kisi Yazıları
kisi

Leconte de Lisle

Fransız şairi (Saint-Paul, La Reunion adası 1818-Louveciennes 1894). Gençliğinde birçok geziye çıkıp, 10-18 yaş arasında Walter Scott, Rousseau, Lamartine ve Mileroye`u okuyarak kendini yetiştiren Leconte de Lisle (asıl adı Charles Marie Leconte`tur), âşık olduğu Elixenne de Lanux 19 yaşında ölünce, onu yaşamı boyunca unutamadı. 1831`de Fransa`ya giderek Rennes`de hukuk öğrenimine başladı; ama vaktinin büyük bölümünü şiir yazmaya ayırdı: Coeur etÂme (Kalp ve Ruh, 1839). Yerel dergilerde şiirler yayınladıktan sonra avukat olarak La Reunion adasına dönüp, günlerini dava peşinde koşmak yerine, Paris`e giderek yazar olma düşleriyle geçirdi. 1845`te bu düşünü gerçekleştirip, Paris`e yerleşerek, fouriercilere katıldı; Phalange ve Democratie Pacifique(Barışçı Demokrasi) dergilerinde yazdı. 1848 Devrimi patlak verince, .

“Fransız şairi (Saint-Paul, La Reunion adası 1818-Louveciennes 1894). Gençliğinde birçok geziye çıkıp, 10-18 yaş arasında Walter Scott, Rousseau, Lamartine ve Mileroye`u okuyarak kendini yetiştiren “

Fransız şairi (Saint-Paul, La Reunion adası 1818-Louveciennes

Fransız şairi (Saint-Paul, La Reunion adası 1818-Louveciennes 1894). Gençliğinde birçok geziye çıkıp, 10-18 yaş arasında Walter Scott, Rousseau, Lamartine ve Mileroye`u okuyarak kendini yetiştiren Leconte de Lisle (asıl adı Charles Marie Leconte`tur), âşık olduğu Elixenne de Lanux 19 yaşında ölünce, onu yaşamı boyunca unutamadı. 1831`de Fransa`ya giderek Rennes`de hukuk öğrenimine başladı; ama vaktinin büyük bölümünü şiir yazmaya ayırdı: Coeur etÂme (Kalp ve Ruh, 1839). Yerel dergilerde şiirler yayınladıktan sonra avukat olarak La Reunion adasına dönüp, günlerini dava peşinde koşmak yerine, Paris`e giderek yazar olma düşleriyle geçirdi. 1845`te bu düşünü gerçekleştirip, Paris`e yerleşerek, fouriercilere katıldı; Phalange ve Democratie Pacifique(Barışçı Demokrasi) dergilerinde yazdı. 1848 Devrimi patlak verince, Bretagne`a seçimleri hazırlamaya gittiyse de, başarı kazanamadı. Hükü­ met darbesinden sonra siyasetle ilişkisini keserek kendini şiire adadı: Poemes Antiques (Antik Şiirler, 1852), Poemes efPoes/es(Şiirler ve Manzumeler, 1855), Poesies Completes (Tüm Şiirler, 1858), Poemes Barbares (Barbar Şiirler, 1862). Evini geleceğin parnassecı şairlerinin uğrak yeri haline getirip, bu arada, geçimini sağlamak için Yunanca`dan çeviriler yaptı (İliada, Odysseia, vb.). 1871`de Histoire Populaire du Christiarıisme (Hı­ ristiyanlığın Halk İçin Tarihi) adlı kitabını yayınladı. Aynı yıl, Senato`nun kitaplık yöneticiliğine getirilip, 1884`te Poemes Tragiques(Trajik Şiirler) adlı kitabını yayınlayarak, 1886`da Fransız Akademisi`ne|üye seçildi. Fransız romantiklerine tepki gösteren kötümser bir şair olan Leconte de Lisle, Fransız şiirinde biçim kusursuzluğunun gelişmesi amacına büyük katkıda bulunmuştur.

LecontedeLisle konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-