Toplum Yazıları
Toplum

Roma İmparatorluğu'na Meydan Okuyan Kadın Hakkında Çok Az Kişinin Bildiği 10 Gerçek

180.000 kadar insan katledildi. Londra da dahil olmak üzere iki şehir yandı. Tüm bunlar, bazen Boadicea olarak da anılan İngiliz savaşçı kraliçe Boudica'nın önderliğindeki Roma yönetimine karşı başarısız bir isyan sayesinde oldu. Yine de bu kadın, ulusal irfanlarının önemli bir parçası olan İngilizler tarafından saygı görüyor. Hatta 2000 yıl önce meşaleye yaktığı şehir olan Londra'daki Parlamento Binası'nın yanında devasa bir bronz heykeli bile var.Aslında iki Romalı tarihçi sayesinde Boudica hakkında oldukça fazla şey biliyoruz. MS 56'da doğan Publius Cornelius Tacitus, isyan gerçekleştikten kısa bir süre sonra hakkında yazdı. Muhtemelen bilgilerinin çoğunu, yaklaşık MS 60'taki isyan sırasında Britanya'da üst düzey bir yetkili olan kayınpederinden aldı. Ayaklanmadan bir asır sonra doğan Cassius Dio, çok sonra yazdı. Ne yazık .

“180.000 kadar insan katledildi. Londra da dahil olmak üzere iki şehir yandı. Tüm bunlar, bazen Boadicea olarak da anılan İngiliz savaşçı kraliçe Boudica'nın önderliğindeki Roma yönetimine “

180.000 kadar insan katledildi. Londra da dahil olmak

180.000 kadar insan katledildi. Londra da dahil olmak üzere iki şehir yandı. Tüm bunlar, bazen Boadicea olarak da anılan İngiliz savaşçı kraliçe Boudica'nın önderliğindeki Roma yönetimine karşı başarısız bir isyan sayesinde oldu. Yine de bu kadın, ulusal irfanlarının önemli bir parçası olan İngilizler tarafından saygı görüyor. Hatta 2000 yıl önce meşaleye yaktığı şehir olan Londra'daki Parlamento Binası'nın yanında devasa bir bronz heykeli bile var.Aslında iki Romalı tarihçi sayesinde Boudica hakkında oldukça fazla şey biliyoruz. MS 56'da doğan Publius Cornelius Tacitus, isyan gerçekleştikten kısa bir süre sonra hakkında yazdı. Muhtemelen bilgilerinin çoğunu, yaklaşık MS 60'taki isyan sırasında Britanya'da üst düzey bir yetkili olan kayınpederinden aldı. Ayaklanmadan bir asır sonra doğan Cassius Dio, çok sonra yazdı. Ne yazık ki, Boudica hakkında hiçbir Britanyalı yazmadı, bu yüzden olayların Roma versiyonlarını kabul etmek zorundayız.Öyleyse, Roma İmparatorluğu'na meydan okuyan kadın hakkında çok az kişinin bildiği bu on şey listesine geçelim.

10 Romalılar Britanya'yı Fethetti

Roma imparatorluk yönetimi MS 43'te, Boudica'nın isyanından sadece 17 yıl önce, İmparator Claudius'un kışkırttığı işgalle Güney Britanya'da başladı. Ancak bu, Romalıların şimdi modern Fransa olan Galya'dan İngiliz Kanalı'nı ilk kez geçmeleri değildi. Özellikle MÖ 55-54'te Jül Sezar tarafından başka askeri saldırılar da olmuştu. Ancak önceki saldırılar bir işgal gücü oluşturmamıştı. Askeri başarılardan sonra Sezar, mağlup kabilelerle anlaşmalar imzaladı ve ardından Galya'ya geri döndü. Ancak yaklaşık bir asır sonra İmparator Claudius bir istila emri verdiğinde işler değişti.Bu sefer Romalılar Britanya'da kalacaklardı... ve ellerinden geldiğince çok bölgeyi ellerinde tutup yöneteceklerdi. Güney İngiltere ve Galler, MS 60'ta büyük ölçüde Roma kuvvetleri tarafından işgal edildi ve kontrol edildi. Ardından, Romalılar için tabloyu tamamen değiştiren Boudica'nın isyanı geldi. Yaklaşık 20 yıllık hakimiyetin ardından, Britanya'ya boyun eğdirmeye yönelik Roma projesinin tamamı, Boudica'nın halkı, Iceni ve müttefikleri tarafından temellerinden sarsıldı.

9 Boudica ve Romalılar Tarafından Yönetilen Iceniler

Yetiştirilme tarzına gelince, Boudica hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Ancak MS 60'ta halkının Iceni'nin ortak kraliçesi olduğunu biliyoruz. Bu kabile, güneydoğu İngiltere'de, bugün Norfolk ilçesi olan bölgede ve çevredeki ilçelerin bazı kısımlarında yaşıyordu. Norfolk'un ilçe kasabası Norwich, Londra'nın 100 mil (161 kilometre) kuzeydoğusundadır.Boudica, kocası Kral Prasutagus öldüğünde Iceni'nin ortak kraliçesi oldu. Oğlu olmadığı için tahtını Boudica ve adını bile bilmediğimiz kız kardeşine bıraktı. Ancak Iceni krallığı üçüncü bir şahısla da paylaşılmıştı: zamanın imparatoru Nero'nun suretindeki Roma İmparatorluğu.

