kisi Yazıları
kisi

Le Corbusier

sviçre asıllı Fransız mimarı (La Chaux-du-Fond 1887- Roquebrune-Cap-Martin 1965). Önce gravürler yapıp, genç yaşta mimarlığa yönelen Le Corbusier (asıl adı Charles Edouard Jeanneref dir), Paris`te Perret kardeş­ lerle çalıştı ve yeni konut biçimleri tasarladı. Kuzeni Pierre jeanneret`yle birlikte, çeşitli yerlerde (Ville d`Avray, Boulogne, Pessac, Paris) villalar, bahçeli siteler, bir sığınak yaptı. Milletler Cemiyeti binasının yapılması için açılan yarışmada birincilik ödülünü aldı. 1911 `de bir gezi sırasında Edirne, İstanbul, Bursa evlerini inceleyip, 1948`de İzmir`in imar planını hazırlamak için yeniden Türkiye`ye çağrıldı (ama hazırladığı plan uygulamaya konmamıştır). • XX. yy`ın toplumsal, iktisadi ve teknik gereksinmelerine uygun işlevselci bir mimarlık anlayışı geliştiren Le Corbusier, çeşitli .

“sviçre asıllı Fransız mimarı (La Chaux-du-Fond 1887- Roquebrune-Cap-Martin 1965). Önce gravürler yapıp, genç yaşta mimarlığa yönelen Le Corbusier (asıl adı Charles Edouard Jeanneref dir), “

sviçre asıllı Fransız mimarı (La Chaux-du-Fond

sviçre asıllı Fransız mimarı (La Chaux-du-Fond 1887- Roquebrune-Cap-Martin 1965). Önce gravürler yapıp, genç yaşta mimarlığa yönelen Le Corbusier (asıl adı Charles Edouard Jeanneref dir), Paris`te Perret kardeş­ lerle çalıştı ve yeni konut biçimleri tasarladı. Kuzeni Pierre jeanneret`yle birlikte, çeşitli yerlerde (Ville d`Avray, Boulogne, Pessac, Paris) villalar, bahçeli siteler, bir sığınak yaptı. Milletler Cemiyeti binasının yapılması için açılan yarışmada birincilik ödülünü aldı. 1911 `de bir gezi sırasında Edirne, İstanbul, Bursa evlerini inceleyip, 1948`de İzmir`in imar planını hazırlamak için yeniden Türkiye`ye çağrıldı (ama hazırladığı plan uygulamaya konmamıştır). • XX. yy`ın toplumsal, iktisadi ve teknik gereksinmelerine uygun işlevselci bir mimarlık anlayışı geliştiren Le Corbusier, çeşitli kent ve ülkelerde tasarılarını uygulamaya koyarak konutlar, kiliseler, toplu konutlar, vb. gerçekleştirmiş (Marsilya konut birimleri, 1947; La Tourette manastırı; Çandigarh`ta Temyiz Mahkemesi binası; Modulor; vb.), ayrıca, mimarlığa ilişkin düşüncelerini açıkladığı birçok kitap yazmıştır: L`esprit Nouveau (Yeni Anlayış, 1919-1925), La Ville Radieuse (Işıldayan Kent, 1935), Quand les Cathedrales Etaient Blanches (Katedrallerin Beyaz Olduğu Zamanlar, 1937), Des Canons et des Munitions? Merci İde Logis S. V.P. (Top ve Cephane Mi? Hayır Konutlar Lütfen, 1938), La Maison des Hommes (İnsanların Evi, 1942), Propos d`Urbanisme (Kentçilik Üstüne, 1945), vb.

LeCorbusier konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-