Bilim Yazıları
Bilim

İkonik Ürünlerin 10 İlginç Tarihi

Seri üretimin ortaya çıkışından bu yana milyonlarca ürün geldi ve gitti. Bazı yenilikçi ve başarılı ürünler bile, yararlılıklarından daha uzun süre yaşarlar, ilginç başarısızlıklar ve kötü düşünülmüş fiyaskolarla birlikte zamanın kumlarına gömülürler .Aşağıdaki ürünler, bazıları yüz yıl veya daha uzun süredir, çok uzun bir süredir kullanılmaktadır. Kültürümüzün ikonik ve kökleşmiş bir parçası haline geldiler ve yaratılmalarının ve pazarlanmalarının ardındaki az bilinen ve büyüleyici hikayeler anlatılmayı hak ediyor.

10 Dr Pepper

Dr Pepper'ın bir doktor tarafından yaratıldığına dair bir yanılgı var (nedenini hayal bile edemiyoruz), ancak gerçeklerden çok da uzak değil . Dünyanın en eski alkolsüz içeceğinin mucidi (1885'te), Teksas, Waco'daki Morrison's Old Corner Drug Store'da .

“Seri üretimin ortaya çıkışından bu yana milyonlarca ürün geldi ve gitti. Bazı yenilikçi ve başarılı ürünler bile, yararlılıklarından daha uzun süre yaşarlar, ilginç başarısızlıklar “

Seri üretimin ortaya çıkışından bu yana milyonlarca

Seri üretimin ortaya çıkışından bu yana milyonlarca ürün geldi ve gitti. Bazı yenilikçi ve başarılı ürünler bile, yararlılıklarından daha uzun süre yaşarlar, ilginç başarısızlıklar ve kötü düşünülmüş fiyaskolarla birlikte zamanın kumlarına gömülürler .Aşağıdaki ürünler, bazıları yüz yıl veya daha uzun süredir, çok uzun bir süredir kullanılmaktadır. Kültürümüzün ikonik ve kökleşmiş bir parçası haline geldiler ve yaratılmalarının ve pazarlanmalarının ardındaki az bilinen ve büyüleyici hikayeler anlatılmayı hak ediyor.

10 Dr Pepper

Dr Pepper'ın bir doktor tarafından yaratıldığına dair bir yanılgı var (nedenini hayal bile edemiyoruz), ancak gerçeklerden çok da uzak değil . Dünyanın en eski alkolsüz içeceğinin mucidi (1885'te), Teksas, Waco'daki Morrison's Old Corner Drug Store'da eczacı olan Charles Alderton'du. Ayrıca bir şekilde bir ilaç olarak yaratıldığına inanılıyor, ancak bu doğru değil: Alderton, biz eczacı olmadığımız zamanlarda aromalı, gazlı şeyleri karıştırmaktan zevk alıyordu. Gazoz çeşmesinden çıkan tüm meyveli şurupların birbirine karışmış kokusunun tadını çıkardı ve tadı bu kokuya benzeyen bir içecek yaratmak için yola çıktı.Sahibi Wade Morrison yeni içeceğe bayıldı ve sözde ona bir arkadaşı olan Dr. Charles Pepper'ın adını verdi. Talep arttıkça Alderton ve Morrison , şurubu karbonatlı suyla kendileri karıştırabilen kasabadaki tüccarlara satmanın en kolay yolunu buldular ve böylece ilk soda konsantresi üreticileri oldular.
Sonunda, Alderton gazlı karışımlardan bıktı ve işin kendi tarafını, orta derecede başarılı bir zencefilli gazoz şirketinin sahibi olan Robert Lazenby ile hemen ortaklık kuran Morrison'a sattı. Louis'deki 1904 Dünya Fuarı Fuarı'nda (hamburger, sosisli sandviç ve dondurma külahını tanıtan aynı dünya fuarı) ve Dr Pepper en iyi yumuşak ürünlerden biri oldu. o zamandan beri ABD'de içecekler.

