kisi Yazıları
kisi

Müneccimbaşı Ahmet Dede

Türk din adamı, tarihçisi ve müzikçisi (Selanik 1631 Mekke 1702). Öğrenim görmek istediğinden baba mesleği çuhacılığı bırakıp, Selanik mevlevihanesi şeyhi Mehmet Efendi`ye kapılanarak mevlevi olan Müneccimbaşı Ahmet Dede, İstanbul`a gelerek (1665), Galata mevlevihanesi şeyhine kulluk yaptı. Döneminin ünlü bilim adamlarından mesnevi, hadis, usul dersleri aldı; mantık alanında çalıştı; tıp ve doğabilimlerini öğrendi; matematik ve gökbilim dersleri de alarak her alanda olgunlaşmaya çalıştı. Sarayda müneccimbaşılığa (1665) getirilip, padişah musahipliği payesini aldı. Mehmet IV tahttan indirilince görevinden alınıp, Kahire`ye sürüldü (Kasım 1687). Daha sonra Mekke`ye yerleşti. Müneccimbaşı Ahmet Dede`nin en önemli yanı tarihçiliğidir. `Münnecimbaşı Tarihi` diye tanınan Cami üd-Düvel (Devletler Tarihi) adlı .

“Türk din adamı, tarihçisi ve müzikçisi (Selanik 1631 Mekke 1702). Öğrenim görmek istediğinden baba mesleği çuhacılığı bırakıp, Selanik mevlevihanesi şeyhi Mehmet Efendi`ye kapılanarak “

Türk din adamı, tarihçisi ve müzikçisi (Selanik

Türk din adamı, tarihçisi ve müzikçisi (Selanik 1631 Mekke 1702). Öğrenim görmek istediğinden baba mesleği çuhacılığı bırakıp, Selanik mevlevihanesi şeyhi Mehmet Efendi`ye kapılanarak mevlevi olan Müneccimbaşı Ahmet Dede, İstanbul`a gelerek (1665), Galata mevlevihanesi şeyhine kulluk yaptı. Döneminin ünlü bilim adamlarından mesnevi, hadis, usul dersleri aldı; mantık alanında çalıştı; tıp ve doğabilimlerini öğrendi; matematik ve gökbilim dersleri de alarak her alanda olgunlaşmaya çalıştı. Sarayda müneccimbaşılığa (1665) getirilip, padişah musahipliği payesini aldı. Mehmet IV tahttan indirilince görevinden alınıp, Kahire`ye sürüldü (Kasım 1687). Daha sonra Mekke`ye yerleşti. Müneccimbaşı Ahmet Dede`nin en önemli yanı tarihçiliğidir. `Münnecimbaşı Tarihi` diye tanınan Cami üd-Düvel (Devletler Tarihi) adlı yapıtı, yetmişten çok kaynaktan yararlanılarak hazırlanmış (1684`e kadar olan olayları anlatır), Ahmet III döneminde bir kurul tarafından Türkçe`ye çevrilmiştir. Öbür yapıtları: Letaifname (Latifeler Kitabı), Gayret ül-Beyan fi Dekaı`k-i İlm ül-Beyan (Beyan Biliminin İncelikleri Üstüne Geniş Açıklama), Risale fi`l-Kirıaye ve`l Ta`riz (Kinaye ve Tariz Üstüne Risale), Risale fi Tahkik ül-Masdar (Mastarın İncelenmesi Üstüne Kitap), Feyz ül-Harem (Mekke ve Çevresinin Fazileti), Ta`likat ala UklidisiEukleides`e Ekler), Tuhfetjül-Müminin (İnananların Armağanı), Risale-i Musikiye.