kisi Yazıları
kisi

Antoine Laurent de Lavoisier

Fransız kimyacısı (Paris 1743-ay.y. 1794). Önce hukuk öğrenimi görüp, hukuk öğreniminin son yıllarında do- ğabilimle ilgilenen ve Krallık Bahçesi`nde özellikle Jussieu ile Guettard`ın derslerini izleyen Antoine Laurent de Lavoisier, kimyayı Rouelle`den özel ders alarak öğ­ rendi. İlk çalışmalarını 1766`da yapıp, Fuettard`la ülkenin maden haritasının verilerini toplamak için Fransa`nın doğusunu dolaştı. 20 Mayıs 1768`de yardımcı kimyacı olarak Bilimler Akademisi`ne girip, `flojiston` adı verilen gizli bir ilkeye dayalı bir kuramla açıklanan yükseltgenme olaylarıyla ilgilendi: Kurama göre, yanan ya da yükseltgenen cisimlerden çıkan flojiston, cisimlere yapışarak bir indirgenmeye yolaçıyordu. Bu kuramın olayları hesaba katmadığını ortaya koyduktan sonra, on yıllık bir çalışmayla, yanmada ve solunumda oksijenin (1774`te .

“Fransız kimyacısı (Paris 1743-ay.y. 1794). Önce hukuk öğrenimi görüp, hukuk öğreniminin son yıllarında do- ğabilimle ilgilenen ve Krallık Bahçesi`nde özellikle Jussieu ile Guettard`ın “

Fransız kimyacısı (Paris 1743-ay.y. 1794). Önce

Fransız kimyacısı (Paris 1743-ay.y. 1794). Önce hukuk öğrenimi görüp, hukuk öğreniminin son yıllarında do- ğabilimle ilgilenen ve Krallık Bahçesi`nde özellikle Jussieu ile Guettard`ın derslerini izleyen Antoine Laurent de Lavoisier, kimyayı Rouelle`den özel ders alarak öğ­ rendi. İlk çalışmalarını 1766`da yapıp, Fuettard`la ülkenin maden haritasının verilerini toplamak için Fransa`nın doğusunu dolaştı. 20 Mayıs 1768`de yardımcı kimyacı olarak Bilimler Akademisi`ne girip, `flojiston` adı verilen gizli bir ilkeye dayalı bir kuramla açıklanan yükseltgenme olaylarıyla ilgilendi: Kurama göre, yanan ya da yükseltgenen cisimlerden çıkan flojiston, cisimlere yapışarak bir indirgenmeye yolaçıyordu. Bu kuramın olayları hesaba katmadığını ortaya koyduktan sonra, on yıllık bir çalışmayla, yanmada ve solunumda oksijenin (1774`te Priestley tarafından ilk olarak yalıtılmıştı) rolü­ nü açıkladı. 1783`te, Cavendish`in birkaçgün önce ger­ çekleştirmiş, ama tam açıklamasını yapamamış olduğu bir deneyi tekrarlayarak, suyun bileşimini buldu. Çağı­ nın bilginlerine bu buluşunu kabul ettirmek için üç yıl uğraşıp, sonunda, 27 Şubat-7 Mart 1785 arasında, bir bilginlertopluluğu önünde Meusnier`nin yardımıyla suyu önce ayrıştırmayı, sonra da bireştirmeyi başardı. Sonra asitler kuramını ortaya koyup (1777), mineral bileşiklerin ve kimyasal tepkimelerin doğası konusunda edinilmiş bütün kavramları altüst ederek, cisimlerin do­ ğal sınıflandırılmasının getirdi ve kuramlarının anlatımı olan yeni bir kimyasal dil oluşturdu (gazların incelenmesiyle yaratılan bu yeni kimyaya, çağın bilginleri `pnömatik kimya` adını verdiler). Methode de Nomenclature Chimique` (Kimyasal Adlandırma Yöntemi, 1785) yayınlayarak, flojistona dayalı kimyayı kesin bi­ çimde yıktıktan sonra, Laplace`la birlikte çalışarak hidrojenin yanmasıyla su elde edileceğini kanıtladı. Gene Laplace`la ilk kalorimetri ölçümlerini gerçekleştirip, 1781`de elması yakarak karbon dioksidin bileşiminin ortaya koydu. Traite Elementaire de Chimie (Temel Kimya Kitabı, 1789) adlı yapıtını yayınlayıp, bu çalışmaları arasında iktisatla da ilgilenerek, Turgotve Necker`le dostluk kurdu ve bir vergi bölgesinin mültezimliğinegetirildi. Maliye bakanlığına atanıp (1791), vergilerin alınması için bir plan önererek, De la Richesse Territoriale du Royaume de France (Fransa Krallığı`nın Toprak Zenginliği) adlı muhtırasında açıkladı. Konvansiyon hükü­ metinin bütün eski mültezimlerin tutuklanması için bir karar alması üstüne,` kendiliğinden teslim olup (28 Kasım 1793), ertesi yıl giyotinde başı kesildi.

AntoineLaurentdeLavoisier konusu nedir nerededir sorusuna cevap oldu mu ?
-