Yazıları

Santa Anna dönemi

Tarihçiler, 1823`ten 1855`e kadar süren döneme, "Santa Anna dönemi" adını verirler. İturbide`yi deviren darbenin önderlerinden biri olan ve art arda cumhurbaşkanlığına seçilen general Antonio Lopez de Santa Anna, aslında temsilî özellikleri ağır basan, yönetime tam anlamıyla egemen olmayan bir kişiydi. Üstelik o dönemde, Meksika, hiçbir kişi ya da topluluğun tek başına çözemeyeceği sarsıcı sorunlarla karşı karşıyaydı: Devlet, İspanyol yönetiminin ve İturbide döneminin bıraktığı miİyonlarca pesoluk bir iç borçla karşı karşıyaydı; askerî giderler, gelirlerin çok üstündeydi. Kaygıya kapılan hükümetler dış borç arıyor, ama ancak yüksek faiz ve iskonto oranlarıyla bulabiliyorlardı. Üstelik sağlanan borçlar devlet görevlileri tarafından ya kullanılmış savaş gereçleri satın alınmasına harcanıyor ya da kişisel hesaplara .

“Tarihçiler, 1823`ten 1855`e kadar süren döneme, "Santa Anna dönemi" adını verirler. İturbide`yi deviren darbenin önderlerinden biri olan ve art arda cumhurbaşkanlığına seçilen general Antonio “

Tarihçiler, 1823`ten 1855`e kadar süren döneme,

Tarihçiler, 1823`ten 1855`e kadar süren döneme, "Santa Anna dönemi" adını verirler. İturbide`yi deviren darbenin önderlerinden biri olan ve art arda cumhurbaşkanlığına seçilen general Antonio Lopez de Santa Anna, aslında temsilî özellikleri ağır basan, yönetime tam anlamıyla egemen olmayan bir kişiydi. Üstelik o dönemde, Meksika, hiçbir kişi ya da topluluğun tek başına çözemeyeceği sarsıcı sorunlarla karşı karşıyaydı: Devlet, İspanyol yönetiminin ve İturbide döneminin bıraktığı miİyonlarca pesoluk bir iç borçla karşı karşıyaydı; askerî giderler, gelirlerin çok üstündeydi. Kaygıya kapılan hükümetler dış borç arıyor, ama ancak yüksek faiz ve iskonto oranlarıyla bulabiliyorlardı. Üstelik sağlanan borçlar devlet görevlileri tarafından ya kullanılmış savaş gereçleri satın alınmasına harcanıyor ya da kişisel hesaplara aktarılıyor, bunun sonucunda, ekonomik bunalımı çözmeyi başaramayan hükümetler, birbiri ardına kurulup yıkılıyordu. Bu karışık dönemde, rakip iki topluluk, egemenliği ele geçirmek için karşı karşıya geldi: Bölgesel güç merkezlerini ve serbest ticaretin çıkarlarını temsil eden, yeni Meksika devletini ABD modeline göre örgütlenmek isteyen liberaller; ordu, Mexico kenti, sömürgenin öbür yönetim merkezleri ve bazı sanayiciler tarafından desteklenen muhafazakârlar. Her iki topluluk da, çözümlenmesi güç mali sıkıntıları hafifletmek için, kilisenin servetine yöneldi. Kimi zaman liberallere, kimi zaman muhafazakârlara yaslanan Santa Anna, iktidarı bir elde etti, bir elinden kaçırdı. Süregelen bu kargaşa, 1850 yıllarında gerçek bir yıkıntıyla sonuçlandı: Maden üretimi sözcüğün tam anlamıyla durdu; tarım geriledi; ticaret ve sanayi, iç gümrük duvarları, yabancı rekabet, yolsuzluklar ve siyasal şiddet eylemleriyle karşı karşıya kaldı; ülkeye dışardan göç durdu; bu arada Texas, 2 Mart 1836`da bağımsızlığını ilan etti. 1846`da ABD`yle patlak veren savaşta, yetersiz Meksika ordusu, bozguna uğradı ve Guadalupe Hidalgo Antlaşması`yla, Meksika, topraklarının yarısından çoğunu yitirdi (yitirilen yerler arasında günümüzde ABD`nin Kaliforniya ve New Mexico eyaletlerinin içerdiği topraklar ile Arizona eyaletinin kuzey kesimi de vardı). Böylece, Meksika, sözcüğün gerçek anlamıyla bir yıkımla karşı karşıya kaldı. Devlet borçları astronomik boyutlara ulaştı; ordu yozlaşarak, bir eşkıya ordusuna dönüştü. 1853`te "ömür boyu diktatör" olarak iktidara dönen Santa Anna, günümüzde Arizona eyaletinin güney kesimini oluşturan toprakları da ABD`ye 10 milyon dolara sattı.

SantaAnnadonemi konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-