Yazıları

okyanus akıntıları

Okyanuslarda ve denizlerde su kütlelerini doğdukları bölgelerden çok uzaklara sürükleyen akıntıları belirten terim. Yerel akıntıların hareket alanları sınırlıdır: Dalgalardan, gelgitlerden ya da eşit olmayan tuzluluk oranlarına bağlı yoğunluk farklarından kaynaklanırlar. Yeryü­ zü ölçeğinde genel akıntıların debisiyse, çok büyüktür. Deniz üstünde eserken su taneciklerinin yerini değiştiren rüzgârdan kaynaklanırlar. Yüzeyde ortaya çıkan bu hareketler, derinlerde karşı akıntılar tarafından dengelenir. Atmosfer dolaşımı ve denizler ile karaların dağılı­ mı gözönüne alınarak, bir genel akıntılar sistemi oluşturulmuştur. Dönencelerarası kuşakta, doğudan batıya, başlıca iki akıntı gözlenir. Kuzey ekvator akıntısı; Gü­ ney ekvator akıntısı. Bu akıntıları, aralarından geçen, ters yönde bir .

“Okyanuslarda ve denizlerde su kütlelerini doğdukları bölgelerden çok uzaklara sürükleyen akıntıları belirten terim. Yerel akıntıların hareket alanları sınırlıdır: Dalgalardan, gelgitlerden “

Okyanuslarda ve denizlerde su kütlelerini doğdukları

Okyanuslarda ve denizlerde su kütlelerini doğdukları bölgelerden çok uzaklara sürükleyen akıntıları belirten terim. Yerel akıntıların hareket alanları sınırlıdır: Dalgalardan, gelgitlerden ya da eşit olmayan tuzluluk oranlarına bağlı yoğunluk farklarından kaynaklanırlar. Yeryü­ zü ölçeğinde genel akıntıların debisiyse, çok büyüktür. Deniz üstünde eserken su taneciklerinin yerini değiştiren rüzgârdan kaynaklanırlar. Yüzeyde ortaya çıkan bu hareketler, derinlerde karşı akıntılar tarafından dengelenir. Atmosfer dolaşımı ve denizler ile karaların dağılı­ mı gözönüne alınarak, bir genel akıntılar sistemi oluşturulmuştur. Dönencelerarası kuşakta, doğudan batıya, başlıca iki akıntı gözlenir. Kuzey ekvator akıntısı; Gü­ ney ekvator akıntısı. Bu akıntıları, aralarından geçen, ters yönde bir karşı akıntı dengeler. Sıcak sular, kıtaların doğu cepheleri boyunca, ekvatordan kutuplara doğru ilerler; bu hareketi kıtaların batı cepheleri boyunca ekvatora doğru inen soğuk su akıntısı karşılar. Güney yarı­ kürede, batı-doğu yönünde, sürekli bir kutup çevresi akıntısı (Antarktika çevre akıntısı) bulunur. Kuzey yarı­ küredeyse, kıta kütleleri, bu tür bir akıntının oluşmasını engeller ve soğuk su akıntıları, kıtaların doğu cepheleri boyunca orta enlemlere kadar inip, sıcak akıntıların kuzeydoğu yönünde sapmasına yol açarlar. Okyanus akıntıları, suların sürekli birbirlerine karış­ masını sağlayarak yaşam için zorunlu olan oksijenlenmeyi gerçekleştirdiklerinden, son derece önemlidirler.

okyanusakintilari konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-