yer Yazıları
yer

Hakkâri (kent)

Hakkâri ilinin merkezi. Doğu Anadolu Bölgesi`nde yeralan Hakkâri (eski Çölemerik) kenti, Çığlı suyunun sağ yandan aldığı kolu Katramas çayının kuzeyindeki eğimli bir düzlükte kurulmuştur. TARİH Eski çağlardaki tarihiyle ilgili yeterli bilgi bulunmayan Hakkâri, 1054`te Tuğrul Bey yönetimindeki Selçuklular tarafından alınıp, daha sonra Musul atabeylerinin yönetimine girdi. 1260`ta İlhanlı hükümdarı Hülagu tarafından ele geçirilip, İlhanlIlardan sonra Karakoyunluların, Celayirlilerin, Timur`un egemenliğinde kaldı. XV. yy`ın başlarında Safeviler tarafından alınıp, bir süre Safeviler ile Osmanlılar arasında eldeğiştirdi. Osmanlı yönetim örgütü içinde XIX. yy`da önceleri Erzurum`a, sonra da Van`a bağlı bir sancağın merkezi olan kent, 3 Aralık 1914`te Ruslartarafından işgal edildi. Ruslar, bir hafta sonra geri çekildilerse .

“Hakkâri ilinin merkezi. Doğu Anadolu Bölgesi`nde yeralan Hakkâri (eski Çölemerik) kenti, Çığlı suyunun sağ yandan aldığı kolu Katramas çayının kuzeyindeki eğimli bir düzlükte kurulmuştur. “

Hakkâri ilinin merkezi. Doğu Anadolu Bölgesi`nde

Hakkâri ilinin merkezi. Doğu Anadolu Bölgesi`nde yeralan Hakkâri (eski Çölemerik) kenti, Çığlı suyunun sağ yandan aldığı kolu Katramas çayının kuzeyindeki eğimli bir düzlükte kurulmuştur. TARİH Eski çağlardaki tarihiyle ilgili yeterli bilgi bulunmayan Hakkâri, 1054`te Tuğrul Bey yönetimindeki Selçuklular tarafından alınıp, daha sonra Musul atabeylerinin yönetimine girdi. 1260`ta İlhanlı hükümdarı Hülagu tarafından ele geçirilip, İlhanlIlardan sonra Karakoyunluların, Celayirlilerin, Timur`un egemenliğinde kaldı. XV. yy`ın başlarında Safeviler tarafından alınıp, bir süre Safeviler ile Osmanlılar arasında eldeğiştirdi. Osmanlı yönetim örgütü içinde XIX. yy`da önceleri Erzurum`a, sonra da Van`a bağlı bir sancağın merkezi olan kent, 3 Aralık 1914`te Ruslartarafından işgal edildi. Ruslar, bir hafta sonra geri çekildilerse de, 1915 Mayısı`ında yöreye yeniden girerek bu kez Hakkâri`yi 1918`e kadar ellerinde tuttular. GÜNÜMÜZDE HAKKÂRİ Cumhuriyet döneminin başlarında eski sancaklar il haline getirilirken Hakkâri de yeni kurulan aynı adlı ilin merkezi oldu. Kısa süre sonra Hakkâri ilinin lağvedilmesi üstüne ilçe merkezi olarak Van`a bağlandı. 1927 sayımında nüfusu 1 000 kişiyi bile bulmazken (801 nüfus), 1935 yıllarında yeniden il merkezine dönüştürüldü ve 1935`te 1 562 olan nüfusu ilk olarak 1975`te 10 000`i aştı. Yönetim merkezi eskiden kalenin eteğindeki Dağgülü mevkisinde olan kentin, Bulak mahallesi adlı merkez iç kesimi elli yıl kadarönce kuruldu ve 1980`de 20 000`e yaklaşan nüfusu (18 009), 1990 sayımında 30 000`i aştı (30 407).