Yazıları

çiftparmaklılar

Parmak sayısı çift olan toynaklı memelileri kapsayan takım (Bil. a. Artiodactyla). Çiftparmaklılar takımında, gü­ nümüzde yaşayan 9 aile, 82 cins ve yaklaşık 150 tür bulunur. Çiftparmaklıların temel özelliği, her biri bir toynakla örtülü 2 ya da 4 parmakları bulunmasıdır. Çiftparmaklıların iç anatomileri birbirine çok benzer. Ağırlıklarıysa birbirinden çok farklıdır: Cücegeyikgilierin ağırlığı yaklaşık 4 kg, suaygırınınkiyse 3 ton dolayındadır. Tü­ mü otçuldur; dolayısıyla da etçillerinkinden çok daha büyük bir mideleri ve çok daha uzun barsakları vardır.- Avustralya, Yeni Zelanda, Antarktika ve bazı adalar dı­ şında bütün dünyaya yayılırlar. Boynuzlugiller(takımdaki ailelerin en büyüğü)ailesine giren çiftparmaklıların tümü gevişgetirir: Mideleri birkaç bölmeye ayrılır ve daha önce acele .

“Parmak sayısı çift olan toynaklı memelileri kapsayan takım (Bil. a. Artiodactyla). Çiftparmaklılar takımında, gü­ nümüzde yaşayan 9 aile, 82 cins ve yaklaşık 150 tür bulunur. Çiftparmaklıların “

Parmak sayısı çift olan toynaklı memelileri kapsayan

Parmak sayısı çift olan toynaklı memelileri kapsayan takım (Bil. a. Artiodactyla). Çiftparmaklılar takımında, gü­ nümüzde yaşayan 9 aile, 82 cins ve yaklaşık 150 tür bulunur. Çiftparmaklıların temel özelliği, her biri bir toynakla örtülü 2 ya da 4 parmakları bulunmasıdır. Çiftparmaklıların iç anatomileri birbirine çok benzer. Ağırlıklarıysa birbirinden çok farklıdır: Cücegeyikgilierin ağırlığı yaklaşık 4 kg, suaygırınınkiyse 3 ton dolayındadır. Tü­ mü otçuldur; dolayısıyla da etçillerinkinden çok daha büyük bir mideleri ve çok daha uzun barsakları vardır.- Avustralya, Yeni Zelanda, Antarktika ve bazı adalar dı­ şında bütün dünyaya yayılırlar. Boynuzlugiller(takımdaki ailelerin en büyüğü)ailesine giren çiftparmaklıların tümü gevişgetirir: Mideleri birkaç bölmeye ayrılır ve daha önce acele acele yuttukları yiyecekleri iyice çiğnemek için yeniden ağızlarına getirirler. Boynuzlugiller ailesi, evcil sığırları, bizonları, mandaları, antilopları, domuzları, keçileri kapsayan toplam 49 cins ve 115 tür içerir. Domuzgiller ailesi 5 cins ve 9 tür kapsar. Domuzlar geviş getirmezler ve hepçildirler. Devegiller ailesi, develerden, lamalardan, guanakolardan, alpakalardan, vikunyalardan oluşur. Devegillerin tümü gevişgetirir. Afrika`da yaşayan suaygırıgiller ailesinin iki türü de gevişgetirmez. Asya, Avrupa ve Amerika`ya yayılan geyikgiller, Afrika ve Asya`daki cücegeyikgiller, Kuzey Amerika`daki Amerika antilopları, zürafalar ve okapilerse (zürafagiller) gevişgetirir.