kisi Yazıları
kisi

Ethem Pertev Paşa

Türk devlet adamı, şairi ve yazarı (Erzurum 1824-Kastamonu 1872). Özel öğrenim gören Ethem Pertev Paşa, Trabzon`dayken babasının ölümü üstüne(1845), Hazinedarzade Abdullah Paşa`nın divan kalemine girdi. Abdullah Paşa ölünce yöni vali Halil Rıfat Paşa`nın mektupçusu oldu. Paşa`yla birlikte Aydın ve İzmir`e gidip, divan kâtipliği yaptıktan sonra, sefaret başkâtibi olarak Berlin`e gitti (1857). Siroz, Drama, Bihke, Köstence kaymakamlıklarında bulunup, Divan-ı Muhasebat-ı Maliye üyeliğine getirildi. Rumeli beylerbeyi rütbesiyle Kandiye mutasarrıfı, Hariciye Nezareti mektupçusu oldu (1869). Serasker müsteşarlığına atandıysa (1871) da, Mahmut Nedim Paşa sadrazam olunca Kastamonu valiliğine gönderildi. Fransızca`dan yaptığı şiir çevirileriyle ün salan Ethem Pertev Paşa, Hugo`dan çevirdiği Tıfl-iNaim`de(Uyuyan Çocuk) .

“Türk devlet adamı, şairi ve yazarı (Erzurum 1824-Kastamonu 1872). Özel öğrenim gören Ethem Pertev Paşa, Trabzon`dayken babasının ölümü üstüne(1845), Hazinedarzade Abdullah Paşa`nın “

Türk devlet adamı, şairi ve yazarı (Erzurum 1824-Kastamonu

Türk devlet adamı, şairi ve yazarı (Erzurum 1824-Kastamonu 1872). Özel öğrenim gören Ethem Pertev Paşa, Trabzon`dayken babasının ölümü üstüne(1845), Hazinedarzade Abdullah Paşa`nın divan kalemine girdi. Abdullah Paşa ölünce yöni vali Halil Rıfat Paşa`nın mektupçusu oldu. Paşa`yla birlikte Aydın ve İzmir`e gidip, divan kâtipliği yaptıktan sonra, sefaret başkâtibi olarak Berlin`e gitti (1857). Siroz, Drama, Bihke, Köstence kaymakamlıklarında bulunup, Divan-ı Muhasebat-ı Maliye üyeliğine getirildi. Rumeli beylerbeyi rütbesiyle Kandiye mutasarrıfı, Hariciye Nezareti mektupçusu oldu (1869). Serasker müsteşarlığına atandıysa (1871) da, Mahmut Nedim Paşa sadrazam olunca Kastamonu valiliğine gönderildi. Fransızca`dan yaptığı şiir çevirileriyle ün salan Ethem Pertev Paşa, Hugo`dan çevirdiği Tıfl-iNaim`de(Uyuyan Çocuk) koşma biçimi ile klasik şiirden aldığı bazı biçim özelliklerini birleştirmiş, Mahmut Nedim Paşa için yazdığı kasidedeyse, yalnızca hece veznini kullanmakla kalmayıp, halk şiirinin bütün kurallarını uygulayarak kasideyi bir destana dönüştürmüştür. Ayrıca, düzyazıda da kendine özgü bir üslup yaratmış, bu anlatım çağdaş­ ları tarafından da benimsenerek, Babıali`de onun resmî yazıları örnek tutulmuştur. Başlıca yapıtları: Itlak ül-Efkâr fi Akd ül-Abkar (tek karılılığı savunan Batılı yazarların düşüncelerinin yanlış­ lığı kanıtlanmaya çalışılır, 1876), Habrıame (masonluğu konu alır),jAvave (İstanbul`un köpeklerden temizlenmesi için Şinasi`nin yazdığı bir yazıya yanıt olarak, diyalog biçiminde yazılmış mizah yazısı).