kisi Yazıları
kisi

Cari von Linne

sveçli hekim ve doğabilimci (Raashult 1707- Uppsala 1778). Genç yaşta bitkibilimle ilgilenerek bitki koleksiyonları hazırlayan Cari von Linne (Carolus Linnaeus da denir), önce Land, sonra Uppsala üniversitelerinde öğ­ renim gördü. Uppsala Krallık Derneği tarafından Laponya`da bir inceİeme gezisi yapmaya gönderilip, dö­ nünce (1732), Flora Lapponica (Laponya Bitki Örtüsü) adlı kitabını yayınladı. Bitkibilim, kimya ve madenbilim dersleri vermek istediyse de, rakibi Rosen`in gerekli diplomaları edinmemiş olduğunu üniversiteye bildir mesi üstüne bu isteğini gerçekleştiremedi. Kısa süre sonra bir hekimin kızına âşık olunca, onunla evlenebilmek için doktorasını hazırlamayı kabul edip, nişanlısı­ nın verdiği parayla Hollanda`ya giderek, 1735`te doktora çalışmasını tamamladı. Systema Naturae (Doğa Sistemi, 1735) ve Fundamenta .

“sveçli hekim ve doğabilimci (Raashult 1707- Uppsala 1778). Genç yaşta bitkibilimle ilgilenerek bitki koleksiyonları hazırlayan Cari von Linne (Carolus Linnaeus da denir), önce Land, sonra Uppsala “

sveçli hekim ve doğabilimci (Raashult 1707- Uppsala

sveçli hekim ve doğabilimci (Raashult 1707- Uppsala 1778). Genç yaşta bitkibilimle ilgilenerek bitki koleksiyonları hazırlayan Cari von Linne (Carolus Linnaeus da denir), önce Land, sonra Uppsala üniversitelerinde öğ­ renim gördü. Uppsala Krallık Derneği tarafından Laponya`da bir inceİeme gezisi yapmaya gönderilip, dö­ nünce (1732), Flora Lapponica (Laponya Bitki Örtüsü) adlı kitabını yayınladı. Bitkibilim, kimya ve madenbilim dersleri vermek istediyse de, rakibi Rosen`in gerekli diplomaları edinmemiş olduğunu üniversiteye bildir mesi üstüne bu isteğini gerçekleştiremedi. Kısa süre sonra bir hekimin kızına âşık olunca, onunla evlenebilmek için doktorasını hazırlamayı kabul edip, nişanlısı­ nın verdiği parayla Hollanda`ya giderek, 1735`te doktora çalışmasını tamamladı. Systema Naturae (Doğa Sistemi, 1735) ve Fundamenta Botanica (Bitkibilimin Temeli, 1736) adlı yapıtlarını yayınlayarak büyük ün kazanıp, Fransa ve İngiltere`ye yolculuklar yaptıktan sonra İsveç`e dönerek (1739), nişanlısıyla evlendi. Bir süre Stockholm`de hekimlik yapıp, 1741`de Uppsala Üniversitesi`nde bitkibilim profesörlüğüne atandı. 1764`te kürsüsünü oğluna bırakarak emekliye ayrıldı. Cari von Linne`nin başlıca çalışmaları arasında, bitkileri organlarının biçimine göre sınıflandırması ve canlı varlıkların sınıflandırmasını yapmaya uğraşması sayılabilir. Ama özellikle, bitkibilim ve hayvanbilim dallarında modern terim listesinin kurucusudur. 1753`te ortaya attığı, günümüzde de kullanılan ikili sıralamasında, her tür iki adla belirtilmiştir; bunlardan biri cinsi, öbürü türü gösterir. Öbür yapıtları: Genera Plantarum (Bitki Cinsleri, 1737), Classes Plantarum (Bitki Sınıfları, 1738), Philosophia Botanica (Bitkibilim Felsefesi, 1751), Species Plantarum (Bitki Türleri, 1758).

CarivonLinne konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-