sehir Yazıları
sehir

SAMSUN

Samsun ilinin merkezi. Samsun kenti, Kızılırmak ve Ye- şilırmak deltaları arasında yeralan Samsun körfezi kıyı­ sında, batıda Fener (Kalyon) burnu ile doğuda Mert ırmağı adı verilen küçük bir akarsu ağzı arasında uzanır.
TARİH İlk olarak günümüzdeki yerinin kuzeybatısında Fener burnuyla sona eren sırtın üstünde ve yamaçlarında Amisos adıyla kurulan kent, Karadeniz kıyılarını Musul`un doğusundaki ünlü Ninova kentine bağlayan önemli ticaret yolu üstünde olduğundan kısa sürede gelişti. İ.Ö. V. yy`da Atmalılar tarafından, İ.Ö. 370`e doğru Persler tarafından alınıp, Büyük İskender döneminde bağımsızlığa kavuştu. İ.Ö. 76`da Romalı komutan Lucullus tarafından Roma topraklarına katılıp, önemli bir ticaret merkezine dönüştü. Bizansdöneminde de önemli bir liman kenti olarak etkinliğini sürdürüp, .

“Samsun ilinin merkezi. Samsun kenti, Kızılırmak ve Ye- şilırmak deltaları arasında yeralan Samsun körfezi kıyı­ sında, batıda Fener (Kalyon) burnu ile doğuda Mert ırmağı adı verilen “

Samsun ilinin merkezi. Samsun kenti, Kızılırmak

Samsun ilinin merkezi. Samsun kenti, Kızılırmak ve Ye- şilırmak deltaları arasında yeralan Samsun körfezi kıyı­ sında, batıda Fener (Kalyon) burnu ile doğuda Mert ırmağı adı verilen küçük bir akarsu ağzı arasında uzanır.
TARİH İlk olarak günümüzdeki yerinin kuzeybatısında Fener burnuyla sona eren sırtın üstünde ve yamaçlarında Amisos adıyla kurulan kent, Karadeniz kıyılarını Musul`un doğusundaki ünlü Ninova kentine bağlayan önemli ticaret yolu üstünde olduğundan kısa sürede gelişti. İ.Ö. V. yy`da Atmalılar tarafından, İ.Ö. 370`e doğru Persler tarafından alınıp, Büyük İskender döneminde bağımsızlığa kavuştu. İ.Ö. 76`da Romalı komutan Lucullus tarafından Roma topraklarına katılıp, önemli bir ticaret merkezine dönüştü. Bizansdöneminde de önemli bir liman kenti olarak etkinliğini sürdürüp, sık sık müslüman Arapların saldırısına uğradı ve Malatya emîri Ömer komutasındaki bir ordu tarafından 863`te yağmalandı. Türklerin Anadolu`ya girmelerinden sonra Daniş- mentoğullarının akınlar düzenledikleri Amisos`un yakınlarına, XII. yy`da Kılıç Arslan II döneminde Selçuklular yerleşerek, korumaları altına aldılar ve yanı başında, deniz kıyısında Samsun adlı yeni bir kent kurdular: Amisos ve Samsun kentleri uzun süre yan yana yaşadı. Yıldırım Bayezit döneminde Samsun kenti Osmanlılar tarafından alınırken (1394), Amisos, Cenevizlilerin elinde kaldı. Ankara Savaşı`ndan sonraki karışıklık döneminde Candaroğlu İsfendiyar Bey, Samsun`u ele geçirdiyse de, kısa süre sonra Çelebi Mehmet tarafından yeniden alındı. Yanı başındaki Amisos da düşmek üzereyken, Cenevizlilerin kenti ateşe vererek, denize açılmalarıyla, Amisos bütünüyle yandı. Osmanlı yönetim örgütünde Trabzon iline bağlı Canik sancağının merkezi olan Samsun kenti, bir süre Anadolu ile Kırım arasındaki deniz ticaretinde önemli rol oynayıp, daha sonra da çevresinde tütün ekiminin yaygınlaşmasıyla, hızla gelişti. 1869`da bir yangında büyük kesimi yandıysa da, Fransa`dan getirilen bir mimarın yaptığı plana göre yeniden kurulup, Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915`te dört kez, Ruslar tarafından topa tutuldu. Mondros Mütarekesi`nin imzalanmasından sonra İngilizler tarafından kıyılarına asker çıkarıldıysa da, 19 Mayıs 1919`da Atatürk`ün limanına ulaş­ masıyla, Kurtuluş Savaşı`nın simgesi haline geldi. GÜNÜMÜZDE SAMSUN Cumhuriyet döneminin başında aynı adlı ilin merkezi olan Samsun kentinin, 1927`deki ilk nüfus sayımında 30 333 olan nüfusu, ilk olarak 1965`te 100 000`i aşıp (107 510), 1990 nüfus sayımında 303 979`a yükseleli. Nüfus artışına paralel olarak alanı da genişleyen Samsun, günümüzde kıyı boyundaki dar kıyı şeridinden taşarak, bu şeridi kuşatan yamaçlarda 100 m`yi aşan yüksekliklere kadar yayılmıştır. En önemli sanayi kuruluşunun bakır ve pirit filizlerini işleyen Karadeniz Bakır İşletmeleri olduğu kentte, öbür sanayi tesisleri arasında un, salça, bitkisel yağ, süt ürünleri, sigara,yem, orman ürünleri, çimento, gübre, azot ve sülfürik asit fabrikaları sayılabilir. Aynı zamanda da 19 Mayıs Üniversitesinin merkezidir.