kisi Yazıları
kisi

Friedrich Gottlieb Klopstock

Alman şairi ve tiyatro yazarı (Quedlinburg 1724-Hamburg 1803). Jena ve Leipzig`de dinbilim öğrenimi gören Friedrich Gottlieb Klopstock, Zürich`te dönemin en ünlü yazarlarından olan ve Bremer Beitrâgen adlı dergiyi yöneten Bodmer`in yanında çalışmaya başlayıp, Milton`un Paradise Lost(Yitik Cennet) adlı yapıtıyla boy öl­ çüşmek için üniversite yıllarından beri yazmayı tasarladığı DerMessias(Mesih) adlı yapıtının ilk üç bölümünü 1748`de bu dergide yayınladı (günümüzde okunmaz hale gelen 20 bölümlük bu ağır oratoryo, o günlerde büyük beğeni kazandı). Bu yapıtı, günümüzde de canlı­ lığını koruyan odları izledi: Der Lehrling der Criechen (Yunanlıların Tilmizi), An die Freunde (Dostlara). Din, doğa, dostluk, vatan, ölüm, sevgi gibi, dönemin çok tutulan temalarını işlediği bu odlardan sonra, Alman kahramanlarını .

“Alman şairi ve tiyatro yazarı (Quedlinburg 1724-Hamburg 1803). Jena ve Leipzig`de dinbilim öğrenimi gören Friedrich Gottlieb Klopstock, Zürich`te dönemin en ünlü yazarlarından olan ve Bremer “

Alman şairi ve tiyatro yazarı (Quedlinburg 1724-Hamburg

Alman şairi ve tiyatro yazarı (Quedlinburg 1724-Hamburg 1803). Jena ve Leipzig`de dinbilim öğrenimi gören Friedrich Gottlieb Klopstock, Zürich`te dönemin en ünlü yazarlarından olan ve Bremer Beitrâgen adlı dergiyi yöneten Bodmer`in yanında çalışmaya başlayıp, Milton`un Paradise Lost(Yitik Cennet) adlı yapıtıyla boy öl­ çüşmek için üniversite yıllarından beri yazmayı tasarladığı DerMessias(Mesih) adlı yapıtının ilk üç bölümünü 1748`de bu dergide yayınladı (günümüzde okunmaz hale gelen 20 bölümlük bu ağır oratoryo, o günlerde büyük beğeni kazandı). Bu yapıtı, günümüzde de canlı­ lığını koruyan odları izledi: Der Lehrling der Criechen (Yunanlıların Tilmizi), An die Freunde (Dostlara). Din, doğa, dostluk, vatan, ölüm, sevgi gibi, dönemin çok tutulan temalarını işlediği bu odlardan sonra, Alman kahramanlarını yücelttiği oyunlara yönelip, sonradan Schiller`in yeniden elealacağı, Nietzsche`ninse alay edeceği `genç Alman` (der Deutsche Jüngling) idealini ilk ortaya koyan kişi oldu: Die Hermannschlatt (Hermann`ın Savaşı, 1769), Hermann und die Fürsten (Hermann ve Prensler, 1776), Hermanns Tod (Hermann`ın Ölümü, 1787), vb. Fransız Devrimi`ni de övüp, daha sonra dilin, yurtseverliğin en etkin mayası olduğunu anlayarak, ülkesinin dilini öven yazılar yazdı. Yaşamının son yıllarında, ulusal bir akademi kurulması düşüncesini ortaya attı: Die Deutsche Gelehrtenrepublik (Bilginlerin Almanya Cumhuriyeti, 1774). Gessner, Miller, hattâ Goethe gibi pek çok Alman yazarını etkiledi.

FriedrichGottliebKlopstock konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-