sehir Yazıları
sehir

Giresun (kent)

Giresun ilinin merkezi. Doğu Karadeniz kıyılarında eski bazalt lavlarından oluşmuş küçük bir yarımadayı karaya birleştiren boyun noktası üstünde kurulmuş olan Giresun`un nüfusu 67 604`tür. Tarih. Karadeniz kıyısında Miletosluların kurdukları (Kerasos adıyla) ticaret merkezlerinden olan Giresun daha sonra sırasıyla Perslerin, Makedonya Krallığı`nın ve Pontus Krallığı`nın topraklarına katıldı. Günümüze yıkıntıları kalan kale, Pontus kralı Pharnakes I döneminde yapıldı ve kent kısa bir süre Pharnekeia adıyla anıldı. Pontus kralı Mithridates`in Roma komutanı Lucullus`a yenilmesinden sonra yeniden Kerosos`un Latince biçimi olan Kerasus (günümüzdeki adı bu adın değişmiş bi­ çimidir) adıyla anılmaya başlandı (söylentiye göre, kentin bulunduğu bölgeye özgü birımeyve olan kiraz, Lucullus tarafından Roma`ya .

“Giresun ilinin merkezi. Doğu Karadeniz kıyılarında eski bazalt lavlarından oluşmuş küçük bir yarımadayı karaya birleştiren boyun noktası üstünde kurulmuş olan Giresun`un nüfusu 67 “

Giresun ilinin merkezi. Doğu Karadeniz kıyılarında

Giresun ilinin merkezi. Doğu Karadeniz kıyılarında eski bazalt lavlarından oluşmuş küçük bir yarımadayı karaya birleştiren boyun noktası üstünde kurulmuş olan Giresun`un nüfusu 67 604`tür. Tarih. Karadeniz kıyısında Miletosluların kurdukları (Kerasos adıyla) ticaret merkezlerinden olan Giresun daha sonra sırasıyla Perslerin, Makedonya Krallığı`nın ve Pontus Krallığı`nın topraklarına katıldı. Günümüze yıkıntıları kalan kale, Pontus kralı Pharnakes I döneminde yapıldı ve kent kısa bir süre Pharnekeia adıyla anıldı. Pontus kralı Mithridates`in Roma komutanı Lucullus`a yenilmesinden sonra yeniden Kerosos`un Latince biçimi olan Kerasus (günümüzdeki adı bu adın değişmiş bi­ çimidir) adıyla anılmaya başlandı (söylentiye göre, kentin bulunduğu bölgeye özgü birımeyve olan kiraz, Lucullus tarafından Roma`ya götürülmüş ve az çok bütün dillerde birbirine benzeyen `kiraz` sözcüğü Kerasus`tan türemiştir). Roma İmparatorluğu`nun ikiye bö­ lünmesinden sonra Doğu Roma`nın (Bizans) payına dü­ şen kent, Haçlıların İstanbul`u işgalinden sonra merkezi Trabzon olan Trabzon Rum İmparatorluğu`nun topraklarına katıldı. Fatih Sultan Mehmet döneminde OsmanlIlar tarafından fethedilip, Tanzimat dönemine kadar Trabzon eyaletine bağlı bir kaza merkezi oldu. Tanzimattan sonraysa Şebinkarahisar`a (Karahisar-ı Şarkî) bağlı bir kaza merkezine dönüşüp, daha sonra yeniden Trabzon`a bağlandı. Bir süre sonra da bağımsız bir sancağın merkezi oldu. GÜNÜMÜZDE GİRESUN Cumhuriyet döneminin başlarında aynı adlı ilin merkezi olan Giresun`un 1927 sayımında 11 888 olan nüfusu 1950`ye kadar çok yavaş artıp, (1950`de 12 507), 1960`ta 20 000`e yaklaştı (19 202). 1970 sayımında 30 000`i aşıp (32 522), 1980`de 45 690`ı buldu. 1985`te 50 000`i aşıp (55 887), 1990`da da 70 000`e yaklaştı (67 604). Nüfus gelişmesine bağlı olarak alanı da genişleyen Giresun kenti, kurulduğu yarımadanın boyun noktasından (kıstağından) doğuya ve batıya kıyı boyunca yayıldığı gibi, yerleşme alanının kenarında yükselen tepelere doğru da yayılmıştır. Daha ötedeyse, bahçeler içinde aralıklı dizilmiş evlerle, bir kırsal yerleşme görünümündedir.