Bilim Yazıları
Bilim

Heyecanlandıracak Son On Tıbbi Buluş

Hepimiz, özellikle de bizden çok şey alan hastalıklar için inanılmaz tedaviler keşfeden bir neslin parçası olmayı umuyoruz. Son bir avuç yılda, iyi haberlere ulaşmanın daha zor olduğu zamanlarda kaçırılmış olabilecek bazı şaşırtıcı tıbbi buluşlar oldu. Tüm dünyada bilim adamları, insanlıktan beri var olan hastalıklar hakkında tedaviler üretmek ve bilgileri ilerletmek için çok çalışıyorlar.Kanser ve nörolojik hastalıkların tedavilerinden bir laboratuvarda vücut parçalarının büyütülmesine ve bunların başarılı bir şekilde insan dokusuna nakledilmesine kadar, liste uzun ve etkileyici ama ayrıntılı değil. Yapay zeka, tıbbi mucizelerin bir sonraki dalgası olacak. İlk kez burada duydunuz millet!

10 On Nörodejeneratif Hastalık Kontrol Edilebilir

ABD Pennsylvania'daki Halberd Corporation, .

“Hepimiz, özellikle de bizden çok şey alan hastalıklar için inanılmaz tedaviler keşfeden bir neslin parçası olmayı umuyoruz. Son bir avuç yılda, iyi haberlere ulaşmanın daha zor olduğu zamanlarda “

Hepimiz, özellikle de bizden çok şey alan hastalıklar

Hepimiz, özellikle de bizden çok şey alan hastalıklar için inanılmaz tedaviler keşfeden bir neslin parçası olmayı umuyoruz. Son bir avuç yılda, iyi haberlere ulaşmanın daha zor olduğu zamanlarda kaçırılmış olabilecek bazı şaşırtıcı tıbbi buluşlar oldu. Tüm dünyada bilim adamları, insanlıktan beri var olan hastalıklar hakkında tedaviler üretmek ve bilgileri ilerletmek için çok çalışıyorlar.Kanser ve nörolojik hastalıkların tedavilerinden bir laboratuvarda vücut parçalarının büyütülmesine ve bunların başarılı bir şekilde insan dokusuna nakledilmesine kadar, liste uzun ve etkileyici ama ayrıntılı değil. Yapay zeka, tıbbi mucizelerin bir sonraki dalgası olacak. İlk kez burada duydunuz millet!

10 On Nörodejeneratif Hastalık Kontrol Edilebilir

ABD Pennsylvania'daki Halberd Corporation, Şubat 2022'de nörodejeneratif hastalıkların tedavi edilme biçiminde bir atılım yaptı. Beyin omurilik sıvısından glutamatı çıkararak, bu tıp alanındaki ilk on hastalıktan hastalıkla ilişkili antijenleri kontrol edebildiklerini gösteriyorlar. Bu keşfin etkileyebileceği bazı hastalık örnekleri, TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), travmatik beyin hasarı, kronik travmatik ensefalopati, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, epilepsi ve diğer nörodejeneratif durumlardır.
Bilim adamları tarafından kullanılan tekniklerin tümü, nihayetinde sağlıklı beyin işlevi üretmeye yardımcı olur. Halberd'in Yönetim Kurulu Başkanı, Başkanı ve CEO'su William A. Hartman, "Bu atılım, bir tür nörodejeneratif hastalıktan mustarip olan yılda 36 milyon Amerikalıya ve dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kişiye umut verecek" dedi.

9 Evre IV Melanom Kanseri için Potansiyel Tedavi

Nisan 2020'de Melanoma Enstitüsündeki Avustralyalı bilim adamları, genellikle "Avustralya kanseri" olarak adlandırılan 4. evre melanomdan ölüm sayısını önemli ölçüde azalttı. Evre 4 melanomlu hasta genellikle altı ila dokuz aylık bir ölüm cezası bekler, ancak Melanoma Enstitüsündeki immünoterapi tedavisinden sonra hastaların %50'si, bilimsel olarak iyileşmiş sayılabilecekleri kadar uzun yaşarlar. İmmünoterapi, kanserle savaşmak için hastanın kendi bağışıklık sistemini kullanır ve Doçent Menzies tarafından penisilin keşfinin çığır açan etkisiyle karşılaştırılmıştır.
Avustralya'da her yıl 1.700'den fazla kişinin melanomdan öldüğü tahmin edilmektedir. İmmünoterapi özellikle üç ilaca odaklanır: Keytruda, Opdivo ve Yervoy, benzersiz kombinasyonları evre IV melanom geçirenler için oyunu değiştirdi. Bilim adamları, sonraki adımların neden %50'sinin immünoterapiye yanıt vermediğini keşfetmek ve tedavinin diğer kanser türlerine yardımcı olup olmayacağını öğrenmek olduğunu söylüyor.

