kisi Yazıları
kisi

Mehmet Sait Pertev Paşa

Türk devlet adamı (Darıca 1785-Edirne 1837). İstanbul`da Mehmet Ataullah Efendi`den ders alan Mehmet Sait Pertev;Paşa,`Divanı Hümayun Kalemi`nde yetişip, 1808`de Yaş`a, 1819`da Bükreş`e barış imzalamaya giden Galip Efendi`nin yanında bulundu. Mart 1827`de reisülküttaplığa atanıp, İngiltere, Fransa ve Rusya`nın notalarını reddettirerek, Rusların sınır saldırılarına karşı, savaş açılmasını önerdi. Osmanlı devletinin yenilmesi ve Edirne Antlaşması (14 Eylül 1829) ile bağımsız bir Yunan devleti kurulmasını öngören Londra protokolünün (3 Şubat 1830) kabul edilmek zorunda kalınması üstüne, Mahmut II tarafından görevden alındı (Nisan 1830). Aynı yıl, Meclisi Hassa`ya üye yapılarak, Mehmet Ali Paşa`nın Girit ayaklanmasının bastırılmasına yardım etmesini ve Osmanlı devletine ödediği vergiyi artırmasını sağlamak için Mısır`a .

“Türk devlet adamı (Darıca 1785-Edirne 1837). İstanbul`da Mehmet Ataullah Efendi`den ders alan Mehmet Sait Pertev;Paşa,`Divanı Hümayun Kalemi`nde yetişip, 1808`de Yaş`a, 1819`da Bükreş`e barış “

Türk devlet adamı (Darıca 1785-Edirne 1837). İstanbul`da

Türk devlet adamı (Darıca 1785-Edirne 1837). İstanbul`da Mehmet Ataullah Efendi`den ders alan Mehmet Sait Pertev;Paşa,`Divanı Hümayun Kalemi`nde yetişip, 1808`de Yaş`a, 1819`da Bükreş`e barış imzalamaya giden Galip Efendi`nin yanında bulundu. Mart 1827`de reisülküttaplığa atanıp, İngiltere, Fransa ve Rusya`nın notalarını reddettirerek, Rusların sınır saldırılarına karşı, savaş açılmasını önerdi. Osmanlı devletinin yenilmesi ve Edirne Antlaşması (14 Eylül 1829) ile bağımsız bir Yunan devleti kurulmasını öngören Londra protokolünün (3 Şubat 1830) kabul edilmek zorunda kalınması üstüne, Mahmut II tarafından görevden alındı (Nisan 1830). Aynı yıl, Meclisi Hassa`ya üye yapılarak, Mehmet Ali Paşa`nın Girit ayaklanmasının bastırılmasına yardım etmesini ve Osmanlı devletine ödediği vergiyi artırmasını sağlamak için Mısır`a gönderildi; vergilerin artırılacağı sözü alarak bir ay sonra İstanbul`a döndü. Sadaret ket- hüdalığına getirilip, bu görevi 1836`da Umurı Mülkiye Nazırlığı haline getirilince, vezir ve müşir rütbeleriyle nazır oldu. Rakibi Akif Paşa`nın, onu devletin uğradığı sıkıntıların sorumlusu olarak gösterme çabaları sonucunda görevinden alınıp (12 Eylül 1837), Edirne`ye sürüldü. Yerine atanmayı başaran Akif Paşa`nın, bununla yetinmeyerek padişaha ortadan kaldırılması gerektiğini söylemesi ve veliaht Abdülmecit`i bir darbeyle tahta çıkaracağı söylentilerinin yayılması üstüne, Edirne`de vali Emin Paşa tarafından hükümet konağına çağırılarak boğduruldu.

MehmetSaitPertevPasa konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-