Yazıları

optik Lif

Kırılma indisi düşük birgereçle sarılmış, cam ya da plastik bir çekirdekten oluşan lifleri belirten terim. Optik liflerde ışık yitimi ya da soğurması çok düşük olduğundan, ışığın çok, az bir yitimle iletilmesini sağlarlar. Optik lif üretimi. Optik lif üretiminde, `çubuk ve boru` adı verilen yöntem yaygın biçimde kullanılır. Bu yöntemde, 25 mm çapında bir cam çubuk, cam bir boru içine gevşek olarak yerleştirilir. Sonra, iki parça düşey konumda tutulur ve alt uçlarından, boru biçimli küçük bir fırında ısıtılır. Uygun sıcaklığa erişildiğinde, çubuk ve boru yumuşamadığından, aşağı doğru çekildiklerinde ortaya lif çıkar. Bu lif, döner bir tambura sarılır. Camdan yapılan optik lifler, yaklaşık 0,01 mm-0,15 mm arasında değişen çaplarda üretilir (insan saçının çapı, yaklaşık 0,05 mm`dir). Plastiktense, .

“Kırılma indisi düşük birgereçle sarılmış, cam ya da plastik bir çekirdekten oluşan lifleri belirten terim. Optik liflerde ışık yitimi ya da soğurması çok düşük olduğundan, ışığın “

Kırılma indisi düşük birgereçle sarılmış,

Kırılma indisi düşük birgereçle sarılmış, cam ya da plastik bir çekirdekten oluşan lifleri belirten terim. Optik liflerde ışık yitimi ya da soğurması çok düşük olduğundan, ışığın çok, az bir yitimle iletilmesini sağlarlar. Optik lif üretimi. Optik lif üretiminde, `çubuk ve boru` adı verilen yöntem yaygın biçimde kullanılır. Bu yöntemde, 25 mm çapında bir cam çubuk, cam bir boru içine gevşek olarak yerleştirilir. Sonra, iki parça düşey konumda tutulur ve alt uçlarından, boru biçimli küçük bir fırında ısıtılır. Uygun sıcaklığa erişildiğinde, çubuk ve boru yumuşamadığından, aşağı doğru çekildiklerinde ortaya lif çıkar. Bu lif, döner bir tambura sarılır. Camdan yapılan optik lifler, yaklaşık 0,01 mm-0,15 mm arasında değişen çaplarda üretilir (insan saçının çapı, yaklaşık 0,05 mm`dir). Plastiktense, esnekliğini yitirmemiş, daha büyük çaplı lifler yapılabilir. Hem cam, hem de plastik lifler, genellikle birkaç yüz liflik demetler halinde kullanılır. Uygulama alanları. Optik cam lifleri, süsleme amacının yanı sıra, iletişim, vb. teknik alanlarda kullanılırlar. Kalın lif demetlerinden yapılmış süsleme amacıyla kullanılan masa lambaları, oldukça yaygınlaşmıştır. Değişik renkte ışıklarla aydınlatılan bu lifler, uç noktalarında ışık benekleri bulunan ağaçlara benzer. Teknik alanlardaki kullanımda, hem düzenli`, hem de düzensiz lif demetlerinden oluşan bir ışık güdücüde, liflerin iki ucunun konumu arasında bir ilişki yoktur. Bu tür ışık güdücüler, ulaşılamayan yerlerde aydınlatma kaynağı olarak kullanılabilir. Demetteki lifler iki uçta da aynı konumu koruyorsa, buna `düzenli demet` denir. Bu durumda optik görüntüler, bir uçtan öbür uca iletilebilir. Optik liflerin en yaygın kullanım alanlarından biri, tıp aygıtlarıdır. Düzensiz ışık güdücüler, beden içindeki bir noktayı kolayca aydınlatırlar. Düzenli güdücülerse, gözlem ya da fotoğraf çekmek için kullanılır. Bu drumlarda, optik lifin en önemli özelliği, esnekliğidir. Söz konusu aygıtların en yaygınları, bronkoskop, endoskop, gastroskop, sistoskop, vb`dir. Optik liflerin en ilgi çekici uygulamasıysa, optik iletir şim alanındadır. Bir optik lifle ışığın iletilmesi, birtelden elektrik sinyalinin iletilmesiyle eşdeğerlidir. Ayrıca optik lif, birçok bakımdan telden üstündür: Daha çok bilgi taşıma kapasitesi olması (tek bir lif, binlerce telefon konuşması taşıyabilir); elektriksel girişim sakıncasını ortadan kaldırması; vb. Bu uygulamalarda optik lifin, ışığı yüzlerce metre uzağa çok az zayıflamayla iletecek özellikte olması istenir. Bazı durumlarda, kilometrelerce uzunlukta liflerin yapılması gerekir. Bu uygulamalar sonucunda optik lifler, gerek telefon ve faks iletişiminde, gerek kablolu televizyon ve bilgisayar uygulamalarında yaygın biçimde kullanılmaya başlanmıştır.

optikLif konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-