kisi Yazıları
kisi

Jean-Baptiste de Monet de Lamarck

Fransız doğabilimcisi (Bazentin 1744-Paris 1829). Bir cizvit okuluna verilen, ama babası ölür ölmez okuldan ayrılarak, 17 yaşında Almanya`da çarpışan Fransız ordusuna katılan Jean-Baptiste de Monet de Lamarck, savaş alanında subaylığa yükseltildi. Bir kaza sonunda sağlık nedeniyle ordudan ayrılıp, Paris`e giderek, bir bankada çalışmaya başladı ve çeşitli gazetelere yazılar yazdı. 26 yaşında tıp öğrenimine başlayarak, bitkibilimle ilgilendi. Linne ve Jussieu`nun sistemlerini birleştirerek kolay bir bitki sınıflama yöntemi araştırdı ve ilk olarak dikomatik anahtarlar kullanarak Flöre Française (Fransa Bitki Topluluğu, 1788) adlı yapıtını yayınladı. 1794`te Museum`a hayvanbilim profesörü atandı ve bitkibilimci olmasına karşın, omurgasız hayvanlar tarihi dersi verdi. Aşırı lup kullanmaktan 1819`da kör olup, yoksulluk .

“Fransız doğabilimcisi (Bazentin 1744-Paris 1829). Bir cizvit okuluna verilen, ama babası ölür ölmez okuldan ayrılarak, 17 yaşında Almanya`da çarpışan Fransız ordusuna katılan Jean-Baptiste “

Fransız doğabilimcisi (Bazentin 1744-Paris 1829).

Fransız doğabilimcisi (Bazentin 1744-Paris 1829). Bir cizvit okuluna verilen, ama babası ölür ölmez okuldan ayrılarak, 17 yaşında Almanya`da çarpışan Fransız ordusuna katılan Jean-Baptiste de Monet de Lamarck, savaş alanında subaylığa yükseltildi. Bir kaza sonunda sağlık nedeniyle ordudan ayrılıp, Paris`e giderek, bir bankada çalışmaya başladı ve çeşitli gazetelere yazılar yazdı. 26 yaşında tıp öğrenimine başlayarak, bitkibilimle ilgilendi. Linne ve Jussieu`nun sistemlerini birleştirerek kolay bir bitki sınıflama yöntemi araştırdı ve ilk olarak dikomatik anahtarlar kullanarak Flöre Française (Fransa Bitki Topluluğu, 1788) adlı yapıtını yayınladı. 1794`te Museum`a hayvanbilim profesörü atandı ve bitkibilimci olmasına karşın, omurgasız hayvanlar tarihi dersi verdi. Aşırı lup kullanmaktan 1819`da kör olup, yoksulluk içinde öldü. ^Başlıca yapıtları: Recherchessur les Causes des Principaux Phenomenes Physiçues (Fiziksel Olayların Baş­ lıca Nedenleri Üstüne Araştırmalar, 1793), Reherches sur l`Organisation des Etres Vivants (Canlı Varlıkların Yapısı Üstüne Araştırmalar, 1802), Philosophie Zoologique (Hayvanbilim Felsefesi, 1809), Systeme Analytique des Connaissances de L`Hommeiİnsan Bilgilerinin Analitik Sistemi, 1820), Histoire Naturelle des Animaux sans Vertebres (Omurgasız Hayvanların Doğal Tarihi, 1815-1822; 7 cilt). Evrim konusunda Darwin`den önce türlerin birbirinden türediğini düşünerek dönüşümcülük kuramının başlıca temsilcisi olan, ama döneminde Darwin`in gölgesinde kalan Jean-Baptiste İde Monet de lam arck, organik evrim kuramında bütün organizmaların sürekli olarak kendilerini geliştirmeye yöneldiklerini benimsemiş, Darwin`in de yinelediği yanlışa düşerek, bireylerin yaşam boyunca edindikleri özelliklerin daha sonraki kuşaklara iletildiğini sanmıştır.

Jean-BaptistedeMonetdeLamarck konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-