Yazıları

Jean-Philippe Rameau

Fransız bestecisi ve kuramcısı (Dijon 1683-Paris 1764). Genç yaşta müziğe yatkınlık gösteren Jean-Philippe Rameau, bir yıl İtalya`da kaldıysa (1701-1702) da, İtalyan sanatından etkilenmedi. Avignon`da Clermont-Ferrand katedralinin orgculuğuna getirilip, bir süre sonra Paris`e giderek beste bilgisini geliştirdi ve Premier Livre desPi- ecesdeClavecin(Birinci Klavsen Parçaları Kitabı, 1706) adlı yapıtını yayınladı. Yeniden Clermont-Ferrand`daki görevine dönerek (1713) 1722`de Traite d`Harmonie (Armoni İncelemesi) adlı kitabını yayınladı. Bu kitabın büyük yankılar uyandırması üstüne Paris`e yerleşip (1723), düzenli olarak besteler (klavsen parçaları, kantatlar vb.) yapmaya koyuldu. 1730`da vergi kesenekçisi La Poupliniere`in müzik yöneticiliğine getirilip, 1733`te Paris Opera`sında ilk operasını (Hyppolythe ve Aricie) sahneletti. O tarihten .

“Fransız bestecisi ve kuramcısı (Dijon 1683-Paris 1764). Genç yaşta müziğe yatkınlık gösteren Jean-Philippe Rameau, bir yıl İtalya`da kaldıysa (1701-1702) da, İtalyan sanatından etkilenmedi. “

Fransız bestecisi ve kuramcısı (Dijon 1683-Paris

Fransız bestecisi ve kuramcısı (Dijon 1683-Paris 1764). Genç yaşta müziğe yatkınlık gösteren Jean-Philippe Rameau, bir yıl İtalya`da kaldıysa (1701-1702) da, İtalyan sanatından etkilenmedi. Avignon`da Clermont-Ferrand katedralinin orgculuğuna getirilip, bir süre sonra Paris`e giderek beste bilgisini geliştirdi ve Premier Livre desPi- ecesdeClavecin(Birinci Klavsen Parçaları Kitabı, 1706) adlı yapıtını yayınladı. Yeniden Clermont-Ferrand`daki görevine dönerek (1713) 1722`de Traite d`Harmonie (Armoni İncelemesi) adlı kitabını yayınladı. Bu kitabın büyük yankılar uyandırması üstüne Paris`e yerleşip (1723), düzenli olarak besteler (klavsen parçaları, kantatlar vb.) yapmaya koyuldu. 1730`da vergi kesenekçisi La Poupliniere`in müzik yöneticiliğine getirilip, 1733`te Paris Opera`sında ilk operasını (Hyppolythe ve Aricie) sahneletti. O tarihten sonra, hemen her yıl, birçok tartışmaya yolaçan birer opera yazıp, 1745`te kralın oda müziği besteciliğine getirildi. İtalyan ve Fransız üslupları yandaşlarını karşı karşıya getiren uzun tartışmalar sırasında (1752-1754), İtalyan müziği yandaşlarının ve An- siklopediciler`in saldırısına uğradı. Rameau, operalarında senfonilere, uyuma ve or-ebe Şenlikleri, 1739; Dardanus, 1739) dehasını ortaya koymuş (özellikle Dardanus, sessizliğe yakın çok güzel bölümler [Dardanus`un Uyuması] ve günümüz müzikseverlerinin çok beğendikleri betimleyici senfoniler [canavarın ortaya çıkması ve ölümü] içerir), bu yapıtları, saray şenlikleri için yazılmış komedi-baleler izlemiştir: Ünlü kurbağalar korosuyla Navarre Prensesi, Pygmali- on (1728); Rameau`nun klarneti ilk olarak kullandığı Zerdüşt(1749). Rameau`nun operalarının biçimi çeşitli ve karmakarışıktır. Aralarında, her perdenin değişik bir konuyu işlediği (belli belirsiz bir bağ bütünlüğü sağlar) komedi-baleler, bütün perdelerde aynı konunun işlendiği komedi-baleler (Navarre Prensesi), pastoraller (Acantbe ve Cephise) ve Dardanus, Castor ve Pollux gibi müzikli tarajediler bulunur. Rameau ayrıca kantatlar, motetler(Laboravi)ve çalgı parçaları bestelemiştir. Birinci Klavsen Kitabı ()706),süitlerden (La Majör Süit) oluşur. İkinci Klavsen Kitabı` nda (1724), dans parçaları, Couperin`in tarzında adlandırılmıştır (Musaların Söyleşisi, Kuşların Çağrılışı).

Jean-PhilippeRameau konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-