9 Olay

Olay, 1999 yılına kadar ABD'de ve diğer birçok ülkede Oil Of Olay olarak bilinen saygıdeğer Proctor & Gamble şirketinin multi-milyar dolarlık bir cilt bakım ürünüdür . Çoğumuz plastik şişedeki beyaz, kremsi maddeye aşinayız. Tabii ki, bunların hiçbiri başlangıcında uygulanmadı ve geliştiricileri, oldukça sıra dışı bazı test ve pazarlama tekniklerine güvendiler.Güney Afrikalı bir kimyager olan Graham Wulff, bu maddeyi 1949'da geliştirdi ve ana etken madde olan lanolin'in bir varyasyonu olarak Olay adını verdi. Ağır bir cam şişede pembe bir sıvı olarak başladı ve Wulff - bir metin yazarı ve reklamcı olan ortağı Jack Lowe ile birlikte - ürünü ilk olarak eşleri üzerinde test etti, çünkü olabilecek en kötü ne olabilir?Neyse ki, kötü bir şey yapmadı ve aslında ürün, kırışıklıkları yumuşatmada ve sağlıklı görünen bir cilde katkıda bulunmada etkili oldu. İlk reklamlar, "daha genç bir siz olmanın sırrını" paylaşma sözü veriyordu ve üründen nemlendirici veya . . . başka bir şey. Benzer şekilde, şişenin hiçbir yerinde ürünün ne için olduğu yazmıyordu - büyük ölçüde gizeme, meraka ve ağızdan ağza sözlere dayanıyordu. Açıkçası, işe yaradı; çeşitli ülkelerde Ulay Yağı, Ulan veya Olaz olarak bilinen ürün güzellik sektöründe oldukça yer edinmiştir.

8 Listerin

Listerine , adını verdiği Joseph Lister tarafından yapılan öncü çalışmalara dayanarak Dr. Joseph Lawrence tarafından geliştirilmiştir . Bununla birlikte, oral kullanım için tasarlanmamıştı - sadece bir antiseptikti ve ilkiydi. Lister'in karbolik asidin mikropları öldürdüğünü keşfetmesinden önce, yaralanmalardan çok ameliyat sırasında ortaya çıkan enfeksiyonlardan çok daha fazla insan öldü (o zamandan kalma bir sözle örnekleniyor: "Ameliyat başarılı oldu, ancak hasta öldü.").Şunu düşünün: Lister'den önce kimse enfeksiyonları nasıl durduracağını bilmediğinden, amputasyonlar (yayılmalarını önlemek için) zamanın en yaygın büyük ameliyatıydı ve bu prosedürden kaynaklanan ölüm oranı yüzde kırk civarındaydı. Listerine 1910'da yaklaşık yirmi beş yıldır kullanıldığında, ampütasyonlardan kaynaklanan ölüm oranı yaklaşık yüzde üçe düşmüştü. Listerine olmasaydı (hala tüm zamanların en ölümcül savaşlarından biri olan) Birinci Dünya Savaşı'nda yaralanan daha kaç kişinin öleceğini düşünmek insanı ürpertiyor.Karbolik asit cilt üzerinde sert olduğundan, cerrahlar sonunda onun yerine borasik asit kullanmaya başladılar. Ancak Listerine'nin oral antiseptik olarak kullanımı artıyordu ve sonunda bu kullanım diğer kullanımları gölgede bıraktı. Gargara pazarı, hem milyonlarca hayatı kurtaran hem de randevu gecesini daha harika hale getiren (prezervatif hariç) tek ürün olan Listerine tarafından başlatıldı.

7 Oyun hamuru

Noah McVicker ve yeğeni Joseph, tuhaf kokan ama gerçekten tadının nasıl olduğunu merak etmenize neden olan toksik olmayan modelleme kili Play-Doh'un mucitleridir . Hikaye, Joseph McVicker'ın bir öğretmen arkadaşıyla, öğrencilerinin sınıfta kullandığı türden normal modelleme kili ile çalışmanın ve temizlemenin ne kadar acı verici olduğu hakkında bir konuşma yaptığı ve Joe'nun kafasının üzerinde bir ampul yandığı şeklinde devam ediyor.
Bakın, McVickers , duvar kağıdı temizleme bileşimi olarak şirketin adını taşıyan kile benzer bir madde satan oldukça başarılı bir şirket olan Kutol Chemicals'ın sahipleriydi . Öğretmen arkadaşına bir kutu gönderdi ve çocuklar buna bayıldı - mevcut tek renk donuk kırık beyaz olmasına ve yukarıda da görebileceğiniz gibi ambalaj, geldiğimizden biraz daha az eğlenceli olmasına rağmen ürünle ilişkilendirin.
Söz ortalıkta dolaşmaya başladı ve çok geçmeden McVickers duvar kağıdı temizleme oyununun enayiler için olduğuna karar verdi. Rainbow Crafts adında yeni bir şirket kurdular ve killerini tanıdık bir isim altında ve çeşitli renklerde pazarlamaya başladılar. Şirket, 1965'te General Mills tarafından satın alındı ​​ve 1971'de Kenner ile birleştirildi; Yaklaşık iki milyar kutu daha sonra, Play-Doh'un bir şeyleri şekillendirmenin eğlenceli bir yolu veya öğleden sonra atıştırması dışında bir şey olduğuna inanmak zor.