8 TETA Tedavisi Çocuklarda Kansere Çözüm Olabilir

Avustralya, Yeni Güney Galler'deki Çocuk Kanseri Enstitüsünde fareler üzerinde yapılan testler, tümörleri %40 oranında küçültmek için TETA adı verilen bir tedavi kullandı. Bu azalma, bu farelerin beklenen ömrünün iki katına çıkmasına yol açtı ve hepsi, Wilson hastalığını tedavi etmek için en sık kullanılan ilaç olarak zaten insan tüketimi için onay almış uygun fiyatlı bir ilaç kullanıyor.Wilson hastalığı karaciğerde bakır birikmesine neden olur. Dr. Vittorio liderliğindeki bulgular ayrıca meme, pankreas ve akciğer kanseri gibi diğer kanserlerde de başarı sağlanabileceğini bildiriyor. Tüm çocukluk çağı kanser ölümlerinin %15'inden ve %50 hayatta kalma oranından sorumlu olan nöroblastom tedavisi, vücutta birikmiş olan bakırla “beslenir”. Temel olarak, bakırın çıkarılması, vücudun tümörü "görmesine" izin vererek bağışıklık sisteminin onunla savaşmasına izin verir.

7 Kronik Akciğer Hastalığı Olan Prematüre Bebekler

Kronik akciğer hastalığı ile erken doğan bebeklere Hobart Metodu verildi: nefes almaya yardımcı olmak için nefes borusundaki küçük bir tüpte bebeklere sürfaktan vermek için çok daha az invaziv bir yaklaşım. Yöntem, uzun yıllar süren denemelerden sonra Tazmanya Üniversitesi'nden Peter Dargaville tarafından geliştirildi. Aralık 2021'de, toplam 11 ülkede 33 yenidoğan hastanesi yenidoğan ünitesinde uzun yıllar süren çalışmaların ardından bulgular yayınlandı.
Önlemeye çalıştıkları spesifik akciğer hastalığına bronkopulmoner displazi denir; bu, yeni doğmuş bir bebeğin akciğerleri anne karnında uygunsuz bir şekilde geliştiğinde veya bebek çok erken doğup akciğerleri iltihaplandığında meydana gelir. Bebekleri yüzey aktif madde ile tedavi etmenin uzun vadeli etkilerinin ne olduğunu belirlemek için bir takip projesi yürütülmektedir.

6 Beyin Tümörü Aşısı Hayatta Kalma Oranını 5 Yıl Artırdı

Beyin tümörü hastaları için beş yıllık hayatta kalma oranını ikiye katlayabilen bir aşı var, bu da onlarca yıldır beklediğimiz bir sonuç. Londra'daki King's College Hastanesi, aşı olan hastaların %13'ünün beş yıl sonra hala hayatta olduğunu gösterirken, kontrol grubu %5,7 gösterdi. Bu, agresif glioblastoma araştırmalarında neredeyse yirmi yıldır ilk kez herhangi bir gelişme sağlandı. Ameliyatın uygun bir seçenek olmadığı yaşlı hastalar da dahil olmak üzere, kötü prognozlu hastaların bile aşı sayesinde yaşam beklentisinin uzadığı görüldü.
İmmünoterapi, vücudun kanser hücrelerine saldırmasına ve onları bu şekilde tanımasına yardımcı olarak tedavide kullanılır. Her hastanın, dendritik hücreler olarak bilinen bağışıklık hücrelerini analiz ederek kendileri için yapılmış kendi aşıları vardır. Hücreleri yakalayarak ve bağışıklık hücrelerinin onları yok etmesine izin vererek çalışırlar.
Dendritik hücreler vücuttan çıkarıldıktan sonra, hastaya geri enjekte edildiğinde tümöre saldırmak için bilgiyi bağışıklık sistemi ile paylaşan tümörden gelen biyobelirteçlerle karıştırılırlar. Sağlık ekibi, aşıyı diğer kanser türleri ve ilaç kombinasyonlarıyla denemek istiyor.

5 Gelişmiş Görüntüleme ve Algılama Teknikleri

Uzman görüntüleme ve algılama teknikleri ile dolaşım hastalıkları daha kolay tespit edilebilmektedir. Vücuttaki en küçük kan damarlarının resimlerini oluşturan nörovasküler görüntüleme, Coventry Üniversitesi Akıllı Sağlık Merkezi'nde araştırılıyor. Araştırma, dolaşım sistemlerinin diyabet, otoimmün durumlar, kanser ve arter yaşlanması gibi erken evre hastalıkları nasıl etkileyebileceğini keşfedecek. Farklı ışık renkleri kullanarak, teşhise yardımcı olabilecek kan akışını, bileşimini ve sıcaklığını görebilirler. Prosedür non-invaziv ve aynı zamanda uygun maliyetlidir.
Bu bilgilerle donanan ekip, Reynaud fenomenini tedavi etmenin yeni yollarını bulmayı umuyor. Reynaud fenomenine sahip olmak, iç organları etkileyebilecek daha ciddi sorunlara işaret edebilir.

