tarih Yazıları
tarih

Persler

İ.Ö. IX.-VII. yy`lar arasında İran`ın batısında ortaya çıkmış halk. Arilerden olan Persler, İ.Ö. 553`te kralları Keyhüsrev ll`nin, bağımlı olduğu Med kralı Astyages`e ayaklanarak, İ.Ö. 550`de tutsak almasıyla, İran`a egemen oldular. Pers kralı unvanını alan Keyhüsrev, monarşiyi sağlamlaştırıp, tümü atlı ve develi askerler ile gene atlı okçulardan oluşan ordusuyla, İ.Ö. 546`dan İ.Ö. 539`a kadar Lidya`yı (Lydia), Anadolu kıyılarındaki Yunan sitelerini ve Mezopotamya`yı ele geçirip, İ.Ö. 539`da Babil`i aldı. İ.Ö. 538`de, Babil`den Nabukodo- nosor tarafından kovulmuş olan Yahudilerin Filistin`e dönmelerine izin verip, el konulan kutsal eşyaları geri vererek, Kudüs tapınağının yeniden yapımını kolaylaştırdı. İ.Ö. 528`e doğru, kuzeydoğudaki Iskitlere karşı giriştiği bir sefer sırasında öldü. Ama oğlu Kambyses I, .

“İ.Ö. IX.-VII. yy`lar arasında İran`ın batısında ortaya çıkmış halk. Arilerden olan Persler, İ.Ö. 553`te kralları Keyhüsrev ll`nin, bağımlı olduğu Med kralı Astyages`e ayaklanarak, İ.Ö. “

İ.Ö. IX.-VII. yy`lar arasında İran`ın batısında

İ.Ö. IX.-VII. yy`lar arasında İran`ın batısında ortaya çıkmış halk. Arilerden olan Persler, İ.Ö. 553`te kralları Keyhüsrev ll`nin, bağımlı olduğu Med kralı Astyages`e ayaklanarak, İ.Ö. 550`de tutsak almasıyla, İran`a egemen oldular. Pers kralı unvanını alan Keyhüsrev, monarşiyi sağlamlaştırıp, tümü atlı ve develi askerler ile gene atlı okçulardan oluşan ordusuyla, İ.Ö. 546`dan İ.Ö. 539`a kadar Lidya`yı (Lydia), Anadolu kıyılarındaki Yunan sitelerini ve Mezopotamya`yı ele geçirip, İ.Ö. 539`da Babil`i aldı. İ.Ö. 538`de, Babil`den Nabukodo- nosor tarafından kovulmuş olan Yahudilerin Filistin`e dönmelerine izin verip, el konulan kutsal eşyaları geri vererek, Kudüs tapınağının yeniden yapımını kolaylaştırdı. İ.Ö. 528`e doğru, kuzeydoğudaki Iskitlere karşı giriştiği bir sefer sırasında öldü. Ama oğlu Kambyses I, babasının fetih programını tamamlayarak, İ.Ö. 525`te Mısır`ı, ardından da Nübye, Libya ve Habeşistan`ın kuzey kesimini ele geçirdi. Kambyses l`in sefer dönüşünde (İ.Ö. 521) günümüzde aydınlatılmayan bir nedenle ölümü, bir bunalım döneminin başlangıcı oldu; iktidar çekişmeleri ve fethedilen ülkelerde ayaklanmalar başladı. Soylu sınıftanDara I (İ.Ö. 522-İ.Ö. 486), Pers egemenliğini yeniden sağladı ve Keyhüsrev`in kurduğu imparatorluğa bir düzen getirdi. Topraklarını genişletmek için Hindistan`a mı, yoksa Avrupa`ya mı yönelmesi gerektiği konusunda bir süre duraksadıktan sonra, Yunan tehlikesi karşısında, Avrupa`ya yönelmeye kararverdi. İ.Ö. 512`de, Tu- na`nın öte yanında büyük bir bozgundan kıl payı kurtulup, Atina yakınındaki Marathon`a İ.Ö. 409`da denizden yaptığı çıkartma denemesi (Birinci Med Savaşı) de, bozgunla sonuçlandı. Ardındanİkinci Med Savaşı (İ.Ö. 480-İ.Ö. 479) yeni bir yenilgiyle sona erdi. Artakserkses I (İ.Ö. 465-İ.Ö. 424) ve Dara II (İ.Ö. 423-İ.Ö. 404), Atina İmparatorluğu`nun yayılmasını durdurmayı başardı- larsa da, gün geçtikçe zayıflayan Pers İmparatorluğu, MakedonyalIlara yenilen Dara lll`ün, satrapları tarafından öldürülmesiyle (İ.Ö. 330) parçalandı.

Persler konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-