sehir Yazıları
sehir

Kırşehir (kent)

Kırşehir ilinin merkezi. Kırşehir kenti, İç Anadolu Bölgesinde, Kızılırmak`a güneyden karışan Kılıçözü suyu vadisinin oldukça geniş tabanında ve yamaçlarında kurulmuştur. TARİH Kırşehir`in ilk kurulduğu yer, Kılıçözü vadisinin tabanından yaklaşık 30-35 m yüksek olan tepenin üstüdür. Buradaki kaleden ve dış surlardan günümüze hiçbir şey kalmamıştır. Hititler, Asurlular, Persler ve Romalıların egemenliği altında kalan kent, Roma döneminde `Aquae Saravanae` adıyla, Roma İmparatorluğu`nun ikiye bölünmesinden sonraki Bizans egemenliği döneminde de `Kokissos` adıyla anılmış, Malazgirt Sava- şı`ndan (1071) sonra Selçuklular tarafından alınıp, adı Kırşehir`e çevrilmiştir. Selçuklular döneminde gelişip, Anadolu ahiliğinin merkezi olan Kırşehir, Anadolu Sel­ çuklu devletinin yıkılmasından sonra Eretna .

“Kırşehir ilinin merkezi. Kırşehir kenti, İç Anadolu Bölgesinde, Kızılırmak`a güneyden karışan Kılıçözü suyu vadisinin oldukça geniş tabanında ve yamaçlarında kurulmuştur. TARİH “

Kırşehir ilinin merkezi. Kırşehir kenti, İç Anadolu

Kırşehir ilinin merkezi. Kırşehir kenti, İç Anadolu Bölgesinde, Kızılırmak`a güneyden karışan Kılıçözü suyu vadisinin oldukça geniş tabanında ve yamaçlarında kurulmuştur. TARİH Kırşehir`in ilk kurulduğu yer, Kılıçözü vadisinin tabanından yaklaşık 30-35 m yüksek olan tepenin üstüdür. Buradaki kaleden ve dış surlardan günümüze hiçbir şey kalmamıştır. Hititler, Asurlular, Persler ve Romalıların egemenliği altında kalan kent, Roma döneminde `Aquae Saravanae` adıyla, Roma İmparatorluğu`nun ikiye bölünmesinden sonraki Bizans egemenliği döneminde de `Kokissos` adıyla anılmış, Malazgirt Sava- şı`ndan (1071) sonra Selçuklular tarafından alınıp, adı Kırşehir`e çevrilmiştir. Selçuklular döneminde gelişip, Anadolu ahiliğinin merkezi olan Kırşehir, Anadolu Sel­ çuklu devletinin yıkılmasından sonra Eretna Beyliği, Karamanoğulları Beyliği, Dulkadıroğulları Beyliği arasında el değiştirip, XV. yy`ın ilk yarısında Murat II tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminden başlayıp XVII. yy`ın başlarına kadar süren bir dizi ayaklanmadan zarar görerek, Sel­ çuklu dönemindeki önemini yitirmeye başlamış, XIX. yy`ın başlarında Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkeziyken, Tanzimat`tan sonra Ankara vilayetine bağlı bir sancak merkezi olmuştur. XIX. yy. ortalarında nüfusunun 3 500`ün altında, yüzyılın sonundaysa 8 500 dolaylarında olduğu sanılmaktadır. GÜNÜMÜZDE KIRŞEHİR Cumhuriyet döneminin başında aynı adlı ilin merkezi olan (1924) Kırşehir`in, 1927`de 12 745 olan nüfusu, 1955`e kadar 15 000`i aşamadı. 1954`te yeni kurulan Nevşehir iline bağlı bir ilçe merkezi olduktan sonra 1957`de yeniden Kırşehir ilinin merkezi oldu ve nüfusu hızla gelişerek, 1960`ta 20 000`i (20 248), 1975`te 40 000`i (41 415), 1990 sayımında da 70 000`i aştı (73 538). Günümüzde Kırşehir kenti, Kılıçözü vadisi boyunca kuzeyden güneye doğru yeşillikler içinde uzanır. Eski iç kalenin bulunduğu yüksekçe tepenin çevresinde geniş­ ler (başlıca resmî binalar, bankalar ve mağazalar bu kesimde yeralır). Yeni mahalleler, yamaçlara doğru yayılmıştır