Mersin
mersin (bitki)
25-06-2022
mersin, Mersingiller ailesinden, yapraklarını dökmeyen ağaççık türü (Bil. a. Myrtus communis). Güney Avrupa`da ve Batı Asya`da yetişen, boyu 2-5 m arasında değişen, yak
laşık 100 yaşına geldiğinde gövde çapı 1 m`yi bulan bir ağaç olan mersinin sık ve ince dokulu odunu, marangozlukta kullanılır.
Mersin (sehir)
25-06-2022
Mersin, İçel ilinin merkezi. Akdeniz Bölgesi`nde, aynı adlı körfezin kıyısındaki bir düzlükte kurulmuş olan Mersin kenti, Türkiye`nin en önemli dışsatım ve dışalım limanlarından biridir. Yalnızca, yakın çevresinin değil, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin büyük bir kesiminin de ticaret kapısı durumundadır. Bu nedenle de Türkiye`de deniz trafiği bakımından, İstanbul ve İzmir limanlarından sonra üçüncü sıraya yükselmiştir. TARİH Yakınında Yümüktepe gibi bir Tarihöncesi yerleşmesinin ve Pompeipolis kenti gibi bir Eskiçağ kentinin kalıntılarının bulunmasına karşın, Mersin kenti, Türkiye`nin çok yeni kentlerindendir. XVII. yy`ın ikinci yarısında yöreden geçen Evliya Çelebi, Mersinoğlu adlı bir köy bulunduğundan söz etmiştir. XIX. yy’ın ortalarına kadar bu köy, konargöçer bir Türkmen aşiretinin kışlağı olarak kullanılmış, 1855`ten sonra Adana ovasında tarımsal etkinliklerin artmasıyla ovanın başlıca iskelesi haline gelen kentin, yönetim açısından işlevi de hızla değişmiş, 1852`de Tarsus`a bağlı bir nahiye (bucak) merkeziyken, 1864`te kaza (ilçe) merkezi olmuştur. Adana ovasında üretimi gelişen pamuğu dış ülkelere gönderen önemli bir liman haline gelince, Avrupalı ticaret kuruluşlarının temsilciklerinin ve konsolosluklarının açıldığı uluslararası bir ticaret kentine dönüşen kent, 1886`da Mersin-Adana demiryolunun işletmeye açılmasıyla, XIX. yy`ın sonlarına doğru Çukurova`nın yam sıra bütün Adana vilayetinin, hattâ Gülek boğazı sayesinde, Konya, Niğde ve Kayseri yörelerinin iskelesi haline gelmiş, 1888`de sancak merkezi olmuş, nüfusu da bu gelişmeye paralel artarak, 1890`da 9 000`e, 1910`da 20 000`e yükselmiştir. Birinci Dünya Sava- şinın Osmanlı İmparatorluğu`nun yenilgisiyle sonuçlanması üstüne, 17 Aralık 1918`de Fransızlartarafından işgal edilen Mersin, 3 Ocak 1922`de işgalden kurtulmuştur. GÜNÜMÜZDE MERSİN Cumhuriyet döneminin başlarında aynı ilin merkezi olan (1924) Mersin, 1923`te Mersin ve İçel illerinin birleştirilmesiyle İçel ilinin merkezi olmuş, cumhuriyet döneminin ilk nüfus sayımında nüfusu Tarsus`un (İçel ilinin merkeziydi) nüfusunun gerisindeyken, sonraki sayımlarda Tarsus`u çok gerilerde bırakmıştır. 1954`te yapımına başlanan büyük limanın 1963`te tamamlanmasıyla ve sanayi etkinliklerinin çeşitlenmesiyle, ilk olarak 1970 sayımında nüfusu 100 000`i aşmıştır (112 982). Özellikle tarım ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayi tesislerinin gelişmesine ve büyük bir petrol rafinerisi kurulmasına (ATAŞ) paralel olarak, nüfusu yeniden hızla artmış ve 1990 sayımında 400 000`i aşarak (422 357), Türkiye kentleri arasında sekizinci,Akdeniz Bölgesi`nde de Adana`dan sonra ikinci büyük kent olmuştur.
