kisi Yazıları
kisi

Pierre Laval

Fransız siyasetçisi (Châteldon, Puy-de Döme 1883- Fresnes 1945). Bir lokantacının oğlu olan Pierre Laval, Paris`te hukuk öğrenimi görüp, avukatlık yaptı. Sosyalist Parti`ye üye olup, milletvekilliğine (1914), Aubervilliers belediye başkanlığına (1923) seçildi. Bağımsız Sosyalist olarak yeniden milletvekili seçilip (1924), Briand`ın başbakanlığı sırasında, Dışişleri bakanlığı ikinci sekreterliğine getirildi. Büyük bir tehlike saydığı komü­ nizme karşı gün geçtikçe sağa kayıp, başbakanlık (1931-1932) yaptı. Dışişleri bakanlığına getirilip (Ekim 1934), Alman tehlikesine karşı koymaya çalışarak, İtalya`yla (Ocak 1935) ve SSCB`yle antlaşmalar imzaladı. Yeniden başbakanlığa atanıp (Haziran 1935), İtalya`ya karşı güttüğü siyasetin imzalanan antlaşmaların maddeleriyle çelişmesi İngiltere`yle ilişkilerin .

“Fransız siyasetçisi (Châteldon, Puy-de Döme 1883- Fresnes 1945). Bir lokantacının oğlu olan Pierre Laval, Paris`te hukuk öğrenimi görüp, avukatlık yaptı. Sosyalist Parti`ye üye olup, milletvekilliğine “

Fransız siyasetçisi (Châteldon, Puy-de Döme 1883-

Fransız siyasetçisi (Châteldon, Puy-de Döme 1883- Fresnes 1945). Bir lokantacının oğlu olan Pierre Laval, Paris`te hukuk öğrenimi görüp, avukatlık yaptı. Sosyalist Parti`ye üye olup, milletvekilliğine (1914), Aubervilliers belediye başkanlığına (1923) seçildi. Bağımsız Sosyalist olarak yeniden milletvekili seçilip (1924), Briand`ın başbakanlığı sırasında, Dışişleri bakanlığı ikinci sekreterliğine getirildi. Büyük bir tehlike saydığı komü­ nizme karşı gün geçtikçe sağa kayıp, başbakanlık (1931-1932) yaptı. Dışişleri bakanlığına getirilip (Ekim 1934), Alman tehlikesine karşı koymaya çalışarak, İtalya`yla (Ocak 1935) ve SSCB`yle antlaşmalar imzaladı. Yeniden başbakanlığa atanıp (Haziran 1935), İtalya`ya karşı güttüğü siyasetin imzalanan antlaşmaların maddeleriyle çelişmesi İngiltere`yle ilişkilerin bozulmasına (Ocak 1936) yol açınca, başbakanlıktan ayrıldı. Ateş­ kesten sonra Devlet bakanlığına ve Başbakan yardımcı­ lığına (Haziran 1940) getirilip, meclisin mareşal Petain`e yeni bir Anayasa`yı yürürlüğe koyma yetkisini vermesini sağladı (10 Temmuz). Hitler`le Montoire`da gö­ rüştükten sonra, Almanya`yla işbirliği siyasetini destekleyip, bir ara görevden alındıysa da, Almanların deste­ ğiyle 18 Nisan 1942`de yeniden başbakanlığa getirildi ve Dışişleri, İçişleri, Haberalma bakanlıklarını da üstlendi. Ilımlı Vichy yandaşları ile Paris`teki aşırı uçlar arasında yalnız kalıp, Almanların da desteğini yitirince parlamentoyu yeniden kurmayı düşündüyse de, başaramadı. Vichy hükümetinin öbür üyeleriyle birlikte gözaltına alınıp (Eylül 1944) İspanya`ya (1945), İspanya`dan sınır dışı edilince de Avusturya`ya kaçtı; sonunda müttefiklere teslim edildi (13 Temmuz). Yüce mahkemeye çıkarı­ lıp (4 Ekim) hemen ölüm cezasına çarptırıldı. Hücresinde zehir içerek intihar etmeyi denediyse de, başaramadı ve kurşuna dizildi.

PierreLaval konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-