6 Bayer aspirin

Dünyada beş yaşın üzerinde Bayer aspirin almamış pek çok insan olduğundan şüpheliyiz. Bayer şişeleri boş ecza dolaplarında kendiliğinden büyür. Orta Çağ'dan beri var gibi görünüyor ama aslında 19. yüzyılda başladı.
Alman profesör Johann Buchner salisin'i 1828'de söğüt kabuğundan izole etti ve yıllar içinde Raffaele Piria adlı bir İtalyan kimyager bileşiği aspirinin etken maddesi olan salisilik aside dönüştürdü. Yararlı ağrı bloke edici özellikleri, mide zarını yırtma eğiliminde olduğu gerçeğiyle hafifletildiğinden, kimse bununla ne yapacağını bilmiyordu. Müzikal kimyagerlerin oyunu, Fransız Charles Frederic Gerhardt'ın bileşiği tamponlamayı başarmasıyla devam etti - sorunu nötralize eden yeni bir asetilsalisilik asit yarattı, ancak ilgisini kaybetti ve üzerinde çalışmayı bıraktı.
Alman kimyager ve Bayer çalışanı Felix Hoffmann, 1800'lerin sonunda, bileşiği babasının artritini tedavi etmek için başarıyla kullanarak bu işi yeniden keşfetti ve aspirinin patenti 1900'de Bayer tarafından alındı. Ancak Bayer, Anlaşmanın bir koşulu olarak bu patentten vazgeçmek zorunda kaldı. Birinci Dünya Savaşı'nı kaybettikten sonra Versay'ın ve başka bir harika ilaç olan eroin üzerindeki patentinin.

5 WD-40

Evinizin bir yerinde bir kutu dolusu WD-40 bulunan WD-40'ın mucidi , 1953'te diğer iki çalışanıyla birlikte Rocket Chemical şirketini kuran Norm Larsen'dir. sadece eğitim liseydi, ama kimya hakkında kitaplar okumayı seviyordu ve gerçekten, gerçekten yararlı ve faydalı bir şeyler icat etmek istiyordu.
Bu, ABD uzay programının başlarındaydı ve Atlas roket programındaki önemli bir İngiliz anahtarı, nemin neden olduğu korozyondu. Norm ve çalışanları bunun biraz kimyanın çözemeyeceği bir sorun olmadığını anladılar ve suyun yerini alabilecek ve korozyonu önleyebilecek bir formül yaratmaya çalıştılar. Pek çok başarısız denemeden sonra (tam olarak otuz dokuz), kırk numaralı denemede başarılı formüle ulaştılar ve Su Yer Değiştirme formülü 40 doğdu.
Larsen şirketi ve ürünü 50'li yılların ortalarında 20.000 $'a sattı - sabit bir fiyat, telif ücreti veya başka herhangi bir düşünce, çünkü her zaman gidip daha iyi bir şey icat edebileceğini düşünüyordu. WD-40 aerosol kutulara kondu ve 1958'de tüketici kullanımı için piyasaya sürüldü ve 1993'te Amerikan hanelerinin yüzde sekseninde bir kutu madde bulabileceğiniz tahmin ediliyordu.

4 Jack Daniels

Daniel, 1800'lerin ortalarında Tennessee, Lynchburg'da usta bir viski damıtıcısıydı. O bölgede alkollü içki yapmak için gereken malzemeler bol olduğu için rekabeti boldu; bu nedenle, yapması gereken şeyin kendi viskisini herkesinkinden daha iyi yapmak olduğuna karar verdi. Öyle oldu ki arazisinde oldukça temiz su bulunan bir pınar vardı ve ürününde kullanılan tahıllar konusunda da çok seçiciydi. Ayrıca, güzel, pürüzsüz bir kemer elde etmek için içkisini on fitlik kömürden süzmek için bir yöntem geliştirdi.
Jack, William Faulkner ve (Jack'ten "tanrıların nektarı" olarak söz eden) Frank Sinatra gibi aydınların sanatsal çıktılarını körüklerken, yirminci yüzyılın ortalarında talep ciddi şekilde yükselmeye başladı. Jack, dünyadaki en tanınmış alkollü içki markalarından biridir, ancak tarifinin kökeni yakın zamana kadar belirsizdi.

3 ChapStick

Virginia doktoru Charles Fleet, 1800'lerin ortalarında dudak balsamını icat etti ve ürününün ilk versiyonunu folyoya sarılmış mumsu görünümlü küçük tüpler olarak sattı . Ürün başarılıydı, ancak on yıllarca küçük mumsu tüpleri folyoya sarmak bir adama bir şeyler yapmış olmalı, çünkü 1900'lerin başlarında Dr. Fleet fikrini satmaya hevesliydi.
Çaba para kaybetmeye başlamıştı, bu yüzden 1912'de Fleet tarifini beş dolara John Morton'a sattı. Karısı mutfağında eritip soğutur ve parçalara ayırırken, Morton küvetindeki malzeme yığınlarını karıştırmaya başladı. Görünüşe göre kalpleri dudak kremi işinde Dr. Fleet'ten daha fazlaydı, çünkü karlarını Morton Manufacturing'in kuruluşunu finanse etmek için kullanabildiler ve ciddi bir şekilde ChapStick'i pompalamaya başladılar.
1930'larda şirket, bugün hala kullanılan ikonik ChapStick logosunu üretmesi için sanatçı Frank Wright Jr.'ı görevlendirdi. Wright'ın ücreti? Fark edeceğiniz on beş dolar, tarif için ödenen miktarın üç katı. Harcanan daha kurnazca bir yirmi dolar olduysa, bunu duymak isteriz.