4 Hidradenitis Suppurativa için Özel Tasarlanmış Pansumanlar

Eski bir şef, hidradenitis suppurativa'nın (HS) tedavi edilemez semptomlarını yönetmek için özel pansumanların geliştirilmesine yardımcı oldu. HidraMed Solutions'ın kurucusu Suzanne Moloney, özel olarak tasarlanmış bir dizi iç çamaşırına uyan yapışkansız pansumanlar tasarladı. İrlandalı şirketi, HS'den muzdarip dünya nüfusunun %4'üne yardım etmek için 2021'de Irish Times Yılın İnovasyonu Ödülü'nü kazandı.Lezyonlar ve apseler koltuk altı, uyluk ve kasıkta bulunur ve sızıntı yapmayan, düşmeyen veya hareket etmeyen düzenli pansumanlara ihtiyaç duyarlar. Genellikle diğer pansuman markalarındaki yapışkan, bunların uygulanmasında ve çıkarılmasında yarardan çok zarar verebilir ve süreç çok ağrılı ve stresli olabilir. HS'li kişiler genellikle kendilerini bu durumla yaşamanın stresinden dolayı sosyal izolasyon, depresyon ve kaygı riski altında bulabilirler. Moloney, kısa üstler, tişörtler ve boksörler gibi gizli pedler ve tutturucular ile modaya uygun ürünler yarattı.

3 Laboratuarda Geliştirilen 3D Baskılı Kulağın Başarılı Nakli

Mikrotia olarak bilinen bir durumla dünyaya gelen bir kadın, başarılı bir 3D baskılı "canlı" kulak nakli geçirdi. İnsan derisi hücreleriyle yapılmış ancak bir laboratuvarda 3 boyutlu olarak basılmış olsa da, nakil tarihte türünün ilk örneği. Mikrotia, kulağın az gelişmiş veya doğduğunda eksik olduğu bir durumdur. Amerikalı bilim adamları, yeni kulağı oluşturmak için "biyo-mürekkep" haline gelen kulak dokusundaki mevcut hücreleri kullandılar, bu da vücudun kendi hücrelerini reddetme olasılığının daha düşük olduğu anlamına geliyor.
3D baskı olmadan mikrotia, kaburga kıkırdağı çıkarıldığı için invaziv olabilen implantlar veya cerrahi ile tedavi edilir. Bu hastalıkla doğan çocuklara ameliyat yapılır. Başhekim Dr. Bonilla, "Bu teknolojinin mikrotia hastaları ve aileleri için ne anlama gelebileceğinden ilham alıyorum" dedi.

2 HIV Tedavilerine İlişkin İki Hikaye

Kök hücre tedavisinin ardından HIV'den iyileşen bir kadın, AIDS'ten kurtulan üçüncü kişi oldu. Vaka ayrıca, tedaviyi daha kolay erişilebilir hale getirebilecek olan göbek kordonu kanını kullanan ilk vakaydı. Kemik iliğinde lösemi tedavisi görmüş ve tedavi sonrası HIV tedavisinde kullanılan antiretroviral tedaviye ihtiyaç duymadan 14 aydır remisyondadır.
Başka bir 2022 hikayesi, bağışıklık sistemini harekete geçirebilecek ve AIDS'i iyileştirebilecek bir aşı geliştirildiğini bildiriyor. Gen düzenleme, Tel Aviv Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından virüsü etkisiz hale getiren bir aşı oluşturmak için kullanıldı. Bunu, HIV'i nötralize eden antikorlar üretmek üzere bağışıklık sistemini aktive etmek için mühendislik tipi B beyaz kan hücreleri ile yapar.

1 İngiliz Ordusu Uzaktan Cerrahi İletişim Teknolojisini Test Ediyor

İngiliz Ordusu tarafından test edilen teknolojiler, binlerce mil ötede sahada yaralanan askerlerin, artırılmış gerçeklik gözlükleri kullanan doktorlar tarafından potansiyel olarak hayat kurtaran ameliyatlar geçirebileceği anlamına gelebilir. "Project Lara", tipik savaş koşullarında, daha fazla kıdemli sağlık görevlisinin daha geride çalışarak daha geniş bir alanda hastalara baktığını açıklıyor. Kıdemsiz doktor, aslında, kıdemli olandan daha fazla iletişim yardımına ihtiyaç duyabilir. Ancak ne yazık ki tehlikeye ne kadar yakınsanız, iletişim o kadar kötü olabilir.Lara Projesi'nin amacı, kıdemsiz sağlık görevlilerinin en çok ihtiyaç duydukları anda uygun bilgilere ve uzman tavsiyesine sahip olmalarını sağlamaktır. Bir uzman, Microsoft HoloLens 2 artırılmış gerçeklik gözlüklerini takabilir ve bir sağlık görevlisine rutin olarak yaptıkları bir görevde sahada yardımcı olabilir, ameliyatı takip edebilir ve gerektiğinde yardım ve talimat sunabilir.

Heyecanlandıracak Son On Tıbbi Buluş konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?

-