Mary Todd Lincoln

Mary Todd Lincoln, Abraham Lincoln'ün karısı olduğu kadar düzensiz davranışlarıyla da hatırlanıyor. Sadece depresyonla mücadele etmekle kalmadı, harcamaları da kontrolden çıktı ve çoğu zaman değişken olabiliyordu. Bazı tarihçiler, eski First Lady'nin bipolar bozukluğa sahip olabileceğine inanıyor. Diğerleri, adet probleminden B12 vitamini eksikliğine ve gerçek deliliğe kadar değişen durumunu açıklayan teoriler ortaya çıkardı. Bununla birlikte, davranışını bağlama koymak önemlidir. Mary Todd Lincoln'ün ayrıcalıklı bir hayatı olmuş olabilir ama bu kolay olmaktan çok uzaktı.İç Savaş sırasında üç oğlunun kaybına katlanmak ve Amerika Birleşik Devletleri başkanıyla evli olmanın baskısıyla baş etmek zorunda kaldı. Lincoln başkan olana kadar istikrarsız olmakla ün kazanmamış olması, sorunlarının ikinci dereceden olabileceğini düşündürüyor.Kocasının öldürülmesinden on yıl sonra, Mary Todd Lincoln, mirasının koruyucusu olarak atanacak olan hayatta kalan son oğlu Robert tarafından başlatılan bir delilik davasının ardından zorla hastaneye kaldırıldı. Akıl hastanesinde dört ay kaldıktan sonra, kız kardeşi tarafından bakıldığı yurt dışına gitti.

2 Rosemary Kennedy

Büyürken ailesi, entelektüel olarak meydan okuyan Rosemary'yi Kennedy klanına dahil etmek ve ona kardeşlerininkine benzer bir çocukluk vermek için etkileyici bir çaba gösterdi. Ancak Rosemary, kendisini daha ciddi şekilde sakat bırakan başarısız bir ameliyatın ardından 23 yaşında bir kuruma gönderildi.Küçük bir çocukken, Rosemary'nin beklenenden daha yavaş öğrendiği keşfedildi ve çok geçmeden gelişimsel sınırlamaları olduğu anlaşıldı. Çeşitli okullara gönderildi ve babası Joseph Kennedy İngiltere'deki St. James Mahkemesi'nin büyükelçisiyken gittiği İngiltere'deki bir Montessori okulunda önemli ilerleme kaydetti. Ancak savaşın patlak vermesi aileyi eve dönmeye sevk etti ve her zaman asi ve iradeli olan Rosemary'yi kontrol etmesi daha da zorlaştı.People'a göre Joe Kennedy, onu daha uysal kılmak için bir lobotomi ayarladı, ancak bu çok kötü sonuçlandı ve genç kadını "bir yürümeye başlayan çocuk kadar zihinsel kapasiteye sahip" bıraktı . Rosemary, New York'un taşrasındaki bir psikiyatri merkezine ve daha sonra Wisconsin'deki Saint Coletta'ya gönderildi, ancak nerede olduğu yıllarca kendi kardeşlerinden bile gizli tutuldu.Rosemary'nin en yakın kardeşi Eunice, 1968'de Özel Olimpiyatları kurarak zihinsel engelli insanların güçlü bir savunucusu oldu. Kardeşleri - müstakbel Başkan John F. Kennedy ve Senatör Ted Kennedy - engelli insanlara yardım etmek için çalıştılar ve 1990'da Engelli Amerikalılar Yasası.

1 Zelda Fitzgerald

Yirminci yüzyılın ve belki de tüm zamanların en ünlü ve ünlü edebiyat eşi Zelda Fitzgerald'dı. Nihai sineklik, o ve F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby gibi klasik kitapların yazarı - Kükreyen Yirmilerle eşanlamlı hale gelen renkli, hızlı yaşayan bir çiftti.Ne yazık ki, Scott ve Zelda'nın abartılı yaşam tarzı, onları mali yıkıma sürükleyen 1929 borsa çöküşünün ardından büyük bir darbe aldı. Kısa bir süre sonra kendisine şizofreni teşhisi kondu. Zelda sonraki 18 yılını akıl hastanelerinde ve dışında geçirdi ve 1948'de Kuzey Karolina, Ashville'deki bir tesiste 47 yaşında bir hastanede çıkan yangında öldü.Zelda'nın mirasında gösterişli ama kaderine terk edilmiş bir ilham perisi rolünden daha fazlası var. Bu süre zarfında yaratıcı erkeklerle evli birçok kadın gibi, o da onun itibarsız işbirlikçisiydi. Aynı zamanda F. Scott Fitzgerald'ın tek çocuğu Frances'in annesiydi ve kendi başına başardı. Zelda, resim yapma ve dans etme yeteneklerine ek olarak, çok sayıda dergi makalesi, roman ve çalkantılı evliliğine dayanan bir oyun kaleme alan üretken bir yazardı.

Akrabaları Evden Uzaklaştırılan 10 Ünlü konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?

-