Yazıları

Don Porfirio dönem

Ama Juarez`den sonra, işbaşına gelen liberaller başarısızlığa uğradılar ve 1867`de general Porfirio Diaz, iktidarı ele geçirdi. Meksika`yı 1910 Devrimi`ne kadar yöneten, 1877-1880 ve 1884-1911 arasında cumhurbaşkanlığı yapan Porfirio Diaz döneminde, yeni bir Meksika oluştu: Düzen ve devlet örgütünün işlemesi sağlandı; iç savaşlar sona erdi; eşkıyalık ortadan kaldırıldı; eyalet valileri Mexico`da çıkarılan yasaları uygulamaya başladılar; ordu profesyonelleşti; binlerce kişiden oluşan jandarma gücü Rurales kuruldu ve ülkede düzeni korudu. Diaz ve danışmanlığını yapan zengin aydınlar topluluğu ("Cientifico"lar), Fransız olguculuğunu, ulusal ilke olarak kabul ettiler. Olgucu filozofların bilime, teknolojiye ve niceliksel artışa körü körüne inanmalarını, Diaz kendini ideolojik açıdan onaylatmakta kullandı. Yabancı yatırımcıların .

“Ama Juarez`den sonra, işbaşına gelen liberaller başarısızlığa uğradılar ve 1867`de general Porfirio Diaz, iktidarı ele geçirdi. Meksika`yı 1910 Devrimi`ne kadar yöneten, 1877-1880 ve 1884-1911 “

Ama Juarez`den sonra, işbaşına gelen liberaller

Ama Juarez`den sonra, işbaşına gelen liberaller başarısızlığa uğradılar ve 1867`de general Porfirio Diaz, iktidarı ele geçirdi. Meksika`yı 1910 Devrimi`ne kadar yöneten, 1877-1880 ve 1884-1911 arasında cumhurbaşkanlığı yapan Porfirio Diaz döneminde, yeni bir Meksika oluştu: Düzen ve devlet örgütünün işlemesi sağlandı; iç savaşlar sona erdi; eşkıyalık ortadan kaldırıldı; eyalet valileri Mexico`da çıkarılan yasaları uygulamaya başladılar; ordu profesyonelleşti; binlerce kişiden oluşan jandarma gücü Rurales kuruldu ve ülkede düzeni korudu. Diaz ve danışmanlığını yapan zengin aydınlar topluluğu ("Cientifico"lar), Fransız olguculuğunu, ulusal ilke olarak kabul ettiler. Olgucu filozofların bilime, teknolojiye ve niceliksel artışa körü körüne inanmalarını, Diaz kendini ideolojik açıdan onaylatmakta kullandı. Yabancı yatırımcıların yeni siyasal ve ekonomik ortamdan yararlanmak için ülkeye akın etmeleriyle, büyük miktarlarda yabancı sermaye geldi. Bütün bu koşullar sayesinde, olağanüstü bir gelişme yaşandı: Dışsatım ve ulusal gelir arttı; Meksika`nın pek çok yerinde yeni anayollar, demiryolları ve telgraf hatları yapıldı; her yerde yeni sanayi tesisleri kuruldu; yabancı yatırımlar ve yabancı teknoloji madenciliği yeniden canlandırdı; Veracruz yakınında önemli petrol yatakları bulundu. Geri kalmışlığından ötürü hor görülen Meksika, o dönemde, yeni kurulan ülkelerin çoğuna örnek gösterilmeye başlandı.