kisi Yazıları
kisi

Nicolas de Malebranche

Fransız filozofu (Paris 1638-ay.y. 1715). Sorbonne`da tanrıbilim ve felsefe öğrenimi gören Nicolas de Malebranche, rahip blup (1664), Descartes`ın Traite de L`Homme (İnsanın İncelenmesi) adlı yapıtını okuduktan sonra kendini felsefe çalışmalarına adadı. 1674`te La Recherche de la Verite (Gerçeğin Araştırılması) adlı yapıtının birinci, 1675`te de ikinci ve üçüncü ciltlerini yayınladı. 1676`da yayınladığı Les Conversations Chref/ennes (Hıristiyanca Konuşmalar) ve 1677`deyayınladığı Les Petites Meditations Sur l`Humilite et la Peri itence [Alçak Gönüllülük ve Tövbe Üstüne Küçük Dü­ şünceler) adlı yapıtları yüzünden, Arnauld`yla bir kalem tartışmasına girişti. 1680`de, Traite de la Nature et de la Crâce (Doğa ve Tanrı Bağışı Üstüne İnceleme) adlı yapıtındaki düşünceleri yüzünden Bossuet, Fenelon .

“Fransız filozofu (Paris 1638-ay.y. 1715). Sorbonne`da tanrıbilim ve felsefe öğrenimi gören Nicolas de Malebranche, rahip blup (1664), Descartes`ın Traite de L`Homme (İnsanın İncelenmesi) adlı “

Fransız filozofu (Paris 1638-ay.y. 1715). Sorbonne`da

Fransız filozofu (Paris 1638-ay.y. 1715). Sorbonne`da tanrıbilim ve felsefe öğrenimi gören Nicolas de Malebranche, rahip blup (1664), Descartes`ın Traite de L`Homme (İnsanın İncelenmesi) adlı yapıtını okuduktan sonra kendini felsefe çalışmalarına adadı. 1674`te La Recherche de la Verite (Gerçeğin Araştırılması) adlı yapıtının birinci, 1675`te de ikinci ve üçüncü ciltlerini yayınladı. 1676`da yayınladığı Les Conversations Chref/ennes (Hıristiyanca Konuşmalar) ve 1677`deyayınladığı Les Petites Meditations Sur l`Humilite et la Peri itence [Alçak Gönüllülük ve Tövbe Üstüne Küçük Dü­ şünceler) adlı yapıtları yüzünden, Arnauld`yla bir kalem tartışmasına girişti. 1680`de, Traite de la Nature et de la Crâce (Doğa ve Tanrı Bağışı Üstüne İnceleme) adlı yapıtındaki düşünceleri yüzünden Bossuet, Fenelon ve Arnauld`nun saldırılarına uğrayıp, Roma`ya çağrılarak kilise mahkemesinde yargılandı ve kitabı kilise tarafından yasaklandı. 1683`te Traite de Morale (Ahlâk İncelemesi) ve Les Meditations Chrâtiennes` (Hıristiyanca Düşünceler), 1687`de başyapıtı sayılan Les Entretiens sur la Metaphysique` (Metafizik Üstüne Söyleşiler) yayınladı. Petit Traite de l`Amour de Dieu (Tanrı Aşkı Üstüne Küçük İnceleme) adlı yapıtının yayınlanmasından (1697) sonra, Bossuet`yle barıştı. Ömrünün son yıllarını canlı organizmayı incelemekle geçirdi. Descartes`ın bağımsız bir izleyicisi olan Malebranche, descartesçılığın gizemci yanını birinci plana çıkarmıştır. En özgün yanı, doğal nedenleri rastlantısal sayıp, tek etkili gücün Tanrı olduğunu ileri sürmesidir. Her şeyi Tanrı`da görme kuramını savunmuş ve Tanrı`nın ruhların birleşme yeri olduğunu ileri sürmüştür. Ona göre, insanın yaratılışı, gerçeği ve bilgisi, Tanrı`nın sürekli varlığının meyveleridir.

NicolasdeMalebranche konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-