kisi Yazıları
kisi

Sir Thomas Lavvrence

İngiliz ressamı (Bristol 1769-Londra 1830). Çocuk yaşta şiir ve resme büyük yatkınlık gösterip, 1779`da ailesi Oxford`a yerleşince yetenekleriyle üniversite ileri gelenlerini şaşırtan, Sir Thomas Lawrence, ailesi Bath`a göçünce, o sıralar ünlü bir ressam olan Mr. Hoare`ın koruyuculuğuu altında, Hamilton koleksiyonundaki İtalyan ustalarının tablolarını kopya etti. 1783`te henüz 14 yaşındayken, Sanatlar Derneği`nin altın madalya ödülünü alıp, Reynolds`un yanında çalıştı. Sonraki yıllarda, ileri gelen kişilerin portre ressamlığını yapıp, 1792`de, henüz 23 yaşındayken, Reynolds`un ölümü üstüne kralın portre ressamlığına atandı. 1794`te Krallık Akademisi`ne üye seçilip, o tarihten sonra Reynolds`dan d^ha kadınsı, daha romantik olan üslubunu pekiştirdi; çocukluğundaki ustalığını özellikle pasteltekniğiyle .

“İngiliz ressamı (Bristol 1769-Londra 1830). Çocuk yaşta şiir ve resme büyük yatkınlık gösterip, 1779`da ailesi Oxford`a yerleşince yetenekleriyle üniversite ileri gelenlerini şaşırtan, “

İngiliz ressamı (Bristol 1769-Londra 1830). Çocuk

İngiliz ressamı (Bristol 1769-Londra 1830). Çocuk yaşta şiir ve resme büyük yatkınlık gösterip, 1779`da ailesi Oxford`a yerleşince yetenekleriyle üniversite ileri gelenlerini şaşırtan, Sir Thomas Lawrence, ailesi Bath`a göçünce, o sıralar ünlü bir ressam olan Mr. Hoare`ın koruyuculuğuu altında, Hamilton koleksiyonundaki İtalyan ustalarının tablolarını kopya etti. 1783`te henüz 14 yaşındayken, Sanatlar Derneği`nin altın madalya ödülünü alıp, Reynolds`un yanında çalıştı. Sonraki yıllarda, ileri gelen kişilerin portre ressamlığını yapıp, 1792`de, henüz 23 yaşındayken, Reynolds`un ölümü üstüne kralın portre ressamlığına atandı. 1794`te Krallık Akademisi`ne üye seçilip, o tarihten sonra Reynolds`dan d^ha kadınsı, daha romantik olan üslubunu pekiştirdi; çocukluğundaki ustalığını özellikle pasteltekniğiyle kazanmış olduğunu anımsayarak, resmine bu tekniğin inceliğini, seçkinliğini ve sevimliliğini aktarmayı başardı. Reynolds`dan sonra, hem XVIII. |yy`ın kibar inceliğine, hem de romantizmin daha canlı duyguluğuna tutkun bir dönemin beğenisine son derece uygun yeni bir sanat ortaya koydu. 1794-1814 arasındaki yirmi yılı başarıdan başarıya koşarak geçirip (krallık ailesinin, soylu kişilerin ve Mrs. Siddons gibi güzel kadınların portrelerini yaptı), 1815`te Paris`e gitti.Viyana Kongresi`ne katılan başlıca üyelerin portrelerini yapmakla görevlendirilip, Viyana`dan Roma`ya geçerek, Pius Vll`nin ve kardinal Gonsalvi`nin portrelerini yaptı. Sanatının doruk noktası sayılan bu portrelerle ününü Avrupa`nın her yanına yaydı (1825`te Londra`ya giden genç Delacroix, Baron Schwitter`in portresinde onun tarzını örneksemeye çalıştı). 1820`de Londra`ya dö­ nüp, Krallık Akademisi`nin başkanlığına seçildi. Öbür portreleri: Bering, Lord Aberdeen, LadyCooper, MissArbuthnot, Sutherland Düşesi, Gower Kontesi, Londonderry Markisi, Charles X, Berry Düşesi, Lady Dover, vb.

SirThomasLavvrence konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-