kisi Yazıları
kisi

Cenap Şahabettin

Türk şairi ve yazarı (Manastır 1870 - İstanbul 1934). Binbaşı Osman Sabahettin Bey`in oğlu olan Cenap Şahabettin, Tıbbıye`yi bitirip (1888), uzmanlık için Paris`e gönderildi. Dönüşünde (1892), bir süre Haydarpaşa Askerî hastanesinde çalıştı; sonra sınavla Karantina idaresine geçti. Mersin ve Rodos karantina doktorluğu, Suriye vilayeti müfettişliği (1906), Meclis-i Kebir-i Sıhhiye üyeliği, Daire-i Umur-i Sıhhiye umum müfettişliği yaptı. Emekliye ayrılınca Darülfünun`da Fransızca ve Türk edebiyatı tarihi dersleri verdi. Tasvir-i Efkâr gazetesi adına Avrupa`ya gitti (1918). Kurtuluş Savaşı yıllarında Ali Kemal`le birlikte Kuvayı Milliye`yi kötülediği için öğ­ rencilerin baskısıyla Darülfünun`dan istifa etmek zorunda kaldı (1921). Sonraki yaşamı, sıkıntı içinde ve yalnızca edebiyatla uğraşmakla geçti. İlk .

“Türk şairi ve yazarı (Manastır 1870 - İstanbul 1934). Binbaşı Osman Sabahettin Bey`in oğlu olan Cenap Şahabettin, Tıbbıye`yi bitirip (1888), uzmanlık için Paris`e gönderildi. Dönüşünde “

Türk şairi ve yazarı (Manastır 1870 - İstanbul

Türk şairi ve yazarı (Manastır 1870 - İstanbul 1934). Binbaşı Osman Sabahettin Bey`in oğlu olan Cenap Şahabettin, Tıbbıye`yi bitirip (1888), uzmanlık için Paris`e gönderildi. Dönüşünde (1892), bir süre Haydarpaşa Askerî hastanesinde çalıştı; sonra sınavla Karantina idaresine geçti. Mersin ve Rodos karantina doktorluğu, Suriye vilayeti müfettişliği (1906), Meclis-i Kebir-i Sıhhiye üyeliği, Daire-i Umur-i Sıhhiye umum müfettişliği yaptı. Emekliye ayrılınca Darülfünun`da Fransızca ve Türk edebiyatı tarihi dersleri verdi. Tasvir-i Efkâr gazetesi adına Avrupa`ya gitti (1918). Kurtuluş Savaşı yıllarında Ali Kemal`le birlikte Kuvayı Milliye`yi kötülediği için öğ­ rencilerin baskısıyla Darülfünun`dan istifa etmek zorunda kaldı (1921). Sonraki yaşamı, sıkıntı içinde ve yalnızca edebiyatla uğraşmakla geçti. İlk şiiri Saadet gazetesinde yayınlanan (1884) CenapŞahabettin, Edebiyat-ı Cedide`nin öncüleri arasında yeralmış, Servet-i Fünun hareketine katılmış (Tevfik Fikret ve Halit Ziya`nın yanı sıra, bu hareketin başlıca temsilcilerindendir), Fransız simgecilerinin etkisinde müzikal şiiri denemiş, imgeyi aktararak yeni şiir kurmayı amaç almıştır. Özellikle Meşrutiyetten sonra sohbet, eleştiri, deneme ve gezi türlerinde yazdığı, cümle kuruluşu açı­ sından kusursuz, biraz da süslü |olan düzyazılarında, geniş bir edebiyat kültürünün, kavrayıcı ve iğneleyici bir zekânın pırıltıları görülür. Şiirleri: TamatD887). (Fvrâk-/7.eyâ/adıylatoplamayı düşündüğü sonraki şiirleri, Sadettin Nüzhet Ergun tarafından Cenab Şahabettin, Hayatı ve Eserleri[ 1934] adlı kitapta toplanmıştır). Oyunları: Yalan (1911), Körebei 1914), Küçük Beyler ya da Derse Devam Edelim (Hüseyin Suat Yalçınla birlikte yazdığı bu vodvil sonradan operet haline getirilmiştir). Sohbet, makale, gezi ve inceleme: Hac Yolunda (1909), Afak-i Irak (1917), Avrupa MektuplarıD 919), Evrak-ı Eyyam (1915), Nesr-i Harp ve Nesr-i Sulh ve Tiryaki Sözleri(1918), Vilyem Şekspiyer (Shakespeare üstüne inceleme, 1931).