sehir Yazıları
sehir

Erzincan

Erzincan ilinin merkezi. Erzincan kenti Doğu Anadolu Bölgesi`nde, Erzincan ovasının kuzey kenarı yakınında düz bir alanda kurulmuştur. Tarih. Erzincan`ın çok eski tarihi konusunda pek bilgi bulunamamakla birlikte, eski kaynaklarda adı geçen ve Fırat ırmağı kenarında yer aldığı yazılan Aziris kentinin, Erzincan`ın yerinde bulunduğu ve kentin günümüzdeki adının da buradan kaynaklandığı sanılmaktadır. Erzincan kenti ve yöresi Sasaniler ile Bizans arasında uzun süre el değiştirdikten sonra, Hazreti Ömer döneminde müslüman Araplar tarafından fethedildi. Birkaç kez yeniden BizanslIlara geçip,Malazgirt Savaşı`ndan sonra Selçuklu komutanlarından Mengücek tarafından alındı. XIII. yy`ın başlarına kadar Mengücekoğulları Beyliği`nin egemenliğinde kalıp, daha sonra Anadolu Selçuklu devletinin eline geçtiyse de, İlhanlılar .

“Erzincan ilinin merkezi. Erzincan kenti Doğu Anadolu Bölgesi`nde, Erzincan ovasının kuzey kenarı yakınında düz bir alanda kurulmuştur. Tarih. Erzincan`ın çok eski tarihi konusunda pek bilgi “

Erzincan ilinin merkezi. Erzincan kenti Doğu Anadolu

Erzincan ilinin merkezi. Erzincan kenti Doğu Anadolu Bölgesi`nde, Erzincan ovasının kuzey kenarı yakınında düz bir alanda kurulmuştur. Tarih. Erzincan`ın çok eski tarihi konusunda pek bilgi bulunamamakla birlikte, eski kaynaklarda adı geçen ve Fırat ırmağı kenarında yer aldığı yazılan Aziris kentinin, Erzincan`ın yerinde bulunduğu ve kentin günümüzdeki adının da buradan kaynaklandığı sanılmaktadır. Erzincan kenti ve yöresi Sasaniler ile Bizans arasında uzun süre el değiştirdikten sonra, Hazreti Ömer döneminde müslüman Araplar tarafından fethedildi. Birkaç kez yeniden BizanslIlara geçip,Malazgirt Savaşı`ndan sonra Selçuklu komutanlarından Mengücek tarafından alındı. XIII. yy`ın başlarına kadar Mengücekoğulları Beyliği`nin egemenliğinde kalıp, daha sonra Anadolu Selçuklu devletinin eline geçtiyse de, İlhanlılar tarafından işgal edildi. XIV. yy.-XVI. yy. arasında elden ele ge­ çip, Eretna Bey, Kadı Burhanettin, Karakoyunlular ve Akkoyunluların saldırılarına uğradıktan sonra, 1401`de Yıldırım Bayezit tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. Ankara Savaşı`ndan (1402) sonra eski sahiplerine verilip, XV. yy`ın başlarında Akkoyunluların yönetimine girdi. Kısa bir süre de Safevilerin yönetiminde kalıp, XVI. yy`ın başlarında Yavuz Sultan Selim tarafından kesin olarak Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katıldı. Osmanlı yönetim örgütünde Erzurum eyaletine bağ­ lanan Erzincan kenti, XVII. yy`da Celali ayaklanmalarından büyük zarar gördü. XIX. yy`da Doğu Anadolu`ya yönelen Rus saldırıları nedeniyle önemli bir askerî üs haline getirilip, Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslartarafından işgal edildi (26 Temmuz 1916). Büyük bölümü yakılıp yıkıldıktan sonra, 26 Şubat 1918`de kurtulup, bağımsız bir mutasarrıflık merkezi oldu. GÜNÜMÜZDE ERZİNCAN Cumhuriyet döneminin başlarında aynı adlı ilin merkezi olan Erzincan`ın yapılan ilk sayıma (1927) göre 16 104 olan nüfusu, 1935 sayımında da aşağı yukarı aynı kaldı (16 144). 26/27 Aralık 1939 gecesi bir depremden büyük zarar görüp (yalnızca kentte 9 189 kişi öldü, 6 601 bina bütünüyle yıkıldı, 605 bina ağır hasar gördü), depremden sonraki ilk nüfus sayımında (1940), nüfusu 12 096`ya düştü. 1945 sayımında da nüfusu pek değiş­ medi (12 573). Depremden önceki kent, ovanın ortasında demiryolunun güneyinde yayılırken, depremden sonrası burası bütünüyle bırakılarak, istasyonun kuzeyinde, evleri tek katlı bir `geçici kent` kuruldu. Bu geçici kent 1940 1950 yılları arasında kullanıldıktan sonra, daha kuzeyde günümüzdeki kent kuruldu. 1950`den sonra Erzincan`ın nüfusu artarken (1950`de 18 043), alan açısından da yayılarak, ovanın kuzey kenarına dayandı. 1985`te 80 000`i aşan (82 616) nüfusu, 1990`da da 90 000`i aştı (91 772). Önemli bir kırık (fay) çizgisi üstünde bulunduğu için tarih boyunca birçok depremle yıkılan (en önemlileri 1047,1457,1583,1666,1784,1888 ve 1939 depremleri) Erzincan kenti, 1992`de de önemli bir depremle sarsılmış ve önemli ölçüde zarar görmüştür.