Yazıları

requiem

Katolik kilisesinde ölüler duasının ve bu duanın metni üstüne bestelenen müziğin ortak adı. Bestecilerin mü­ zik diiinin evrimini olduğu kadar, ölüm konusundaki tutumlarını da yansıtan ölüler duası metni besteleri (requiem missası), önceleri plensan biçimindeyken, XVI. yy. İspanyol bestecisi T. Victoria`dan başlayarak çoksesli yapıldı. Klasik dönemde J. Gilles ve Mozart gibi besteciler tarafından solo insan sesi ve çalgı eşliği eklemeleriyle zenginleştirilip, Berlioz ve Verdi`yle senfonik, hattâ tiyatroya özgü anlatım nitelikleri kazandı. Faure huzur temasına ağırlık verirken, Duruîlegibi bazı besteciler, dinsel törenlerin kaynaklarına dönerek, gregorius üslubundaki duayı yeniden canlandırdılar. XVI. yy`daki çoksesli requiem bestecilerinin başlıcaları arasında Cristobal Morales, Roland de Lassus, Giovanni Pier Luigi .

“Katolik kilisesinde ölüler duasının ve bu duanın metni üstüne bestelenen müziğin ortak adı. Bestecilerin mü­ zik diiinin evrimini olduğu kadar, ölüm konusundaki tutumlarını da yansıtan “

Katolik kilisesinde ölüler duasının ve bu duanın

Katolik kilisesinde ölüler duasının ve bu duanın metni üstüne bestelenen müziğin ortak adı. Bestecilerin mü­ zik diiinin evrimini olduğu kadar, ölüm konusundaki tutumlarını da yansıtan ölüler duası metni besteleri (requiem missası), önceleri plensan biçimindeyken, XVI. yy. İspanyol bestecisi T. Victoria`dan başlayarak çoksesli yapıldı. Klasik dönemde J. Gilles ve Mozart gibi besteciler tarafından solo insan sesi ve çalgı eşliği eklemeleriyle zenginleştirilip, Berlioz ve Verdi`yle senfonik, hattâ tiyatroya özgü anlatım nitelikleri kazandı. Faure huzur temasına ağırlık verirken, Duruîlegibi bazı besteciler, dinsel törenlerin kaynaklarına dönerek, gregorius üslubundaki duayı yeniden canlandırdılar. XVI. yy`daki çoksesli requiem bestecilerinin başlıcaları arasında Cristobal Morales, Roland de Lassus, Giovanni Pier Luigi da Palestrina, Pierre de la Rue ve Luis de Victoria, barok dönem requiemcileri arasında Antonio Lotti, Alessandro Scarlatti, Marc Antoine Charpentier, vb., klasik dönem bestecileri arasında Haydn, Mozart ve Antonio Salieri, XIX. ve XX. yy. bestecileri arasında Berlioz, Cherubini, Dvorak, Schumann, Verdi, Brahms, Benjamin Britten, Maurice Durufle, Faure ve Stravinskiy sayılabilir.

requiem konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-