mersinbalığıgiller (hayvan)
25-06-2022
mersinbalığıgiller, Mersinbalıkları takımından balık ailesi (Bil. a. Acipense- ridae). Kuzey yarıkürenin tatlı ve tuzlu sularında yaşayan, omurgalarının kuyruklarının üst bölümü boyunca devam etmesi, iskeletlerinin kıkırdaklı olması, barsakla- rında sarmal bir kapakçık bulunması (köpekbalıklarında da görülen ilkel özellik) gibi ilkel özellikler taşıyan mersinbalığıgiller ailesi üyelerinden mersinbalığının {Acipenser stellatus) boyu 2 rriyi bulabilir. Hazar denizi ve Karadeniz`de yaşar; yumurtlamak için bu denizlere dökülen ırmaklara girer; yumurtalarından siyah havyar elde edilir.
Mersinli Ahmet (kisi)
25-06-2022
Mersinli Ahmet, Türk güreşçisi (Mersin 1914-ay.y. 1979). İstanbul`da Kumkapı güreş kulübünde yetişen Mersinli Ahmet (soyadı Kireççi`dir), 1933`te Milli takıma çağrılıp, Balkan şampiyonu oldu. Daha sonra iki kez daha Balkan | şam piyonu (T937-1940) olup, 1936 Berlin Olimpiyatla- rı`nda 73 kg serbestte üçüncülük madalyası, 1948 Londra Olimpiyatlarinda da ağır sıklet grekoromende birincilik madalyası aldı.
kaşıkağızlı mersinbalığı (hayvan)
25-06-2022
kaşıkağızlı mersinbalığı, Çokdişlimersinbalığıgiller ailesini oluşturan 2 balık türü
nün ortak adı. Bedenleri pulsuz, yüzleri uzun olan kaşı-
kağızlı mersinbalıklarının ağız-ları, adlarının da belirttiği
gibi kaşığı andırır. Amerika kaşıkağızlı mersinbalığı
(Poiydon spathula), Mississippi ırmağı ve kollarında,
Çin kaşıkağızlı mersinbalığı (Psephurus gladius), Çin`in iç kesimindeki ırmaklarda yaşar. Boyları 2 m`yi bulabilen,
büyük ağızlarını açarak yüzen ve içeri dolan planktonla
beslenen kaşıkağızlı mersinbalıkları, havyar üretiminde
kullanılan yumurtaları için yoğun biçimde avlanmaları
nedeniyle, soylarının tükenmesi tehlikesiyle kar
şı karşıyadırlar.
mersin (bitki)
25-06-2022
mersin, Mersingiller ailesinden, yapraklarını dökmeyen ağaççık türü (Bil. a. Myrtus communis). Güney Avrupa`da ve Batı Asya`da yetişen, boyu 2-5 m arasında değişen, yaklaşık 100 yaşına geldiğinde gövde çapı 1 m`yi bulan bir ağaç olan mersinin sık ve ince dokulu odunu, marangozlukta kullanılır
Mersin (sehir)
25-06-2022
Mersin, İçel ilinin merkezi.
Akdeniz Bölgesi`nde, aynı adlı körfezin kıyısındaki bir düzlükte kurulmuş olan Mersin kenti, Türkiye`nin en önemli dışsatım ve dışalım limanlarından biridir. Yalnızca, yakın çevresinin değil, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin büyük bir kesiminin de ticaret kapısı durumundadır. Bu nedenle de Türkiye`de deniz trafiği bakımından, İstanbul ve İzmir limanlarından sonra üçüncü sıraya yükselmiştir.
