tarih Yazıları
tarih

Paris Barış Konferansı

Birinci Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri`nin, savaştan yenilgiyle çıkmış olan İttifak Devletleriyle yapacakları antlaşmanın koşullarını kararlaştırmak için Paris`te topladıkları (1919-1920) konferansa verilen ad. İtilaf Devletleri`nin aralarındaki ön toplantıdan (Şubat 1919) sonra, 10 Mayıs 1919`da Paris`e çağırdıkları Türk heyetine (Tevfik Paşa, Reşit Paşa, Fahrettin Bey, Cemil Paşa) bildirdikleri Paris Barış Konferansı koşullarına göre Trakya, İzmir ve dolayları (Ödemiş, Tire, Söke, Akhisar, Kırkağaç, Afyon, Kütahya, Balıkesir) Yunanlılara verilecek, doğuda bir.Ermeni devleti kurularak sınırları ABD başkanı Wilson tarafından çizilecek, Akdeniz bölgesinde Antalya, Silifke, Ulukışla, Niğde, Aksaray, Ilgın, vb. İtalya`ya bırakılacak, Türkiye`nin güney sınırı Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Amanos dağları ve .

“Birinci Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri`nin, savaştan yenilgiyle çıkmış olan İttifak Devletleriyle yapacakları antlaşmanın koşullarını kararlaştırmak için Paris`te topladıkları “

Birinci Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri`nin,

Birinci Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri`nin, savaştan yenilgiyle çıkmış olan İttifak Devletleriyle yapacakları antlaşmanın koşullarını kararlaştırmak için Paris`te topladıkları (1919-1920) konferansa verilen ad. İtilaf Devletleri`nin aralarındaki ön toplantıdan (Şubat 1919) sonra, 10 Mayıs 1919`da Paris`e çağırdıkları Türk heyetine (Tevfik Paşa, Reşit Paşa, Fahrettin Bey, Cemil Paşa) bildirdikleri Paris Barış Konferansı koşullarına göre Trakya, İzmir ve dolayları (Ödemiş, Tire, Söke, Akhisar, Kırkağaç, Afyon, Kütahya, Balıkesir) Yunanlılara verilecek, doğuda bir.Ermeni devleti kurularak sınırları ABD başkanı Wilson tarafından çizilecek, Akdeniz bölgesinde Antalya, Silifke, Ulukışla, Niğde, Aksaray, Ilgın, vb. İtalya`ya bırakılacak, Türkiye`nin güney sınırı Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Amanos dağları ve Osmaniye`nin kuzeyinden geçecek, Kahramanmaraş`ı da içeren Güneydoğu Anadolu bölgesi dolayları Fransa`ya bırakılacak, `Boğazlar Bölgesi` diye adlandırılan yörede (İstanbul, İzmir, Edremit, Bursa) bağımsız bir yönetim kurulacak, Osmaniı devletinin silahlı kuwetleri azaltılacak, Osmaniı devletinin mali işleri İngiltere, İtalya ve Fransa`nın üye olacakları bir komisyon tarafından yönetilecek, yabancı okul ve yüksekokul bitirmiş azınlıklar Türkiye`de her işi serbestçe yapabileceklerdi. OsmanlI heyeti bu koşulları protesto ederek, İstanbul`a döndüyse(11 Temmuz 1920) de, çok geçmeden, aşağı yukarı aynı ağır maddeleri içeren Sevr Antlaşması, Damat Ferit Paşa başkanlığında bir heyet tarafından imzalandı (Bk. SEVR ANTLAŞMASI). Ama Mustafa Kemal Paşa ve çevresinin kesin olarak geçersiz saydıkları bu antlaşma, hiçbir zaman yürürlüğe girmedi ve Paris Barış Konferansı, 24 Aralık 1920`de yetkilerini Milletler Ce- miyeti`ne bırakarak dağıldı.

ParisBarisKonferansi konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-