sehir Yazıları
sehir

Çankırı (kent)

Çankırı ilinin merkezi. İç Anadolu Bölgesi`nin Orta Kızı­ lırmak bölümünde yeralan Kızılırmak`a karışan Acıçay ile Tatlıçay`ın birleştiği yer yakınında 730 m yükseltide kurulmuş olan Çankırı kentinin nüfusu 45 496`dır.
TARİH Eskiçağ`da Hitit devletinin sınırları içinde yeralan Çankı­ rı kentinin çekirdeğini Gangra kalesi oluşturmuştur. Gü­ nümüzdeki adı da bu kaleden gelmektedir. Zamanla Kengiri ve Kangırı biçimlerine dönüşen adı, Çangırı ve Çengiri olarak da söylenmiş, sonunda Çankırı`ya dö­ nüşmüştür. Hitit devletinin yıkılmasından sonra Paphlagonialıların yönetiminde kalan Çankırı yöresi ve kenti, bir ara PontusKrallığrnın,dahasonra da Romalıların egemenli­ ğine girdi. Bizans döneminde birkaçkez Emevi akınları- na hedef olduysa da, güçlü kalesiyle direnmeyi başardı. .

“Çankırı ilinin merkezi. İç Anadolu Bölgesi`nin Orta Kızı­ lırmak bölümünde yeralan Kızılırmak`a karışan Acıçay ile Tatlıçay`ın birleştiği yer yakınında 730 m yükseltide kurulmuş “

Çankırı ilinin merkezi. İç Anadolu Bölgesi`nin

Çankırı ilinin merkezi. İç Anadolu Bölgesi`nin Orta Kızı­ lırmak bölümünde yeralan Kızılırmak`a karışan Acıçay ile Tatlıçay`ın birleştiği yer yakınında 730 m yükseltide kurulmuş olan Çankırı kentinin nüfusu 45 496`dır.
TARİH Eskiçağ`da Hitit devletinin sınırları içinde yeralan Çankı­ rı kentinin çekirdeğini Gangra kalesi oluşturmuştur. Gü­ nümüzdeki adı da bu kaleden gelmektedir. Zamanla Kengiri ve Kangırı biçimlerine dönüşen adı, Çangırı ve Çengiri olarak da söylenmiş, sonunda Çankırı`ya dö­ nüşmüştür. Hitit devletinin yıkılmasından sonra Paphlagonialıların yönetiminde kalan Çankırı yöresi ve kenti, bir ara PontusKrallığrnın,dahasonra da Romalıların egemenli­ ğine girdi. Bizans döneminde birkaçkez Emevi akınları- na hedef olduysa da, güçlü kalesiyle direnmeyi başardı. Malazgirt Savaşı`ndan (1071) kısa süre sonra, Süleyman Şah`ın emirlerinden Karategin tarafından fethedildi. Daha sonra Danişmendoğullarının yönetiminde kalıp, • 1101`de Haçlıların saldırısına başarıyla direndiyse de, 1135`te yeniden Bizans`a geçti; ama kısa süre sonra geri alındı. Daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına katılıp, bu devletin dağılmasından sonra Çandaroğulları beyliğinin yönetiminde kaldı. Murat I döneminde Osmanlı topraklarına katılıp, kısa süre sonra Candaroğulları tarafından geri alındı. Yıldırım Bayezit döneminde yeniden alınıp, 1402 Ankara Savaşı`ndan sonra Timur tarafından İsfendiyaroğullarına verildiyse de, Murat II döneminde kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı yönetim örgütünde Anadolu eyaletine bağ­ lı bir sancak merkezi olan, XVI. yy`ın sonlarında 22 mahalleden oluşan kent, XVII. yy`da Celali ayaklanmalarından zarar gördü. Evliya Çelebi`nin belirttiğine göre, o dönemde 4 000 kadar evden oluşan kent, XVIII. yy`da da aşağı yukarı aynı büyüklüğü korudu. XIX. yy`ın baş­ larında nüfusu 12 000`i, aynı yüzyılın sonlarında 15 000`i buldu. XIX. yy`da yönetim bakımından Kastamonu iline bağlandı. GÜNÜMÜZDE ÇANKIRI Cumhuriyet döneminin başlarında aynı adlı ilin merkezi haline getirilen Çankırı`nın nüfusu 1927`de8 847`ydi. İlk olarak 1940 sayımında 10 000`i aşan (10 235) nüfusu, 1975`te 30 000`e (28 512), 1990`da da 50 000`e yaklaştı (45 496). Günümüzde Tatlıçay`ın her iki kıyısına yayılmış durumda bulunan Çankırı kentinin eski kesimlerini kalenin eteklerindeki darsokaklı mahalleler oluşturur. Yeni kesimleriyse daha modern görünüşlüdür. Çankırı kentindeki sanayi etkinlikleri süt, yem, un ve keresteyle ilgilidir.