Yazıları

Roman dilleri

Latince`den kaynaklanan diller, lehçeler ve ağıziar bü­ tününü belirten dilbilim terimi. İlk olarak Toros Konsili`nin (813) kararlarından birinde geçen ve aydınlar ile din adamlarının kullandıkları Latince`den farklı olarak halkın konuştuğu gündelik dili belirtmek için kullanılan lingua romana rusticadeyiminin çevirisi olan Roman dili terimi, V.-X. yy`lararasında Romania bölgesinin çeşitii halkları tarafından konuşulan çeşitli dil, lehçeler ve ağızlar bütününü belirtir. Modern dilbilimciler Latince`nin değişmeye başladığı ilk döneme ortak `Roman dili` adını vermişlerdir; ama Strasbourg Yeminleri`nden (842) önce, yazılı hiçbir belge bulunmadığı için, `halk` Latincesi denilen dilin, Roman dillerine dönüşmesinin birinci evresi (VI.-IX. yy.) konusunda elde bilgi yoktur. XIX. yy. başında Raynouard, bu dilin eski Provence .

“Latince`den kaynaklanan diller, lehçeler ve ağıziar bü­ tününü belirten dilbilim terimi. İlk olarak Toros Konsili`nin (813) kararlarından birinde geçen ve aydınlar ile din adamlarının “

Latince`den kaynaklanan diller, lehçeler ve ağıziar

Latince`den kaynaklanan diller, lehçeler ve ağıziar bü­ tününü belirten dilbilim terimi. İlk olarak Toros Konsili`nin (813) kararlarından birinde geçen ve aydınlar ile din adamlarının kullandıkları Latince`den farklı olarak halkın konuştuğu gündelik dili belirtmek için kullanılan lingua romana rusticadeyiminin çevirisi olan Roman dili terimi, V.-X. yy`lararasında Romania bölgesinin çeşitii halkları tarafından konuşulan çeşitli dil, lehçeler ve ağızlar bütününü belirtir. Modern dilbilimciler Latince`nin değişmeye başladığı ilk döneme ortak `Roman dili` adını vermişlerdir; ama Strasbourg Yeminleri`nden (842) önce, yazılı hiçbir belge bulunmadığı için, `halk` Latincesi denilen dilin, Roman dillerine dönüşmesinin birinci evresi (VI.-IX. yy.) konusunda elde bilgi yoktur. XIX. yy. başında Raynouard, bu dilin eski Provence leh­ çesi olduğunu sandığından, söz konusu lehçeye `Roman dili` adını vermiştir; gerçekteyse, eski Provence lehçesi, İspanyolca, Katalanca, Portekizce, Fransızca, İtalyanca, Reto-roman dili ve Romence, vb. Roman dillerinden biriydi. Romania sınırları içinde, 5 büyük dil öbeği ayırtedilir.`İtalyanca öbeği (İtalyanca ve lehçeleri), İber yarımadasında konuşulan diller öbeği (İspanyolca, Portekizce ve lehçeleri, Katalanca), Galya dilleri öbeği (Oc dili, Oil dili [Fransızca]), Alpler`deki Roman dilleri öbeği (İsviçre`de Reto-roman lehçeleri, Dolomiler`deki Latin lehçeleri, Friuli lehçesi), Balkanlar`daki Roman dilleri öbeği (Romence ve lehçeleri ile günü­ müzde ortadan kalkan Dalmaçya dili).

Romandilleri konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-