8 O Çift Geçişli Romalılar

Prasutagus'un, görünüşte oldukça eksantrik bir düzenleme gibi görünen şey için sağlam stratejik nedenleri vardı. Haraç almanın yanı sıra İmparatorluğa krallığında bir pay vererek Romalıların Iceni'yi büyük ölçüde kendi hallerine bırakacağını umuyordu. Anlaşıldığı üzere, gerçekte olandan çok uzaktı.Tacitus, Prasutagus'un ölümünden sonra, krallığında İmparatorluğa bir hisse miras bırakmış olmasına rağmen, Romalıların Boudica'ya ve halkına nasıl davrandığını anlatıyor. Tacitus'un sözleriyle, "Krallığı yüzbaşılar tarafından yağmalandı. Karısı Boudica kırbaçlandı ve kızları tecavüze uğradı: İzlandalıların tüm ileri gelenlerinin aile mülkleri ellerinden alındı ​​ve kralın akrabalarına köle muamelesi yapıldı.” Romalıların sınırı aştığını söylemek, bu adaletsizliği pek de haklı çıkarmaz. Ve yaklaşan kasırgayı biçeceklerdi.

7 Boudica'nın Görünüşü "Korkunç" Oldu

Boudica'nın dövülmesi, kızlarının tecavüze uğraması ve kraliyet ailesi üyelerinin köleleştirilmesini içeren bu acımasız olaydan sonra, Iceni kraliçesi artık yeteri kadarına sahip olduğuna karar verdi. Şimdi Iceni'yi ve komşu Trinobantes kabilesinin halkını Romalılara karşı haklı bir öfke tutkusuna sürükledi.Dio, Boudica'nın şimdi sunduğu müthiş figürü anlattı. Ona göre, “Boy olarak çok uzundu, görünüşü çok ürkütücüydü, gözünün bakışında çok şiddetliydi ve sesi sertti; en sarı saçlardan oluşan büyük bir yığın kalçalarına dökülüyordu; boynunda büyük bir altın kolye vardı; ve üzerine bir broşla kalın bir manto bağlanmış, çeşitli renklerde bir tunik giymişti. Üstüne üstlük, halkına hitap ederken bir mızrak sallama alışkanlığı vardı.

6 Boudica'nın Sinsi Saldırısı

Boudica, "benzeri görülmemiş sayılardan" oluşan bir savaşçı çetesinin sonunda, Essex'in doğu ilçesinde, bugün Colchester olarak adlandırılan Roma kenti Camulodunum'a yürüdü. İş bu öfkeli Iceni sürüsüne karşı geldiğinde Romalılar tamamen hazırlıksızdı. Britanya'nın Roma valisi Suetonius Paulinus, yüzlerce mil uzakta, günümüz Anglesey'i olan Galler'in Mona adasındaydı. Orada, Roma yönetimine karşı bir direniş merkezi olan bir Druid tapınağını yıkma sürecindeydi.Dolayısıyla, Iceni'ler Camulodunum'a yürüdüklerinde çok zayıf bir şekilde savunuluyordu. Küçük bir garnizon vardı ve Catus Decianus adlı bir Romalı yetkili yalnızca 200 hafif silahlı adam gönderebildi. Tacitus'un açıkladığı gibi, bu savunucular "büyük bir barbar ordu tarafından kuşatılmıştı." İlk saldırıdan sağ kurtulanlar şehrin tapınağına barikat kurdu. Orada, yenilmeden önce sadece iki gün süren bir kuşatmaya katlandılar.

5 Boudica Londra'yı Yere Yaktı

Bir Roma lejyonu, Boudica'nın gücüne karşı çıkmak için Camulodunum'a yürüdü, ancak katliamı durdurmak için çok geç kaldılar. Şehri yağmaladıktan sonra, İzlandalılar ve müttefikleri lejyonerlere saldırarak onları da katlettiler. Bu arada, ayaklanmanın haberi Galler'deki Suetonius'a ulaştı ve o, isyancılarla buluşmak için ülke çapında yürüdü. Londinium'a -bugün elbette Londra'ya- geldi ama Iceni'lerle orada buluşmamaya karar verdi. Suetonius küçük şehri kaderine terk etti.Boudica'nın ordusu Londinium'u yerle bir etti ve vatandaşlarını öldürdü. Dio'ya göre, Iceni'nin vahşeti vahşiydi. “İngilizler tarafından esir alınanlar, bilinen her türlü zulme maruz kaldılar. En asil ve en seçkin kadınları çırılçıplak astılar, sonra göğüslerini kesip ağızlarına diktiler. Daha sonra, kadınları tüm vücut boyunca uzunlamasına uzanan keskin şişlere sapladılar.”

