Yazıları

Karolenj sanatı ve mimarlığı

VIII. yy. sonu ile IX. yy. başlarında, büyük ölçüde Charlemagne`ın çabaları sayesinde, Batı sanatında olağanüstü biryeniden doğuş, birçeşit Rönesans başladı. Papa Leo lll`ün elinden 800 yılının Noel günü imparatorluk tacı giyen Charlemagne, kısa sürede Roma İmparatorluğu`nu yeniden oluştururken, sanat ve mimarlığın gelişmesini de önemli ölçüde destekledi. Mimarlıkta, elyazmaları süslemeciliğinde, el sanatlarında, erken hı- ristiyanlık dönemi Roma`sı ile Bizans İmparatorlu- ğu`nun başarılı yapıtlarıyla bilinçli bir rekabetin başlamasını sağladı. Charlemagne`ın, Aachen`da (Aix-la-Chapelle), 792- 805 arasında, Metzli mimar Odo tarafından yapılan sarayı ve kilisesi, imparatorun eski mimarlık örneklerini sürdürmekteki kararlılığının bir belirtisiydi: Saray kilisesinin planı, Ravenna`da VI. yy`da yapılmış .

“VIII. yy. sonu ile IX. yy. başlarında, büyük ölçüde Charlemagne`ın çabaları sayesinde, Batı sanatında olağanüstü biryeniden doğuş, birçeşit Rönesans başladı. Papa Leo lll`ün elinden “

VIII. yy. sonu ile IX. yy. başlarında, büyük ölçüde

VIII. yy. sonu ile IX. yy. başlarında, büyük ölçüde Charlemagne`ın çabaları sayesinde, Batı sanatında olağanüstü biryeniden doğuş, birçeşit Rönesans başladı. Papa Leo lll`ün elinden 800 yılının Noel günü imparatorluk tacı giyen Charlemagne, kısa sürede Roma İmparatorluğu`nu yeniden oluştururken, sanat ve mimarlığın gelişmesini de önemli ölçüde destekledi. Mimarlıkta, elyazmaları süslemeciliğinde, el sanatlarında, erken hı- ristiyanlık dönemi Roma`sı ile Bizans İmparatorlu- ğu`nun başarılı yapıtlarıyla bilinçli bir rekabetin başlamasını sağladı. Charlemagne`ın, Aachen`da (Aix-la-Chapelle), 792- 805 arasında, Metzli mimar Odo tarafından yapılan sarayı ve kilisesi, imparatorun eski mimarlık örneklerini sürdürmekteki kararlılığının bir belirtisiydi: Saray kilisesinin planı, Ravenna`da VI. yy`da yapılmış San Vitale kilisesinin sekizgen taban planlı örneği alınarak ger­ çekleştirildi. Böylece Charlemagne, simgesel bir bi­ çimde, imparatorluğu ile İustinianos imparatorluğu (Bizans) arasında bir köprü oluşturuyordu. Bu arada, Bizans mimarlığının yanı sıra, Roma mimarlık üslubunu örnek alan birçok saray ve manastır gerçekleştirildi: VIII. yy`da yapılan Lorsch krallık manastırının ana kapısında klasik üslupta sütunlar, destekler ve bir Roma zafer takları görünümünde üç kemerli geçideyer|verildi.Birçok manastır kilisesinin planlarında, hıristiyanlığın başlangıç dönemindeki kiliselerin planları temel alındı: Fulda`da IX. yy`da yapılan manastır kilisesi (günümüzde yıkıntı halindedir), Roma`daki IV. yy`da yapılmış San Pietro bazilikasının birtür kopyasıdır ve Roma İmparatorluğu sanatını taklit etme anlayı­ şının en başarılı örneklerinden biridir. Roma ve Bizans sanatlarından esinlenme anlayışı, sanatın öbür dallarına da egemen oldu. Birer bilim ve sanat yuvası haline gelen manastırların aşağı yukarı tü­ münde, eski kitapları elle yazarak çoğaltan keşişler, tezhip sanatını olağanüstü ölçüde geliştirdiler. Duvar resimlerinde, fildişi oymacılığında, mücevhercilikte de büyük bir gelişme gerçekleştirildi ve dönemin sanatçılarının yapıtları, Ortaçağ`da Batı sanatını önemli ölçüde etkiledi.