sehir Yazıları
sehir

Kahramanmaraş (kent)

Kahramanmaraş ilinin merkezi. Akdeniz Bölgesi`nin i kesimlerinde yeralan Kahramanmaraş kenti, Ahır dağı nın (Maraş dağı) güney yamaçlarında, eğimli bir yüze` üstünde kurulmuştur. TARİH Tarihi çok eski dönemlere kadar inen, Asur metinlerin de adı `Maraksi` olan Kahramanmaraş, sırasıyla Hitit ler, Medler, Perslerve Büyük İskender`in egemenliğin de kaldı. İskender`in mirasçılarından Selefkilere geçip daha sonra Anadolu`nun geri kalan kesimiyle birlikti Romalılar tarafından alındı ve adı Germaniceia`ya çevrildi. Roma İmparatorluğu`nun ikiye bölünmesinden (395) sonra Doğu Roma`nın (ya da Bizans) egemenliğine girerek adı Marasion`a dönüştürülen kent, Hazreti Ömer döneminde müslüman Araplar tarafından fethedildiyse de, birkaç kez Bizanslılar ile Araplar arasında el değiştirdi. Malazgirt zaferinden (1071) sonra Selçuklulara .

“Kahramanmaraş ilinin merkezi. Akdeniz Bölgesi`nin i kesimlerinde yeralan Kahramanmaraş kenti, Ahır dağı nın (Maraş dağı) güney yamaçlarında, eğimli bir yüze` üstünde kurulmuştur. “

Kahramanmaraş ilinin merkezi. Akdeniz Bölgesi`nin

Kahramanmaraş ilinin merkezi. Akdeniz Bölgesi`nin i kesimlerinde yeralan Kahramanmaraş kenti, Ahır dağı nın (Maraş dağı) güney yamaçlarında, eğimli bir yüze` üstünde kurulmuştur. TARİH Tarihi çok eski dönemlere kadar inen, Asur metinlerin de adı `Maraksi` olan Kahramanmaraş, sırasıyla Hitit ler, Medler, Perslerve Büyük İskender`in egemenliğin de kaldı. İskender`in mirasçılarından Selefkilere geçip daha sonra Anadolu`nun geri kalan kesimiyle birlikti Romalılar tarafından alındı ve adı Germaniceia`ya çevrildi. Roma İmparatorluğu`nun ikiye bölünmesinden (395) sonra Doğu Roma`nın (ya da Bizans) egemenliğine girerek adı Marasion`a dönüştürülen kent, Hazreti Ömer döneminde müslüman Araplar tarafından fethedildiyse de, birkaç kez Bizanslılar ile Araplar arasında el değiştirdi. Malazgirt zaferinden (1071) sonra Selçuklulara geçip, Moğol istilasının ardından, XIII. yy`ın sonlarında Mısır ve Suriye Memluklarının, XIV. yy`ın ikinci yarısında da Dulkadıroğulları Beyliği`nin egemenliğine girdi ve günümüzde `Kara Maraş` adı verilen yerden biraz daha doğudaki bugünkü yerine taşındı, Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı yönetiminin başlarında Maraş adıyla Zülkadriye (ya da Dulkadriye) eyaletinin merkezi olan kent, XVIII. ve XIX. yy`lardaki ayaklanmalardan büyük zarar görüp, hızla geriledi. 1839`da Mısır hıdivi Kavalalı Mehmet Ali Paşa`nın oğlu İbrahim Paşa tarafından işgal edilip, 1840 Londra Antlaşmasından sonra Osmanlılara geri verildi ve Halep vilayetine bağlı bir kaza merkezi oldu. Birinci Dünya Savaşı sonunda önce İngilizler, daha sonra da Fransızlar tarafından işgal edilip, halkının kahramanca direnişi sonucunda 11 Şubat 1922`de iş­ galden kurtuldu ve bu direnişin onuruna adının başına `Kahraman` sıfatı eklendi. GÜNÜMÜZDE KAHRAMANMARAŞ Cumhuriyet döneminin başlarında aynı adlı ilin merkezi olan Kahramanmaraş kentinin 1927 sayımında 30 000`in altında olan (29 402) nüfusu, gelişmesinin hızlanmasıyla 1970`te 100 000`i aşıp (110 761), 1990`da 228 129`u bulmuş, 1956 yılında imar planının yapılmasından sonra alanı da ovaya doğru genişlemeye başlamıştır. Günümüzde kentin yukarı mahallelerinde inişliyokuşlu yollar boyunca dizilen evlere karşılık, ovaya doğru gelişen aşağı kesimde düzgün caddeler ve modern yapılar dikkati çeker. Kentin resmî daireleri bu aşa­ ğı kesimde toplanmıştır. Gerek nüfus, gerek alan bakı­ mından hızlı gelişmesinin nedenleri arasında, yeni sanayi tesislerinin (pamuklu dokuma sanayisi ve ham maddelerini çevreden alan besin sanayisi gibi) kurulması ile ulaşım bağlantısının iyileştirilmesi sayılabilir.