sehir Yazıları
sehir

Lahor

Pakistan`ın kuzeydoğu kesiminde kent. Ravi ırmağı kı­ yısında, Hindistan sınırına 25 km uzaklıkta yeralan, Pa­kistan`ın nüfus bakımından ikinci büyük kenti ve Pencab eyaletinin merkezi olan Lahor`un nüfusu 3 190 000`dir. Ülkenin toplam sanayi tesislerinin yaklaşık % 20`sinin bulunduğu Lahor`da, başlıca sanayi kolları arasında demir-çelik sanayisi, dokuma sanayisi, kauçuk sanayisi, besin sanayisi, gümüş ve altın işçiliği, vb. sayılabilir. İndus ırmağının verimli yukarı vadisinde yeralan kent, aynı zamanda da çevresindeki bölgenin tarım ürünlerinin (pirinç, buğday, vb.) pazarlandığı önemli bir ticaret merkezidir. Vezirhan camisi (1694), Badşahi camisi (ya da UiujCami, 1627), Cihangir`in türbesi (1627), Cihangir`in sarayı ve ünlü Aşk Bahçesi (Çalimar Bagh), vb. tarihsel yapıtlarıyla çok sayıda turist de çekmektedir. .

“Pakistan`ın kuzeydoğu kesiminde kent. Ravi ırmağı kı­ yısında, Hindistan sınırına 25 km uzaklıkta yeralan, Pa­kistan`ın nüfus bakımından ikinci büyük kenti ve Pencab eyaletinin merkezi “

Pakistan`ın kuzeydoğu kesiminde kent. Ravi ırmağı

Pakistan`ın kuzeydoğu kesiminde kent. Ravi ırmağı kı­ yısında, Hindistan sınırına 25 km uzaklıkta yeralan, Pa­kistan`ın nüfus bakımından ikinci büyük kenti ve Pencab eyaletinin merkezi olan Lahor`un nüfusu 3 190 000`dir. Ülkenin toplam sanayi tesislerinin yaklaşık % 20`sinin bulunduğu Lahor`da, başlıca sanayi kolları arasında demir-çelik sanayisi, dokuma sanayisi, kauçuk sanayisi, besin sanayisi, gümüş ve altın işçiliği, vb. sayılabilir. İndus ırmağının verimli yukarı vadisinde yeralan kent, aynı zamanda da çevresindeki bölgenin tarım ürünlerinin (pirinç, buğday, vb.) pazarlandığı önemli bir ticaret merkezidir. Vezirhan camisi (1694), Badşahi camisi (ya da UiujCami, 1627), Cihangir`in türbesi (1627), Cihangir`in sarayı ve ünlü Aşk Bahçesi (Çalimar Bagh), vb. tarihsel yapıtlarıyla çok sayıda turist de çekmektedir. 1036`dan başlayarak yerel bir sülale tarafından yö­ netilen, 1152`de Gazneliler devletinin başkenti olan Lahor, daha sonra Gurlulara geçip (1186), Türk-Hint imparatoru Babur tarafından alınarak (1524), hızla gelişti. Cihan Şah döneminde en parlak yıllarını yaşayıp, Evrengzib döneminde (1658-1707) geriledi. 1767`de sih önderi Rancit Singh tarafından alındı. 1849`da Pencab`ın geri kalan kesimiyle birlikte İngilizler tarafından işgal edilip, Hindistan`a bağımsızlık tanınınca Pakistan`da kaldı ve Pencab eyaletinin yönetim merkezi oldu.

Lahor konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-