TARİH
Yakınında Yümüktepe gibi bir Tarihöncesi yerleşmesinin ve Pompeipolis kenti gibi bir Eskiçağ kentinin kalıntılarının bulunmasına karşın, Mersin kenti, Türkiye`nin çok yeni kentlerindendir. XVII. yy`ın ikinci yarısında yöreden geçen Evliya Çelebi, Mersinoğlu adlı bir köy bulunduğundan söz etmiştir. XIX. yy`ın ortalarına kadar bu köy, konargöçer bir Türkmen aşiretinin kışlağı olarak kullanılmış, 1855`ten sonra Adana ovasında tarımsal etkinliklerin artmasıyla ovanın başlıca iskelesi haline gelen kentin, yönetim açısından işlevi de hızla değişmiş, 1852`de Tarsus`a bağlı bir nahiye (bucak) merkeziyken, 1864`te kaza (ilçe) merkezi olmuştur. Adana ovasında üretimi gelişen pamuğu dış ülkelere gönderen önemli bir liman haline gelince, Avrupalı ticaret kuruluşlarının temsilciklerinin ve konsolosluklarının açıldığı uluslararası bir ticaret kentine dönüşen kent, 1886`da Mersin-Adana demiryolunun işletmeye açılmasıyla, XIX. yy`ın sonlarına doğru Çukurova`nın yam sıra bütün Adana vilayetinin, hattâ Gülek boğazı sayesinde, Konya, Niğde ve Kayseri yörelerinin iskelesi haline gelmiş, 1888`de sancak merkezi olmuş, nüfusu da bu gelişmeye paralel artarak, 1890`da 9 000`e, 1910`da 20 000`e yükselmiştir. Birinci Dünya Savaşanın Osmanlı İmparatorluğumun yenilgisiyle sonuçlanması üstüne, 17 Aralık 1918`de Fransızlartarafından işgal edilen Mersin, 3 Ocak 1922`de işgalden kurtulmuştur.
GÜNÜMÜZDE MERSİN
Cumhuriyet döneminin başlarında aynı ilin merkezi olan (1924) Mersin, 1923`te Mersin ve İçel illerinin birleştirilmesiyle İçel ilinin merkezi olmuş, cumhuriyet döneminin ilk nüfus sayımında nüfusu Tarsus`un (İçel ilinin merkeziydi) nüfusunun gerisindeyken, sonraki sayımlarda Tarsus`u çok gerilerde bırakmıştır. 1954`te yapımına başlanan büyük limanın 1963`te tamamlanmasıyla ve sanayi etkinliklerinin çeşitlenmesiyle, ilk olarak 1970 sayımında nüfusu 100 000`i aşmıştır (112 982). Özellikle tarım ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayi tesislerinin gelişmesine ve büyük bir petrol rafinerisi kurulmasına (ATAŞ) paralel olarak, nüfusu yeniden hızla artmış ve 1990 sayımında 400 000`i aşarak (422 357), Türkiye kentleri arasında sekizinci,Akdeniz Bölgesi`nde de Adana`dan sonra ikinci büyük kent olmuştur.
mersinbalığıgiller (hayvan)
25-06-2022
mersinbalığıgiller, Mersinbalıkları takımından balık ailesi (Bil. a. Acipense- ridae). Kuzey yarıkürenin tatlı ve tuzlu sularında yaşayan, omurgalarının kuyruklarının üst bölümü boyunca devam etmesi, iskeletlerinin kıkırdaklı olması, barsakla- rında sarmal bir kapakçık bulunması (köpekbalıklarında da görülen ilkel özellik) gibi ilkel özellikler taşıyan mersinbalığıgiller ailesi üyelerinden mersinbalığının {Acipenser stellatus) boyu 2 m`yi bulabilir. Hazar denizi ve Karadeniz`de yaşar; yumurtlamak için bu denizlere dökülen ırmaklara girer; yumurtalarından siyah havyar elde edilir.
Mersinli Ahmet (kisi)
25-06-2022
Mersinli Ahmet, Türk güreşçisi (Mersin 1914-ay.y. 1979). İstanbul`da Kumkapı güreş kulübünde yetişen Mersinli Ahmet (soyadı Kireççi`dir), 1933`te Milli takıma çağrılıp, Balkan şampiyonu oldu. Daha sonra iki kez daha Balkan | şam piyonu (T937-1940) olup, 1936 Berlin Olimpiyatla- rı`nda 73 kg serbestte üçüncülük madalyası, 1948 Londra Olimpiyatları`nda da ağır sıklet grekoromende birincilik madalyası aldı.
Bunlara bakanlar bunlara da baktı
Benzer isimler
Güncel Filmler
Son Eklenen Filmler
Sizin için seçtiklerimiz