4 Binlerce Romalı ve Müttefik Katledildi

Dio'nun tarihini açıkça Roma bakış açısıyla yazdığını hatırlamakta fayda var, bu yüzden Iceni'nin zulmünü abartmış olması tamamen mümkün. Ancak, arkeologlar şehirleri yok eden şiddetli alevlerin kanıtlarını ortaya çıkardığından, Camulodunum ve Londinium'un kesinlikle yerle bir olduğuna dair çok az şüphe var.Bu, Romalılar için bir felaketti ve Britanya'daki yönetimlerine gerçek bir meydan okumaydı. Üstelik bu, bir kadın liderliğindeki bir ordu tarafından gerçekleştirilmişti. Dio, "İki şehir yağmalandı, seksen bin Romalı ve müttefikleri telef oldu ve ada Roma'ya kaptırıldı. Dahası, tüm bu yıkımı Romalıların başına bir kadın getirdi ki bu da kendi içinde onları en büyük utanca sürükledi.”

3 Romalılar Sayıca Çok Azdı

Tabii ki, tüm Britanya topraklarını kaybetmemek için Romalılar bir şeyler yapmalı ve bunu bir an önce yapmalılardı. Adamlarıyla birlikte Londinium'dan geri çekilmiş olmasına rağmen, Suetonius'un zaferi Boudica'ya teslim etmeye niyeti yoktu. Dio'ya göre, Iceni ve müttefiklerinin artık sahada yaklaşık 230.000 kişilik bir ordusu vardı. Bu bir abartı olabilir, ancak İngilizlerin sayıca lejyonerlerden çok daha fazla olduğuna dair çok az şüphe var. Suetonius'un emrinde sadece 10.000 adam vardı.Ancak bunlar disiplinli ve iyi eğitimli Roma birlikleriydi. Britanyalıların muhtemelen zorlu savaşçılardan oluşan sert bir çekirdeği vardı, ancak muhtemelen birçoğu aslında köylü çiftçilerdi ve belki de yalnızca tarım aletleriyle silahlanmıştı. Her durumda, sahne büyük bir final için hazırlandı. Ne yazık ki, savaşın kesin yeri bilinmiyor, ancak şekli Tacitus tarafından kaydedildi.

2 Roma Askeri Disiplini Britanyalıları Bozguna Uğrattı

Suetonius açıkça kurnaz bir generaldi ve savaş için bölgesini kurnazlıkla seçti. Birliklerini dar bir vadide yoğunlaştırdı. Lejyonerlerin arkasında, arkalarının güvenliğini garanti eden sık bir orman vardı. Önde geniş bir ova vardı ve düşmana siper olarak pek bir şey sunmuyordu. Kalıp atıldı. [11]Romalılar, "her iki tarafta hafif silahlı birlikler ve uç kanatlarda toplanmış süvariler" olmak üzere katı bir düzen içinde dizilmişlerdi. Öte yandan Britanyalılar daha çok kaynayan bir kitleydi. Boudica'nın sürüsünün gaddarlığı ve cesareti, Roma ordusunun sert disiplini ve kararlılığına karşı öfkeliydi. Britanyalılar yürüme hızında ilerlerken, Romalılar aniden kama şeklinde bir oluşumda piyade ve süvarilerin birlikte hücum etmesiyle bir saldırı başlattı. Sonuç tahmin edilebilirdi. Britanyalılar bozguna uğradılar, kaçtılar ve binlercesi öldürüldü.

1 Romalılar Boudica'nın 80.000 Müritini Katletti

Tacitus'a göre, bu belirleyici savaş sırasında Romalılar 400 adam kaybetti. İngilizler ise 80.000 kadar kayıp verdi. Boudica'nın isyanı bastırıldı ve Romalılar sonraki dört yüzyıl boyunca Britanya'nın çoğunu yöneteceklerdi. Kraliçe'nin kendisine gelince, Tacitus onun "günlerini zehirleyerek bitirdiğini" söylerken, Dio "hastalanıp öldüğünü" kaydeder.Boudica'nın adı, 2000 yıl sonra, isyanının son başarısızlığına rağmen İngiltere'nin her yerinde biliniyor ve ulusal bir kahraman olarak görülüyor. Savaşın ardından Romalılar askeri varlıklarını 2.000 lejyoner, birçok yardımcı birlik ve 1.000 süvari ile güçlendirdiler. İngiltere, Roma egemenliği döneminin geri kalanında bu ölçekte başka bir isyan görmeyecekti. Sonunda, Romalılar beşinci yüzyılın başlarında Britanya'yı terk etti çünkü Roma'nın kendisi tehdit altındaydı.

Roma İmparatorluğu'na Meydan Okuyan Kadın Hakkında Çok Az Kişinin Bildiği 10 Gerçek konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?

-