2 Turtle Wax

Benjamin Hirsch kimyayı ve arabaları severdi. Parlak arabalar ve ne kadar parlaksa o kadar iyi. Plastone (küvette partiler halinde karıştırılmış) adını verdiği bir ürün, bir oto cilası icat etti ve gösteriler yaparak ve bir veya iki kasa satmayı umarak kasabadaki tüm benzin istasyonlarına tramvaylarla gitti.
Ben, Wisconsin'de satış görüşmeleri sırasında Turtle Creek'ten geçen bir ilhama kapıldı; bir kaplumbağanın sert kabuğu zararlı maddeleri dışarıda tuttuğu gibi (ve parlaktır), onun cilası da arabanız için öyle yaptı! Yeniden vaftiz edilen Kaplumbağa Cilası hayatının işi haline geldi - gösteriler yaparak tüm ülkeyi dolaştı, hatta geri döndüklerinde bir satış yapma umuduyla insanların arabalarını gizlice cilalayacak kadar ileri gitti.
Ben'in azmi markayı oldukça etkili bir şekilde büyüttü ve Kaplumbağa Balmumu başka bir nedenden ötürü dikkate değerdir - Hirsch'in kendisi 1966'da ölürken, şirketinin sahibi bugüne kadar ailesine aittir ve çoğunlukla aile üyeleri ve arkadaşlar istihdam etmektedir , ortalama bir çalışan daha önce birkaç kişi olmuştur. orada on veya on iki yıl. Kararlı bir adam tarafından beş yüz dolarla başlatılan Turtle Wax, şimdi yüz milyonu aşan yıllık satışlar bildiriyor.

1 Cheerios

Tahıl ilk kez kahvaltılık bir yiyecek olarak düşünüldüğünde, çoğu insan domuz pastırması, yumurta ve benzerleriyle iyiydi. 1930'larda ve 40'larda kimse kalp sağlığına dair hiçbir şeyden bahsetmiyordu ve o zamanlar da mısır gevreğinin pişirilmesi gerekiyordu. Cherrioats adı verilen ilk soğuk mısır gevreği, 1940 yılında General Mills tarafından yaratıldı - üzerine sadece süt dökülüp yenebilen ilk yemeye hazır soğuk mısır gevreğiydi. "Her zaman istediğin kahvaltı yemeği" olarak pazarlandı ve haklı olarak öyle. İlk yılında birkaç milyon vaka göndererek anında hit oldu.
Bu, Lester Borchardt'ı haklı hissettirmiş olmalı - temelde bir hava topundan küçük hamur topları ateşleyen yulaf şişirmeyle uğraşmaya karar veren General Mills çalışanıydı. Kulağa çok eğlenceli gibi gelse de, Lester'ın patronu ona ortalığı karıştırmayı bırakmasını ve satabilecekleri bir şey bulmasını söyledi. Lester elbette dinlemedi ve tam iki ayını patronlarının emirlerine karşı gelerek makineyi geliştirmeye devam ederek geçirdi.
Başka bir sorun, zaten adı kullanan başka (zayıf) rekabet eden bir üründü. Beş yıl istikrarlı bir şekilde büyüyen satışlardan sonra, bu şirket aksiyondan bir parça almak istediğine karar verdi - bu yüzden General Mills hemen adını değiştirdi. O zamandan beri düzinelerce "O" ortaya çıktı ve yaklaşık aynı zamanda şirket, Lone Ranger ve Mickey Mouse Club şovlarındaki reklamlar aracılığıyla tahıl gevreğini neredeyse yalnızca çocuklara pazarlamaya başladı - yalnızca kopyalanmayacak bir iş stratejisi gülünç derecede, ancak bu, Cheerios'u kısa sürede gelmiş geçmiş en popüler tahıl haline getirdi.
Bu bir ders olsun - patronunuz size dalga geçmeyi bırakıp işinize geri dönmenizi söylediğinde, ona çalıştığınızı söyleyin ve ona bu makaleyi gösterin. Devam edin ve şirketi milyarlarca dolar kazandıracak ikonik, dahice bir ürün icat ettiğinizden emin olun. Sorun değil!

İkonik Ürünlerin 10 İlginç Tarihi konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
Sorun değil!

-