Yazıları

İrlanda Edebiyat Rönesansı

rlanda edebiyatının İngiliz etkisinden kopması ve Kelt kimliği ile bilincinin canlanmasıyla ortaya çıkan edebiyat hareketi. İrlanda Edebiyat Rönesansı, İrlanda`nın bağımsızlığını kazanma savaşımından ayırılamaz. XIX. yy.ısonuna doğru başlayan ve XX. yy`ın ilk on-yirmi yılı içinde süregelen bu hareketin esin kaynağı, ççk eski dönemlerde Gaelce yapıt veren halk şairleri, İrlanda mitolojisi ve efsaneleri ile köylü folklorunun yalınlığıdır. İrlanda Edebiyat Rönesansı`nın başlıca şairleri arasında, William Butler Yeats, George William Russell (takma adı AE) ve Padraic Colum, roman ve öykü yazarları arasında George Moore ve James Stephens, tiyatro yazarları arasında da John Millington Synge, Lady Gregory, Lennox Robinson ve Sean O`Casey sayılabilir. `Rönesans`, geçmişin edebiyatını canlandırır ve korurken, özgün .

“rlanda edebiyatının İngiliz etkisinden kopması ve Kelt kimliği ile bilincinin canlanmasıyla ortaya çıkan edebiyat hareketi. İrlanda Edebiyat Rönesansı, İrlanda`nın bağımsızlığını “

rlanda edebiyatının İngiliz etkisinden kopması

rlanda edebiyatının İngiliz etkisinden kopması ve Kelt kimliği ile bilincinin canlanmasıyla ortaya çıkan edebiyat hareketi. İrlanda Edebiyat Rönesansı, İrlanda`nın bağımsızlığını kazanma savaşımından ayırılamaz. XIX. yy.ısonuna doğru başlayan ve XX. yy`ın ilk on-yirmi yılı içinde süregelen bu hareketin esin kaynağı, ççk eski dönemlerde Gaelce yapıt veren halk şairleri, İrlanda mitolojisi ve efsaneleri ile köylü folklorunun yalınlığıdır. İrlanda Edebiyat Rönesansı`nın başlıca şairleri arasında, William Butler Yeats, George William Russell (takma adı AE) ve Padraic Colum, roman ve öykü yazarları arasında George Moore ve James Stephens, tiyatro yazarları arasında da John Millington Synge, Lady Gregory, Lennox Robinson ve Sean O`Casey sayılabilir. `Rönesans`, geçmişin edebiyatını canlandırır ve korurken, özgün bir modern edebiyatın da başlamasını sağlamış­ tır. İrlanda Edebiyat Rönesansı, İrlanda`nın kültür geç­ mişine, özellikle de Gael dili ve edebiyatına yeniden ilgi uyandırmak amacıyla 1893`te Gael Birliği`nin kurulmasıyla başladı. Charles Gavane Duffy`nin İrlanda Balad Şairleri (1845), Standish James O`Grady`nin iki ciltlik kapsamlı İrlanda Tarihi (1878 ve 1880), Douglas Hyde`ın İrlanda Edebiyat Tarihi(1892) gibi yapıtlar, akı­ mın tarihsel temelini oluşturdu. 1888`de, Yeats Genç İrlanda`nın Şiir ve Baladları adlı derlemesini yayınladı ve 1891-92`de İrlanda Edebiyat Birliği`nin kurulmasına katkıda bulundu; (birlik, bir yaratıcı merkez işlevi gördü). Yeats, The WanderingsofOisin(Oisin`in Yolculukları, 1889) gibi gizemci şiirlerinde, The Land of Hearts Desire (Kalp İstekleri Ülkesi, 1894) gibi simgesel oyunlarında ve coşkulu denemelerinde, İrlanda efsaneleri ve destanlarının ruhunu canlandırdı. 1899`da, Yeats, Moore, Lady Gregory ve Edward Martyn, Abbey Theatre`ın öncüsü olan, `Rönesans` oyunlarının sergilendi­ ği İrlanda Edebiyat Tiyatrosu`nu kurdular.