sehir Yazıları
sehir

Kırklareli (kent)

Kırklareli ilinin merkezi. Kırklareli kenti, Marmara Bölgesi`nin Trakya kesiminde yeralan Yıldız (Istranca) dağ­ larının güneybatı eteklerinde, söz konusu dağlar ile ovanın birleştiği kesimde eğimli bir yüzey üstünde kurulmuştur. Istranca dağlarının eteğini izleyen eski İstanbul-Edirne yolu (İstanbul-Saray-Vize-Pınarhisar-Kırklareli-Edirne) buradan geçer. T A R İ H Kırklareli`nin çok eski tarihi bilinmemekte, bununla birlikte, yakın çevresinde bulunan birçok höyük, eski bir yerleşme alanı içinde olduğunu göstermektedir. Bizans döneminde adı `Saranta Ekklesies` (Kırk Kilise) olan kent, Murat I döneminde Osmanlı topraklarına katılıp, 1924`e kadar, Saranta Ekklesies`in Türkçe`ye çevirisi olan `Kırkkilise` adıyla anılmış, o tarihte adı Kırklareli`ne dönüştürülmüştür. Osmanlılara geçtikten sonra kısa bir süre .

“Kırklareli ilinin merkezi. Kırklareli kenti, Marmara Bölgesi`nin Trakya kesiminde yeralan Yıldız (Istranca) dağ­ larının güneybatı eteklerinde, söz konusu dağlar ile ovanın birleştiği “

Kırklareli ilinin merkezi. Kırklareli kenti, Marmara

Kırklareli ilinin merkezi. Kırklareli kenti, Marmara Bölgesi`nin Trakya kesiminde yeralan Yıldız (Istranca) dağ­ larının güneybatı eteklerinde, söz konusu dağlar ile ovanın birleştiği kesimde eğimli bir yüzey üstünde kurulmuştur. Istranca dağlarının eteğini izleyen eski İstanbul-Edirne yolu (İstanbul-Saray-Vize-Pınarhisar-Kırklareli-Edirne) buradan geçer. T A R İ H Kırklareli`nin çok eski tarihi bilinmemekte, bununla birlikte, yakın çevresinde bulunan birçok höyük, eski bir yerleşme alanı içinde olduğunu göstermektedir. Bizans döneminde adı `Saranta Ekklesies` (Kırk Kilise) olan kent, Murat I döneminde Osmanlı topraklarına katılıp, 1924`e kadar, Saranta Ekklesies`in Türkçe`ye çevirisi olan `Kırkkilise` adıyla anılmış, o tarihte adı Kırklareli`ne dönüştürülmüştür. Osmanlılara geçtikten sonra kısa bir süre Bulgarlar tarafından işgal edilen kent, 1365`te kesin olarak Osmanlılar tarafından fethedilerek, Rumeli eyaletinin Paşa livasına bağlı bir kazanın merkezi, XVII. yy`da da bir sancak merkezi olmuştur. XIX. yy`ın sonlarında, 1876-77 Türk-Rus Savaşı`ndan (Doksanüç Harbi) sonra imzalanan Ayastefanos Antlaş­ masıyla Bulgaristan sınırları içinde kalan Kırklareli, birkaç ay sonra imzalanan Berlin Antlaşmasıyla Osmanlı İmparatorluğu`na geri verilmiş, Balkan Savaşı`nda (1912-13) yeniden Bulgarlar tarafından işgal edilmiş ve Temmuz 1913`te geri alınmış, Kurtuluş Savaşı`nda bir süre de Yunan işgali altında kaldıktan sonra, 10 Kasım 1922`de kurtarılmıştır. G Ü N Ü M Ü Z D E K I R K L A R E L İ 1924`te adı Kırklareli olarak değiştirilen kent, aynı adlı ilin merkezi olmuş, 1927`de 12911 olan nüfusu çok yavaş artarak ve zaman zaman da düşüşler göstererek 1975`te 30 000`i aşmış (32 232), 1990 sayımında 43 O l 7`ye ulaşmıştır. Kentin tarihsel semtleri, tepelik kesimde bulunan Yayla ve Demirtaş mahalleleridir. Günümüzde ovaya doğru gelişen kentin en canlı kesiminiyse, Cumhuriyet meydanı ile bu meydandan çeşitli doğrultulara yönelen yolların çevresi oluşturur.