Yazıları

kaynak ve lehim

Bir dolgu metali kullanılarak ya da kullanılmadan, ba zen basınçla birlikte ısı uygulamasıyla metalleri birleştir me yöntemleri. Kaynak işlemi, metalleri ergiterek bir leştirir; bu işlemde, ergiyen yerler kaynaştırılır; sonra birleşme bölgesi katılaşarak metalürjik bir bağ oluştu rur. Lehimleme işlemindeyse iki metali birleştirmel için, ergimiş bir lehim (sıvı metal dolgu) kullanılır. Lehi min ergime sıcaklığı, birleştirilecek maddelerin ergimi sıcaklıklarından düşük olmalıdır. Teknik olarak, 45( °C`ın üstünde ergiyen bir lehimle yapılan bütün lehim leme işlemlerine `sarı kaynak` ya da `pirinç lehimi` de nir. Metallere kaynak mı, yoksa lehim mi uygulanacağı na ilişkin karar, birleştirme kolaylığı, ek yerinin dayanık lılığı, korozyona karşı direnç, gerekli zaman ve maliye gibi etkenler göz önüne alınarak .

“Bir dolgu metali kullanılarak ya da kullanılmadan, ba zen basınçla birlikte ısı uygulamasıyla metalleri birleştir me yöntemleri. Kaynak işlemi, metalleri ergiterek bir leştirir; bu işlemde, “

Bir dolgu metali kullanılarak ya da kullanılmadan,

Bir dolgu metali kullanılarak ya da kullanılmadan, ba zen basınçla birlikte ısı uygulamasıyla metalleri birleştir me yöntemleri. Kaynak işlemi, metalleri ergiterek bir leştirir; bu işlemde, ergiyen yerler kaynaştırılır; sonra birleşme bölgesi katılaşarak metalürjik bir bağ oluştu rur. Lehimleme işlemindeyse iki metali birleştirmel için, ergimiş bir lehim (sıvı metal dolgu) kullanılır. Lehi min ergime sıcaklığı, birleştirilecek maddelerin ergimi sıcaklıklarından düşük olmalıdır. Teknik olarak, 45( °C`ın üstünde ergiyen bir lehimle yapılan bütün lehim leme işlemlerine `sarı kaynak` ya da `pirinç lehimi` de nir. Metallere kaynak mı, yoksa lehim mi uygulanacağı na ilişkin karar, birleştirme kolaylığı, ek yerinin dayanık lılığı, korozyona karşı direnç, gerekli zaman ve maliye gibi etkenler göz önüne alınarak verilir. Kaynak teknolojisi, yapı birimlerinin üretiminde uçak yapımında, basınçlı borularda, yiyecek ve kimya sal madde kaplarında, otomotiv sanayisinde ve nüklee reaktörlerde uygulanır. Mücevherlerin, oyuncakların ev aletlerindeki elektrik bağlantılarının onarımında le him kullanılır. Üretim sürecinin aşağı yukarı bütün alan larında kaynaklı, sarı kaynaklı ya da lehimli bir bağlantı ya mutlaka rastlanır. Günümüzde uygulanan birkaç kaynak işlemi vardır Örtülü metal ark kaynağında, bir elektrot ile kaynatıla cak iş arasında oluşan elektrik arkından yararlanılır, elektrot, kaynak alanını kirlenmeden korumak için ayrı şan ve eriyerek dolgu metalini oluşturan kaplanmış bi metal çubuktur. Gazaltı ark kaynağı, eylemsiz olabiler ya da olmayan koruyucu bir gaz altında kaynak dikiş oluşturur. Daldırma ark kaynağında, kaynaşmayı hızlandırmak için bir akı kullanılır; ısıtma arkı da kaynağ gerçekleştirir. Daha özel amaçlı başka kaynak türler arasında şunlar sayılabilir: Metalleri birleştirmek için hiç ısı uygulamaksızın yalnızca basınçtan yararlanan soğul* kaynak; çok büyük bir basınç altında metalleri birbirine bastırmak için denetimli bir patlamadan yararlanan patlama kaynağı; parçalara yüksek sıcaklıklarda basınç uygulayarak birleşmeyi sağlayan yayınım kaynağı; metalleri eritip kaynatmak için yoğunlaştırılmış ışın demetinir ürettiği büyük ısıdan yararlanan lazer kaynağı; birleştirilecek parçalar basınç altında uç uca konulduktan sonra yüksek frekanslı titreşim enerjisiyle birleşmeyi sağlayan sesüstü kaynak.Kaynak mühendisi, metalleri birleştirmek için ergitmenin uygun olmadığına karar verirse, daha düşük bir sıcaklıkta sarı kaynak ya da lehim işlemi uygulanabilir. Lehimle birleştirme için, parçalaruygun bir sıcaklığa kadar ısıtılır ve ek yerinin birbirine sıkıca oturmayan yü­ zeyleri arasına dolgu metali dökülür. Bu dolgu metali ya da lehim katılaşarak, parçaları birleştirir ve tek bir bütün haline getirir.

kaynakvelehim konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-